recenze
Leo’s Fortune

Leo’s Fortune - recenze
Leo’s Fortune - recenze
16:29, 08.10.2015

Když během loňského roku vyšla hra na mobilní zařízení: „Leo’s Fortune“, nikdo pravděpodobně nečekal, že se dočká takových pozitivních reakcí jak u hráčů tak novinářů. Zní to skoro k neuvěření, ale 2D plošinovka s kulatým chlupáčem v hlavní roli si získala srdce snad každého, kdo si hru vyzkoušel. Největším paradoxem na tom všem je, že se jednalo o první počin neznámého studia s prapodivným jménem: 1337 & Senri LLC. Jsem opravdu zvědav na jejich další tituly, které jak věřím, budou po tomto úspěchu bezesporu následovat. Ale ještě nepředbíhejme..

Přeci jen, vývojáři si nejspíše chtějí, než začnou pracovat na něčem dalším, vyzkoušet více platforem než jen iOS nebo Android. Svoji povedenou hopsačku nyní portovali na konzole nové generace, tedy na PlayStation 4 a Xbox One. Tzn., že si konečně tento titul můžete zahrát v pohodlí vašeho domova před pořádným displejem - a ne u čtyř nebo pět palců velkého displeje vašeho mobilního zařízení. Tak zahoďte mobily, vezměte gamepady, a pojďme to vyzkoušet na vlastní kůži.

Klik pro zvětšení (Leo’s Fortune - recenze)

Vraťte mi všechno zpět!

Pokud jste ještě nenarazili na Leo’s Fortune na vašich mobilních zařízeních, nebo hry na mobilech vůbec nehrajete, pro jistotu připomeneme, o čem tato hra je, a co by vás na ní mohlo nejvíce zaujmout nebo naopak odradit.

Jak jsem již zmiňoval, ústřední postavou je kulatý chlupáč jménem Leopold, který má krapet ruský přízvuk. Není to jen tak ledajaký chlupáč, byl velmi bohatý. A o veškeré své zlato byl okraden, takže mu nezbývá než se vydat na dlouhou cestu, aby jej našel, a v ideálním případě vypátral i loupežníka, který jej připravil o veškeré jeho bohatství.

Klik pro zvětšení (Leo’s Fortune - recenze)

Zní to možná příliš jednoznačně a přímočaře. Prostě dopředu naplánované, můžete mít pocit, že vás nemůže nic překvapit, ale opak je pravdou. Vše je vyprávěné hezky, a dávkování jednotlivých příběhových pasáží je na poměry hry důmyslné. Nechybí ani několik cut scén a obrázků, které dokreslují tento pohádkový příběh, jehož konec vykouzlí úsměv na rtech snad každému, protože vás může mile překvapit. Nejde jen o to najít veškeré zlaťáky nebo případného zloděje, na této cestě totiž najde Leo své štěstí.

Klik pro zvětšení (Leo’s Fortune - recenze)

Vážný „kaz“ na cestě za štěstím

Leo si své zlaťáky bude sbírat během své cesty, na které narazí i na své kamarády, ale pochopitelně i na nepřátele. Jeho možnosti jsou velmi střídmé - umí se koulet doleva nebo doprava, a pomocí své schopnosti nafouknout se nebo vyfouknout může skákat nebo se přikrčit.

Pochopitelně tato hra patří ke klasickým 2D hopsačkám plným hádanek a všemožných puzzlů, které mají prověřit vaši mysl a postřeh. Mezi překážky patří klasická propadliště, padací mosty nebo přírodní živly jako je vítr, oheň či tekoucí láva, to vše vás může ohrožovat na životě. Musím podotknout, že významnou roli zde hraje všudypřítomná fyzika, která dělá vše mnohem reálnější. A zde přichází hlavní „kaz“ hry, protože hra je nesmírně jednoduchá, a co do obtížnosti jednotlivých překážek vás nepřekvapí, vůbec se u ní nezapotíte.

Klik pro zvětšení (Leo’s Fortune - recenze)

Leo kam se všude podíváš?

Autoři trochu pozapomněli vymyslet náročnější hádanky, o to více však mysleli na grafické ztvárnění hry. Po grafické stránce Leo’s Fortune vypadá neskutečně krásně, a to i navzdory faktu, že jde pouze o předělávku.

Další skutečností, která dotváří tuto pohádkovou autentičnost, je rozmanitost jednotlivých úrovní, kterých je ve hře celkem 20, rozdělených do pěti různých scenérií jako jsou: les, zasněžené prostory, egyptská města, westernový vlak a továrna.

Klik pro zvětšení (Leo’s Fortune - recenze)

Úkolem v každé misi je dostat se co nejrychleji do cíle. Můžete tedy sami sebe postupně překonávat, což zvyšuje znovuhratelnost hry. Další věcí, která vás u hry bude držet, je nalezení veškerých zlaťáků v dané úrovni, za což jste odměněni hvězdou. V každé úrovni můžete získat až tři takové hvězdy, což dělá hru krapet náročnější. Za hvězdy můžete následně odemknout bonusové úrovně, v nichž se můžete pořádně vyřádit.

Klik pro zvětšení (Leo’s Fortune - recenze)

Najde Leo štěstí?

Vývojáři ze studia 1337 & Senri LLC se svým Leopolden na PlayStation 4 určitě zabodovali jak po stránce příběhu tak po stránce audiovizuálního zpracování. Snad jedinou výtkou je lehčí obtížnost, která vám průchod hrou nikterak nekomplikuje. Samotná délka celého dobrodružství vám nezabere více jak 3 hodiny, což je u hry za necelé 200Kč relativně obstojné.

Za poskytnuti hry na recenzi děkujeme společnosti Tilting Point

Klik pro zvětšení (Leo’s Fortune - recenze)

Recenzované verze: PS4 a Xbox One
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Nádherná 2D hopsačka s Leopoldem v hlavní roli, která vás nenechá odejít od displeje..

CGwillWin