recenze
Super Meat Boy

Super Meat Boy - recenze
Super Meat Boy - recenze
12:26, 17.10.2015

Super Meat Boy je ve svém jádru natolik brutální, frenetickou a svým zvláštním způsobem i uspokojující plošinovkou, ve které se smrt vašeho fláku masa stane vaší denní rutinou. Zkrátka, budete umírat. A budete umírat hodně.

Flák masa

Někoho možná zamrzí až stupidně vyhlížející příběh, který tu spíše než roli nosného pilíře hraje roli strohého mustru, pojícího stovky úrovní do jednoho vzorce - co možná nejrychleji pokořit daný level. A to za každou cenu.

Hlavní motivací Super Meat Boye je tak vysvobození jeho milované Bandage Girl ze spárů Dr. Fetuse. Při tom musí projít úskalím a nástrahami rozličných levelů rozesetých do plejády různorodých světů. Hned na začátku tak zavítáte do místních lesů, pak navštívíte prostory opuštěné továrny, jen abyste nakonec skončili v pekle.

Světy mají kromě změny barevné palety (vůbec celého prostředí) a konečného bosse společnou také vzrůstající obtížnost. Ta se s každým dalším levelem úměrně navyšuje a vy jen čekáte, co za hrůzy si na vás vývojáři přichystají příště.

Level design je zkrátka opravdu špičkový, přičemž každá plošinka, výstupek, ba i každá překážka tu má své právoplatné místo, které se v konečném důsledku pojí v precizně navrženou úroveň.

Super meat boy je zkrátka vůči hráči naprosto nekompromisní. Řekněte sami, která jiná hra vám již v prvních momentech ukáže prostředníček? No, která?

Každá smrt tak lze zpětně dohledat k samotnému hráči. A vězte, že si za ní opravdu můžete vždy sami. Nepřesné načasování? Smrt. Brzký skok? Smrt. Nas**** hození ovladačem, protože ten zmr*** level nejde projít? Smrt.

Naštěstí vám jednotlivé úrovně nezaberou více jak jednu minutu, tudíž je smrt a návrat k osudovému místu vašeho minulého, avšak ne posledního skonání otázkou několika málo vteřin. Žádné zbytečné čekání, žádné načítací obrazovky, žádný stereotyp. Vše je rychlé, frenetické a ke všemu to vše krásně odsýpá.

Klik pro zvětšení (Super Meat Boy - recenze)

Kromě toho ale také můžete v úrovních sbírat náplasti, sloužící k odemknutí několika hratelných postav - Headcrab (Half-life), Steve (Minecraft), Ninja (N/ N+), Josef (Machinarium) a další. Každá z postav má posléze ve svém rukávu nějakou speciální schopnost, tudíž se vyplatí investovat trochu toho času k dosažení jejich odemčení.

Za zmínku rovněž stojí parádní soundtrack a celkově grafická stránka hrající na nostalgickou strunu 8-bitových her.

Konečným slovem

Super Meat Boy je titul, kterému snad ani nejde najít nějakou závažnou chybu. Vše funguje tak, jak má, audiovizuální stránce nejde nic vytknout a hratelnost je na velmi vysoké úrovni. V pozdější fázi hry tak zamrzí až příliš vysoká náročnost, ale to opravdu nemůžeme brát jako výtku. Vždyť právě na obtížnosti si hra staví své jméno.

Recenzovaná verze: PlayStation Vita

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti SONY

Klik pro zvětšení (Super Meat Boy - recenze)

SUPER
95%
CZECHGAMER
Náročné, chytlavé, ale hlavně setsakramentsky zábavné. Co více dodat...

CGwillWin