hw
report
PlayStation VR - dojmy

PlayStation VR - dojmy
PlayStation VR - dojmy
10:40, 25.09.2015

Na nedávnej promo akcii spoločnosti SONY, k uvedeniu špeciálnej časti série Uncharted v Pražskom klube NEBE, sa mi dostalo tej cti si vyskúšať toľko prepieranú virtuálnu realitu v podaní značky PlayStation. Na jednej strane treba podotknúť, že budúci rok sa práve tento segment video hernej zábavy stane aktívnou súčasťou domácností po celom svete, to nielen od SONY, avšak stále tu visí ten Damoklov meč s otázkou: bude mať bývalý Project Morpheus šancu na dlhodobý úspech alebo zapadne v prachu ako Move či Kinect?! Nato som si z časti mohol odpovedať počas krátkeho testu v už spomínanom klube NEBE.

Klik pro zvětšení (PlayStation VR - dojmy)

Pre novinárov bola ponuka rozvrhnutá na dve možnosti. Obe počítali s hrou London Heist, ktorá je v ponímaní reklamy na štart VR asi najviac používanou značkou. Jazda v aute alebo výsluch od nepríjemného mafiána. Osobne som zvolil prvú možnosť už len pre fakt, že ako som sledoval kolegov pri testovaní tej druhej varianty, hra sa stretávala s menšími technickými nedostatkami v súvislosti s ovládačmi Move. Virtuálne ruky sa zasekávali o nábytok a behali hore dole po obrazovke ako za čias štartu Nintenda Wii pri hre Red Steel. Išiel som teda na istotu, posadil sa do kresla a nechal si nasadiť ten hrniec na hlavu. Už pri tomto samotnom procese som si všimol, že nastavovanie dokonalého obrazu voči vašim očiam sa prevádza pomocou jedného tlačítka na samotnej dominante VR, a teda prednom panely. Hráč si tak musí presne nastaviť vzdialenosť obrazovky od zorného uhla tak, aby nemal rozdvojený obraz. Na tretíkrát sa mi nakoniec podarilo eliminovať opilecký efekt a pôvabná asistentka mi mohla vložiť do rúk pár Move a spustiť samotné demo.

Klik pro zvětšení (PlayStation VR - dojmy)

Okamžite na mňa vyskočil wow efekt! Ocitol som sa na sedadle spolujazdca terénneho vozidla počas automobilovej naháňačky v uliciach Londýna a čumel som na svoje ruky v kožených rukaviciach. Na palubovke stála plechovka od malinovky a ja som ju túžobne zobral do dlane a prezeral si ju s údivom päťročného decka. Úplne som zabudol že hrám akčnú hru a z ľavej strany sa ku mne približuje motocykel s úmyslom poslať naše vozidlo do dôchodku. Miesto toho, aby som začal jednať, som samotnú plechovku hodil s pobavením po šoférovi a skúsil všetky možnosti interakcie v aute. Bohužiaľ okrem nápojov a zásobníkov som už nič do rúk zobrať nemohol a dokonca sa nedalo zapnúť ani rádio (jedná sa o demo z E3 a tak do plnej hry môže interakcie ešte pribudnúť veľa). Bolo načase jednať. Chmatol som po samopale, namieril z okna a stlačil spúšť. Nič. Samopal mi vypadol z ruky a padol niekam pod sedadlo. So zistením, že som si pomýlil akčný gombík, som začal úpenlivo hľadať zbraň pod nohami a miesto chladnej ocele som vytiahol toľko skúmanú plechovku od sladkého nápoja. Našťastie hra počíta aj s týmto, a tak mi rýchlo preniesla zbraň zase na palubovku a mohlo sa začať.

Klik pro zvětšení (PlayStation VR - dojmy)

Nebudem vám tu opisovať ako som si počas tých pár minút krásne užil likvidovanie mafiánov a explózie automobilov vo vysokej rýchlosti, radšej poviem jedno: PlayStation VR má už v tejto fáze obrovský potenciál a ak sa SONY podarí čo najviac prispôsobiť samotný produkt bežným domácnostiam, máme sa vo svete hier načo tešiť. Bude to mať ale ťažké, keďže samotný Move nie je dokonalou technológiou do domáceho užívania, kde je minimum priestoru a zároveň aj VR si vyžaduje svoje pole pôsobnosti, ak nechcete mať v obývacej izbe po ukončení hry len hromadu trosiek. Všetko ale začína a končí na hrách. S prísunom originálnych značiek, kde je spomínaný Heist len akýmsi technologickým demom, sa môžeme dočkať nádherných zážitkov. Ja ako milovník hororov vidím potenciál práve v tomto smere vývoja hier a ak už nič iné, tak VR by sa mohol postarať o nadčasové spomienky pre ostrieľaných ale aj nových hráčov. Bude to mať však ťažké v konkurencii okolo Oculus Rift či HTC. Ako povedal klasik: čas ukáže. Mimochodom, za ten čas testovania som nepociťoval žiadnu zmenu po stránke zdravotnej, a tak nebolo nutné hádzať šabličky na spomínanú asistentku.



CGwillWin