recenze
Armello

Armello - recenze
Armello - recenze
10:20, 11.10.2015

Kdo z vás se v dětství zamiloval do deskových her, ať dá jednu ruku vzhůru. Kdo je miluje dodnes, ať dá druhou ruku nahoru…. Omlouvám se, nemohl jsem psát, protože jsem měl obě ruce ve vzduchu. Nebojím se přiznat, že i ve svých více jak 30 letech si rád sednu s kamarády ke stolu a zahraji si nějakou tu deskovku. Možná proto jsem zvědav na každou deskovou hru, která se vyskytne v digitální podobě.

A jednou z nově příchozích digitálních deskovek je Armello od australského nezávislého studia League of Geeks. Jeho cesta na "pulty" elektronických obchodů byla strastiplná. Finanční podporu získala úspěšnou kampaní na Kickstarteru a dotací od Austrálské vlády. A konečně je to zde - podařilo vytvořit multiplatformní dílo. Můžete si jej zahrát na tabletech s iOS (pro kterou to měla být původně exkluzivní záležitost), Androidu, ale i na počítači a PlayStation 4. Tak se pojďme podívat, jak se Armello povedlo.

Klik pro zvětšení (Armello - recenze)

Umírající král

Za devatero horami a devatero řekami, se nacházelo pohádkové království Armello. Po řadu let mu vládl moudrý král Lev. Jak šel čas, tak i náš chytrý král dosáhl požehnaného věku a jeho mysl a tělo začalo zúžovat šílenství. Toho se snaží využít tamější frakce, které se snaží získat vládcovu přízeň a tedy získat pro sebe veškerou moc - stát se následovníkem trůnu.

To je jasná zápletka připomínající Hry o trůny. Takže jde o svět plný intrik, politikaření, pletichaření, křehkých spojenectví, drsné souboje a všudypřítomná chuť být vládcem říše. Jen jediným zcela drobným rozdílem, je fakt, že hlavními hrdiny jsou zvířátka, jako: myš, medvěd, králík a krysa. Pochopitelně, každá z těchto osobností má své speciální schopnosti a hraje se s ní výrazně jinak a vyžaduje odlišnou strategii.

Klik pro zvětšení (Armello - recenze)

Jak je patrné Armollo je digitální desková hra, která ke svým účelům využívá své kostky, speciální karty, spolu s propracovaným herním systémem a koneckonců rozmanitými hrdiny. K ideálnímu zážitku ze hry je zapotřebí čtyř hráčů. Pochopitelně můžete jej hrát sám proti počítači řízených postav nebo využít on-line multiplayer se živými hráči - pokud v současné době není dostatek hráčů připravených hrát, tak zbývající oponenti jsou doplnění počítačem. Umělá inteligence je na relativně přijatelné úrovní a nemohu říct, že bych se setkal s výraznějšími problémy. Drobným nedostatkem je absence off-line multiplayeru, kdy bych si dokázal představit, že podobně jako Heroes of Might & Magic budu hrát s kamarády doma u jednoho displeje.

Hrátky o trůn

Veškeré dění se odehrává v maximálně šestnácti kolech (resp. 8 dnů a 8 nocí), kdy během jednoho kola se všichni hráči postupně vystřídají. Po uplynutí této doby dojde k úmrtí krále a hráč mající největší počet bodů prestiže (a tedy má největší náklonnost u dvora) se stává jeho nástupcem a vyhrává hru. Prestiž získáváte pomocí plněním úkolů, zabíjením monster a ostatních hráčů, zabíráním vesnic apod. Sílu tohoto ukazatele oceníte i během hraní, protože každé ráno pomatený král vydává nařízení, které ovlivňuje veškeré dění v Armellu, jak pozitivně, tak negativně. Lev se rozhoduje vždy ze dvou nařízení, a právě vy mu našeptáte, které si má vybrat.

Klik pro zvětšení (Armello - recenze)

Druhou možností, jak se stát vítězem je zachránit krále. Lze to učinit pomocí nalezení čtyř spirituálních kamenů nacházejících se různě na mapě – na posvátných místech nebo v tajuplných dungeonech. Po nalezení stačí kameny zanést královi na oltář a uzdravit jej tak. Tomu pochopitelně chtějí zabránit vaši protihráči vaši likvidací (pokud vás někdo zabije, neumíráte, ale jste přemístěny na počáteční místo a hlavně vaše prestiž poklesne) nebo přemístěním vašeho zvířátka na jiné místo na mapě.

