akce
report
ESL One Frankfurt 2015

ESL One Frankfurt 2015
ESL One Frankfurt 2015
14:27, 04.07.2015

Tak vážení, mali sme to šťastie nahliadnuť na scénu a aj do zákulisia najväčšieho Dota 2 (Defence of the Ancients) turnaja v Európe, ESL One vo Frankfurte. Turnaj sa konal v dňoch 20.6.-21.6. na štadióne domáceho futbalového klubu, v Commerzbank aréne a bol to už druhý ročník tohto jedinečného podujatia. Turnaju samotnému predchádzala online kvalifikácia, po ktorej sa na LAN event dostali teamy Alliance, Cloud9, Invictus Gaming, bývalý team Malaysia, teraz známy ako team Fanatic, a ruský Virtus.Pro. Osmičku teamov doplnili na priame pozvanie team Secret, Evil Geniuses a Vici Gaming.

Dva dni pred otvorením turnaja prebehli zápasy takzvaného ,,Seeding Bracket“, v ktorých išlo o rozvrhnutie teamov do párov v rámci štvrťfinále. Výsledkom bol jednoduchý turnajový pavúk, ktorého top štyri teamy si vyberali protihráčov zo spodnej štvorky. Ako prvý sa umiestnil team Virtus.Pro, ktorí si zvolili ako súpera do hlavného turnaja team Alliance. Ďalšími dvojicami boli Evil Geniuses vs Vici Gaming, Invictus Gaming vs Cloud9 a team Fanatic vs Secret.



Toľko na úvod a poďme rovno na koniec. Vyhrali Secret 3:1 proti EG. Mohli by sme rozoberať aj hru po hre, ale koho to zaujíma odkazujem na youtube kanál organizátora, ESL ,kde nájdete záznamy zo všetkých zápasov. Určite odporúčam pozrieť hru Secret vs Fanatic (spoiler, Techies pick) a finálové hry, kde či už zo strany EG alebo Secret sa dali vidieť neuveriteľné highlighty. Celkovo toto bol turnaj, na ktorom zápasili medzi sebou najväčšie mená v najlepších teamoch súčasnej Doty 2, takže ak si nájdete čas, určite nebudete sklamaní.

Klik pro zvětšení (ESL One Frankfurt 2015)

O čo nám ide v tomto článku, nie sú len výsledky, ale celkový dojem z akcie. Do Frankfurtu sme prišli už v piatok, deň pred začiatkom turnaja. Organizátori mali už naplánované stretnutie fanúšikov v miestnom podniku, kde ste si mohli vymeniť svoj vytlačený lístok za náramok, ktorý bol vašou vstupenkou na štadión. V priebehu chvíľky ste sa spoznávali s hráčmi z celého sveta. Téma na rozhovory bola jasná, Dota 2. Každý mal svojich obľúbených hráčov a teamy. Nakoniec sa fanúšikovia dočkali a do podniku sa prišli pozrieť aj niektorí pro hráči a osobnosti Dota 2 sveta.

Prvý deň turnaja boli naplánované štyri zápasy na dve víťazné hry a prvá sa začínala o desiatej hodine. Fanúšikovia sa začali zbiehať už o pol ôsmej, aj keď sa brány do areálu otvárali až po deviatej hodine. Podľa farby náramkov organizátori usmerňovali ľudí k ich miestam. Dali sa kúpiť lístky na jednotlivé dni, celý víkend, premium lístky a aegis experience. Premium lístky neboli ani o lepších miestach, tie boli výborné všade, ale v zázemí, ktoré sta mali počas celého turnaja. Nápoje celodenne k dispozícií a trikrát do dňa jedlo. Lístky aegis vás dostali do VIP lóži, kde ste sa mohli na oddelených tribúnach dokonca stretnúť aj s profesionálnymi hráčmi. Celkovo musím uznať, že si organizátori zobrali na seba veľkú zodpovednosť všetko pre davy ľudí zabezpečiť a naozaj sa im to po všetkých stránkach výborne podarilo. Dosť pomohlo, že sa event konal v obrovských priestoroch Commerzbank arény. A práve o aréne som mal trochu pochybnosti, či už o prehľadnosti na veľkoplošnej obrazovke, alebo s ozvučením. Rýchlo som bol vyvedený z omylu. Keď som vstúpil na tribúnu, rovno predo mnou bola obrazovka, na ktorej bolo vidno všetko do najmenšieho detailu. Taktiež žiadna ozvena, ako som sa bál. Takže všeobecný dojem z pohľadu diváka je fantastický.

Klik pro zvětšení (ESL One Frankfurt 2015)

Toto všetko umocňovali samotní diváci. Veľmi živé publikum, ktoré reagovalo spoločne a nahlas pri každej zaujímavejšej situácií v hre alebo na pódiu. Spolu s divákmi sledovali hry aj analytici, ktorí boli bývalými hráčmi a vypĺňali priestor medzi hrami na samostatnom pódiu, zatiaľ čo na ďalšom sa pripravovali komentátori na ďalšiu hru. Vtedy bolo vidno, kam sa e-športy dostali. Návštevnosť v oba dni presiahla 13000 návštevníkov a atmosféra vydržala počas celého turnaja. Fanúšikov taktiež potešila možnosť mnohých autogramiád a cosplay súťaž, kde sa prihlásilo množstvo kostýmov. Organizátori pripravili tiež atrakcie, ako jazda na mechanickom býkovi, maľovanie na telo a dokonca profesionálneho balónkara.

Klik pro zvětšení (ESL One Frankfurt 2015)

Vyvrcholením bol tak, ako to má byť, finálový zápas medzi teamom Secret, ktorý mal veľkú podporu divákov aj vďaka domácemu hráčovi Kuro "KuroKy" Salehi Takhasomi a teamom Evil Geniuses. Kvalita hry jednotlivých hráčov a aj kooperácie celých teamov boli na najvyššej úrovni a fanúšikovia to patrične oceňovali.

Klik pro zvětšení (ESL One Frankfurt 2015)

Naozaj sa mi ani nechcelo odchádzať z arény, ale našťastie nás ešte čakala príjemná povinnosť, zúčastniť sa Twitch after party, kde sa opäť stretli fanúšikovia, ale teraz boli doplnení o viacero pro hráčov, s ktorými sa mohli vyfotiť a porozprávať. Moje dojmy z tohto turnaja sú len pozitívne a vrele odporúčam každému hráčovi Doty 2 zúčastniť sa o rok. Kvalitou hier, zázemia a atmosférou počas celej akcie je v rámci Európy tento turnaj jedinečný.


CGwillWin