Na čem trénují závodní jezdci?

Na čem trénují závodní jezdci?
14:43, 10.10.2015

Letošní sezona F1 v TV doznala několika změn, hlavní změnou byl přesun na placený kanál Sport 1. Ačkoliv fanoušci doufali ve svěží vitr v komentování, dočkali se jej pouze na půl. Přenosy stále komentuje Tomáš Richtr, ale jako spolukomentář je po většinu sezony Jan Charouz. Ten má za sebou celkem bohatou závodní kariéru, jejíž vrchol je asi zisk Superlicence a účast v tréninku při závodním víkendu F1. Tudíž o závodění ví opravdu dost a jeho komentáře mají zajímavý obsah.

Během přenosu druhého pátečního tréninku odpovídal na dotazy divákǔ z Facebooku a jeden z nich se týkal hraní. Takže na čem takový závodní jezdec trénuje? V prostředí týmu trénuje v kokpitu, který je z F1, se speciálním volantem a pedály. Kolem sebe má plátno ve tvaru polokoule, na který promítají tři projektory obraz. Celý tento systém je napojen na stejný sběr dat jako reálné auto, tudíž jdou data porovnávat. A software? Ten je moc dobře známý, je to rFactor. Ten si samozřejmě týmy upravují, aby auto bylo co nejvíce podobné jejich týmovému vozu.

Klik pro zvětšení (Na čem trénují závodní jezdci?)

Doma prý na svém PC používá volant a pedály značky Fanatec a sezeni značky Playseats F1. Z her je to již zmíněný rFactor, který ale má prý teď velkou konkurenci. Protože ostatní k dobré fyzice přidávají ještě velmi realistické prostředí, což je pro trénink důležité. Letos zkoušel i nové tituly, co se dostali na trh. Překvapivě jej baví i oficiální F1 2015, který sice není simulátor, tak je to prý velmi dobrá hra a chování vozu není špatné. Letošní Project CARS a nebo Asseto Corsa, které speciálně prý má fyziku na úrovni profi simulátorů.

Podle něj hry nikdy nenasimulují to podstatné jako jsou odstředivé síly a pohyb toho vozu, což jsou klíčové pocity k odhadu nájezdové rychlosti a správného průjezdu zatáčkou. Ale jsou opravdu realistické ve spoustě jiných věcí. Z jeho pohledu co dělá hru použitelnou pro trénink je, že převodové stupně a rychlosti v zatáčkách jsou blízko skutečnosti. Největší význam mají hry k naučení trati a z toho pohledu je provedení tratí i okolí dost klíčové.

DALŠÍ

CGwillWin