Další možností, jak se stát vítězem celé hry je postavit se samotnému králi v souboji na život a na smrt. I přesto, že král postupně umírá, tak má stále sil na rozdávání, proto je ideální počkat na poslední kolo, kdy je nejvíce vyčerpán a vám se tak naskytne možnost jej zabít. Pokud se vám to podaří, jste automaticky vítěz celé hry.

Klik pro zvětšení (Armello - recenze)

Souboj o prestiž

Království Armello se skládá z několika hexů. Celková velikost mapy není nikterak velká, ale pro potřeby hry bohatě stačí. Nevýhodou je, že rozložení jednotlivých hexů je prakticky stejné i po několikátém hraní. Můžete se pohybovat po horách, lesích, loukách, navštěvovat dungeony, chrámy, zabírat vesnice apod. Každá pozice má pochopitelně své speciální vlastnosti - např. pokud se nacházíte na horách, vaše obrana je větší, ale přejít na toto políčko je náročnější. Nebo pokud jste v lesích, tak jste neviditelní během noci atd.

Jak jsem úplně v úvodu zmiňoval, hra využívá speciální herní kartičky, kterých je ve hře přibližně 100. Možností získat jednotlivé karty je více. Při každém kole si jednu vezmete z balíčku – na výběr máte hned tří hromádky – předměty, kouzla a intriky, takže můžete najít takové věci, jako různé zbraně, štíty, společníky, vylepšení některých statistik, destruktivní kouzla, zákeřné pasti nebo možnost přesunout protivníky. Výběr z které hromádky si líznete hodně ovlivňuje vámi zvolená strategie a postavy. Další možnosti je splnit doprovodné úkoly, za něž, krom vylepšení některých statistik, obdržíte kartičku. Následně tyto kartičky můžete za úplatu použít přímo na mapě nebo si je uložit do jednoho z osmi slotů, tak aby vám ovlivňovali vaše statistiky nebo usnadnily souboje.

Klik pro zvětšení (Armello - recenze)

Na cestě za slávou a nadvládou nad říší nebudete mít na růžích ustláno, ale dobrodružství bude velmi trnité. Vaše plány vám mohou zkřížit, jak králem vyslaní „zlořádi“, kteří se vydávají pouze v noci ohrožovat veškeré hrdiny, ale také ostatní dobrodruzi, kteří chtějí zvítězit v této honbě za mocí. Jakmile vstoupíte na stejné políčko, jako váš soupeř začne nesmiřitelný souboj, který je výrazně ovlivněn statistikami hráčů a kartami, která máte u sebe. Následný finální boj proběhne pomocí hodu kostek (statistiky ovlivňují i počet kostek), tzn., je to takový mix vašich strategickch schopností a trochy toho štěstí.

Klik pro zvětšení (Armello - recenze)

Deskové šílenství

Armello je rozhodně sofistikovaná desková hra, která vás veškeré mechanismy naučí během zevrubného průvodce. Možná vám bude chvíli trvat než se do toho "dostanete", ale pak si užijete hromady zábavy. Každá hra vám zabere tak přibližně okolo hodiny - občas mírně přes hodinu. U většiny se budete nesmírně bavit, ale může se vám stát v multiplayeru, že narazíte na nějakého "loudala" a budete čekat nekonečné minuty než se dostanete na řadu.

Ještě mám drobnou výhradu k ovládání a HUDu. Je vidět, že titul byl navrhován primárně pro tablety, takže veškeré rozvržení a s tím spojené ovládání je trochu netradiční a na PS4 s ním chvíli budete bojovat, ale dá se na to zvyknout.

Ale dosti kritiky. Armello patří k těm hrám, ke kterým se budu rád vracet při dlouhých zimních večerech. Po technické stránce je hra zvládnuta dokonale a herní mechanismy jsou navrženy citlivě tak, abyste si užili pořádný herní zážitek.

Za poskytnuti hry na recenzi děkujeme společnosti Stride PR

Klik pro zvětšení (Armello - recenze)Recenzované verze: PS4

DOBRÉ
78%
CZECHGAMER
Hry o trůny se zvířátky, aneb král místní říše umírá a kdo se stane nástupcem?

CGwillWin