preview
H1Z1

H1Z1 - preview
H1Z1 - preview
10:25, 19.09.2015

Máte rádi survival hry se zombíkama, ale nebaví vás stále nedodělaný a zabugovaný DayZ? Pak je tu možná náhrada, která sebou přináší pár novinek a už v Alpha fázi se tváří mnohem lépe než DayZ, které má do půl roku vyjít jako plnohodnotný titul.

Klik pro zvětšení (H1Z1 - preview)

H1Z1 je klasická online survival hra od studia Daybreak Games, která se objevila na Steamu 15. ledna 2015 v sekci her s předběžným přístupem. Hra se momentálně nachází v Alpha fázi, ale už i tak funguje celkem bez problému a má co nabídnout. U her v Early Accessu nikdy nevíte, jestli budou vůbec někdy dokončeny, takže je dobré se předem rozmyslet, jestli to má vůbec cenu za takové hry utrácet peníze. Samozřejmě se mezi nimi někdy objeví titul, který za to stojí, ale většina her jsou naprosté propadáky. H1Z1 je právě ten titul, který za to stojí. Teda aspoň podle mě.

Klasika

Klik pro zvětšení (H1Z1 - preview)

Hra nabízí samozřejmě klasický survival mod, kde na vás čekají hordy zombíků a ostatní hráči, kteří na vás z dálky volají friendly a pak vás z blízka prošpikují brokovnicí. Ze začátku si vyberete server, jestli chcete hrát PvP nebo PvE, založíte si postavu a spawnete se někde na mapě. Nemáte nic kromě baterky, pár bandáží a oblečení. Budete muset začít hledat zásoby, aby jste přežili, protože vaše postava má hlad a žízeň. Naštěstí keře s ostružinami jsou prakticky všude, takže s tím hladem to není zas tak horký. Ve hře se nachází také crafting, takže si budete moct vyrábět potřebné předměty nebo si můžete postavit i vlastní základnu kdekoliv se vám zlíbí. Až na to budování základen to zní skoro jako DayZ. Ovšem v H1Z1 mám pocit, že všechno pěkně funguje a ovládání a interakce s prostředím není tak tragická, jako v DayZ. Survival mod pro mě ale není nijak zajímavý, protože už jsem hrál plno her s tímto modem, takže z toho nejsem tak unešený.

Tak trochu jiný Hunger games

Klik pro zvětšení (H1Z1 - preview)

Pravá zábava začíná až v dalším herním modu s názvem Battle Royale, což je vlastně předělávka Hunger games do H1Z1 světa. Princip je prakticky totožný. Přes 100 hráčů spolu bojuje v postupně zužující se aréně a kdo poslední přežije, tak vyhrál. Jednoduché a hlavně zábavné. Spawnete se na náhodné pozici ve vzduchu s padákem, stejně jako všichni ostatní hráči, a hledáte místo, kde by jste přistáli. Jelikož nemáte vůbec nic, je nejlepší přistát u nějaké budovy, v které by mohlo být nějaké vybavení nebo nějaká zbraň. Předem říkám, že bez zbraně se zde neobejdete, protože pěsti proti brokovnici nebo AKčku nejsou zrovna dvakrát účinné. Aby se hráči na té obrovské mapě vůbec našli, hra vás nutí se stále pohybovat do středu tzv. Safe zone. Ze všech stran se k vám totiž blíží zelený jedovatý plyn a aby jste přežili, musíte být v Safe zóně, která má tvar kruhu a neustále se zmenšuje. Takže se např. konečná desítka hráčů setká v jedné budově, kde proběhne masakr a ten kdo ho přežije jako poslední, tak vyhrává a dostane i bonus v podobě nějakého itemu, který se vám navždy přidá do vašeho osobního inventáře.

Snad neusnou na vavřínech

Klik pro zvětšení (H1Z1 - preview)

Pro mě je H1Z1 velmi nadějná hra, která už od začátku funguje a rozjede ji i hráč se starším hardwarem. Grafika není sice vrchol, ale tady je hlavní ta hratelnost, která je výborná. Hlavním tahákem pro mě je Battle Royale mod, který vás zabaví na desítky hodin a vyvolává ve vás soutěživost, protože vy sakra chcete být ten king, co všechny porazí a získá za to nějaké pěkné tričko nebo kalhoty. Pokud vývojáři budou stále naslouchat své komunitě a vývoj půjde hladce jako doposud, tak to tahle hra dotáhne ještě pěkně daleko.

Za poskytnutí přístupu do hry děkujeme vývojářům z Daybreak Games.

Klik pro zvětšení (H1Z1 - preview)



CGwillWin