recenze
Just Dance 2016

Just Dance 2016 - recenze
Just Dance 2016 - recenze
13:09, 25.11.2015

Tanečná séria, pod veľavravným a prostým názvom Just Dance, tu je s nami už celých šesť rokov a aj keď jej púť či sláva, ak chcete, bola zasadená do obrovského úspechu konzole Nintendo Wii a práve jej pohybovému ovládaniu, dnes už by ste túto IP našli na všetkých dostupných strojoch, vrátane tabletov a mobilných telefónov. Spoločnosť Ubisoft sa pre aktuálny ročník 2016 (z pohľadu série samozrejme) rozhodla znova a zase vsadiť na osvedčené prvky svojej veselej značky, a preto už takto v úvode recenzie na Just Dance 2016 vo verzii pre Playstation 4 avizujem príchod niečoho, čo je striktne určené pre cieľový sortiment party hier ako takých. 

 
S touto hrou sa nenaučíte tancovať, ale minimálne si môžete trhnúť pár tisíc videní na Youtube.
 

Klik pro zvětšení (Just Dance 2016 - recenze)

 

Pre znalcov tejto série bude už samotné menu asi rovnako chaotické ako kedykoľvek predtým, ale okamžite by im malo udrieť po nose pár nových modusov. Ich koncept je dosť banálny a ak by som im mal priradiť nejakú kvalitu v chronologickom poradí, tak zásadnou a pozitívnou novinkou je určite Video Challenge sekcia. V nej si môžete vaše tanečné výkony z jednotlivých skladieb nahrať na internet (cez kameru u konzole PS4,PS3,One, X360, Wii alebo WiiU) a následne ich nechať kolovať po svete. Akonáhle sa niekomu bude zdať vaše video za dostatočnú výzvu na tanečný battle, môže vám odpovedať rovnakou formou, a teda epickým tancom v spodnom prádle. Na prvé prečítanie to možno nevyzerá nejako zábavne, ale vedzte, že ide o tú najlepšiu novinku a inováciu v samotnej hre! Druhým potenciálnym prvkom na zasmiatie nielen vás, ale aj vášho okolia a vlastne celého zbytku sveta, je možnosť nahrávať vlastné videoklipy a zdieľať ich cez Just Dance TV. Kto sa teda chce stať plnohodnotnou podomácky vytvorenou hviezdou internetu, dostane svoju šancu vďaka režimu Showtime a môže sa skúsiť pretlačiť až k hviezdam.

 

Klik pro zvětšení (Just Dance 2016 - recenze)

 

Takto stručne sa dajú poskladať vedľa seba všetky zásadné novinky v hre. Pár odlišností zaznamenal síce aj online multiplayer, kde je napríklad v režime Dance Party odteraz umožnené zdieľanie tanca s ďalším hráčom kdekoľvek vo svete. Komu by v tanečnej hre chýbal dokonalo prepracovaný príbeh hodný zlatej maliny, tak si môže skúsiť tanec v režime Dance Quest. Tu mu hra podsúva postupne trojicu skladieb, v ktorých je jeho cieľom dosiahnuť najlepšieho skóre, a tým si odomknúť nielen nové výzvy ale aj predmety na svojho avatara (interakcia voči vaše osobe sa tu teda zase predvádza formou zmeny ikoniek a pozadí). Playlist je, bohužiaľ (myslím toho tanečného boha), žalostne malý a samotná hra by sa dala nazvať ako skúšobná verzia, ktorú si treba rozšíriť kúpou ďalšieho obsahu, a teda nových pesničiek. Ich zameranie je potom odstupňované od menej známych cez notoricky otravné až po absolútne šialené kreácie výskumného teamu na THC niekde z Amsterdame. Medzi tie overené mená určite patrí prítomnosť folkového tria Lady Gaga, Jason Derulo, Bruno Mars. 

 

Klik pro zvětšení (Just Dance 2016 - recenze)

 

Poďme teraz v krátkosti na ovládanie a možnosti, akými svoje dokonalé telo zapracovať do vašej obrazovky. Novinkou je funkcia prepojenia mobilného telefónu (nie, svoju Nokiu 5110 tam nepripojíš...) vrámci next-gen konzol. Samozrejme, ak máte prístup aspoň do sveta aplikácií ako Apple Store a Google Play. Just Dance aplikácia je pomerne slušne spracovaná a reaguje presne tak, ako by ste to od nej očakávali. Inak je asi už logické, že treba do svojej konzole pripojiť nejakú tú kameru, ešte než začnete krútiť bokmi, aby hra mohla sledovať ako presne dokážete kopírovať pohyby postáv z TV. Systém názorného príkladu tanca je v tejto hre jedným slovom abstraktný. Všetko na obrazovke je šialene farebné a postavy, ktoré vám naznačujú ako sa hýbať, sa topia v záplave farieb dúhy, až hráč často stráca pojem o tom, či robí kroky správne alebo naopak. Kamera je schopná integrovať do jednej skladby až štyroch hráčov vedľa seba, čo vyžaduje dostatočný priestor okolo vás tak, aby ste si navzájom nerozbili huby a zároveň nezdemolovali celý byt. Z tohto hľadiska sa hranie Just Dance 2016 môže zvrhnúť na zaujímavé tragikomické divadelné predstavenie.

 

Klik pro zvětšení (Just Dance 2016 - recenze)

 

Myslím si, že je úplne zbytočné vydávať každý rok jeden a ten istý koncept, ktorý je vlastne nemenný a presne v tomto pojatí považujem nový Just Dance s prívlastkom 2016 za pomerne zbytočnú námahu distribútora. Zvlášť, ak v samotnej hre nenájdete vlastne ani jednu zásadnú obmenu voči starším častiam alebo nejakú snahu o originálnu inováciu. Prídavné skladby sa predávajú za premrštené sumy, a ak nechcete vyložene nejakú zábavu na pár minút počas nepodareného večierku bez alkoholu, tak v tomto prípade vám tento projekt neodporúčam.

 

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti ConQuest entertainment a.s.

 

Klik pro zvětšení (Just Dance 2016 - recenze)

 
Recenzovaná verzia: Playstation 4
 
 
 
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Just Dance 2016 si ide stále to svoje a smeruje tak k rovnakému osudu aký pred rokmi postihol sériu Guitar Hero, ktorá sa z toho spamätávala až dodnes.

CGwillWin