preview
Space Engineers

Space Engineers - preview
Space Engineers - preview
08:00, 09.01.2016

Černočerný vesmír plný hvězd, planet a černých děr. Mnohem více nehostinné místo, než Commonwealth z Falloutu. Není tam moc teplo a i toho kyslíku je tam pomálu. Zkrátka a jasně, přežívat ve vesmíru není žádná sranda a nejen o tom jsou promovaní vesmírní inženýři.

Klik pro zvětšení (Space Engineers - preview)

Space Engineers je sandboxová hra podobně jako všemi milovaný a zároveň nenáviděný Minecraft, kde stavíte, prozkoumáváte a snažíte se přežít. Jediný rozdíl je, že hra je trochu více komplexnější, náročnější po stránce grafické a vše se odehrává v hlubokém vesmíru, jak jste už z názvu jistě pochopili. Na tuto hru můžeme být my jako Češi právoplatně hrdí. Vytvořilo jí totiž české herní studio Keen Software House, které můžete znát například díky hře Miner Wars 2081, která bohužel neměla až takový úspěch a většina hráčů hodnotila hru spíše záporně.

Nicméně přišli s novým nápadem, který od původních Miner Wars není zas až tak vzdálený. Vývoj trval 7 měsíců a to při pouhých 8 členech. Space Engineers jsou na Steamu v předběžném přístupu od roku 2013, ale na rozdíl od většiny early access her, vývojáři se snaží s hrou něco dělat a zásobují nás každou sobotu novým updatem, který opravuje bugy a plno dalších věcí, však to znáte. Žádná hra není dokonalá. Při vydání hry hráči reagovali velmi kladně a během pár dní se na Steam workshopu začali objevovat nejrůznější vynálezy a stavby epických rozměrů.

Bude sranda?

Klik pro zvětšení (Space Engineers - preview)

Teď jí ale pojďme proklepnout. Hra běží na enginu VRAGE, který si vývojáři vytvořili sami. Ten nabízí úplnou zničitelnost všeho na co narazíte a kolizní model, který vám možná i vyrazí dech. Koukat se na dvě a více masivních lodí, jak to do sebe napálí v plný rychlosti, rozpůlí se uprostřed a všude lítají trosky, je totiž naprosto dokonalé. Na ovládání hry a celkový feeling ze hry si ze začátku budete muset chvilku zvykat, ale není nic, co by nás hráče zastavilo, no ne?

Jo, bude!

Klik pro zvětšení (Space Engineers - preview)

Hru můžete hrát buď v singleplayeru, nebo multiplayeru. Když jste sám, máte volné pole působnosti a můžete si dělat opravdu cokoliv uznáte za vhodné a nemusíte se bát, že vám to někdo poničí nebo něco podobného. Ovšem to nebude taková zábava, jak v multiplayeru. Ve více lidech je to vždycky větší sranda a když si seženete dobrou partu, čekají vás a vaše kolegy inženýry desítky hodin zábavy. Krom toho, že vám vše půjde rychleji, budete pak moct například podnikat souboje s loděmi, které si vlastnoručně celé postavíte. Nedílnou součástí jsou vlastní servery, kam si můžete pozvat koho chcete.

Přežívání nebo kreativita?

Klik pro zvětšení (Space Engineers - preview)

Hra se tedy překvapivě odehrává ve vesmíru a pokud si chcete založit vlastní nový svět, můžete si ho nastavit jak jen budete chtít. Můžete si vybrat, jestli chcete hrát Survival nebo Creative mód, což můžete znát například z Minecraftu. Survival mód je o přežívání, kdy těžíte suroviny z meteoritů, dochází vám energie, kyslík a hra je prostě celkově těžší. V Creative módu nejste ničím omezování a stavíte cokoliv, co vás napadne. Máte u sebe nekonečno všeho, takže jediné omezení je vaše vlastní fantazie. Pak si třeba můžete nastavit nehostinnost prostředí, přičemž na nejtěžší úrovni vás bombardují meteoritické roje a solární bouře jak kdyby se nechumelilo.

Planety!

Před necelým měsícem jsme vás v článku informovali, že vyšel doposud největší update v historii Space Engineers. Vývojáři do hry konečně přidali planety, na které se všem sbíhaly sliny. Update přidává krom planet s plně funkční gravitací, flórou a faunou také měsíce. Planet je hned několik a není vůbec žádný problém mezi nimi pohodlně cestovat. To, co mě ovšem překvapilo bylo to, že všechny planety a měsíce se dají kompletně zničit. Čekal jsem, že se bude dát kopat pár desítek metrů do hloubky, ale to, že se prokopete z jedné strany obří planety na druhou, to jsem opravdu nečekal.

Zlatý český ručičky

Klik pro zvětšení (Space Engineers - preview)

Vývojáři zatím odvádějí perfektní práci a pokud to takhle půjde dál, bude to jedna z největších českých her v historii. Krom toho také mají skvělý přístup ke své komunitě, která je na Steamu den ode dne větší a větší. Hra vás zabaví na několik desítek hodin a pokud budete hrát multiplayer, několikrát si počet hodin vynásobte. Space Engineers jsou prostě dokonalá ukázka toho, jak by měli vypadat early access tituly. Zlatý český ručičky ještě existují.

Za poskytnutí přístupu do hry děkujeme vývojářům z Keen Software House.

Klik pro zvětšení (Space Engineers - preview)



CGwillWin