preview
Gears of War Ultimate

Gears of War Ultimate - preview
Gears of War Ultimate - preview
10:10, 03.07.2015

Není moc her, které se vtisknou do paměti člověka opravdu hluboko. Tak hluboko, že ovlivní velmi, při pohledu zpět, jeho směřování. Pro mě tou hrou je Gears of War, prakticky při každé příležitosti, o této hře zmíním. Že ona mohla za to, že jsem si koupil Xbox 360. Který byl pro mě cestou do sociálního hraní a také cestou k hernímu psaní. Nebudu tu můj příběh GoW a X360 rozepisovat, ale jedna věc je jasná, můj první Friend Request mi přišel a vzešel z hraní Gears of War Multiplayeru.

Jenže, to zdaleka neznamená, že tento specifický multiplayer umím hrát. Dá se říci, že spíše naopak, celkem jsem v něm za lamu. No není to úplně tak zlé, v betě jsem měl světlé momenty, ale také velice špatné. V tomto článku, se pokusím shrnout nějaké dojmy, z týden trvající bety Gears of War Ultimate.

Klik pro zvětšení (Gears of War Ultimate - preview)

První co musím zmínit je vizuální stránka. Ta vás totiž nemusí nijak trknout nijak do očí, vypadá prostě současně. A to je ono, vůbec to na první pohled nevypadá, že hrajete nějaký remaster téměř devět let staré hry. Je vidět, nejen že nahodili mnohem detailnější textury, ale i spoustě modelů, se dopřálo úpravy. Je pravda, že nyní je praxe často taková, že se prvně vymodeluje 3D v high-poly. Takže je možné, že spoustu práce, už měli připravené z minula, jen teď jim HW umožnil ji použít. Ale to odbočuji, každopádně hra vypadá skvěle. Stejně tak dobře se hýbe, 60fps je opravdu znát a vše působí plynuleji.

Xbox 360 - PC - Xbox One (Ultimate)

Klik pro zvětšení (Gears of War Ultimate - preview)

V Betě jsem navštívil pětici map, které vychází z prvního, druhého a PC verze prvního dílu. Když poprvé naskočil Gridlock, už od obrázku jsem věděl, jak je mapa složená a kde probíhá hlavní boj. Canals? Ty zazvonili v paměti taky silně - tři ulice, tři mosty a spousta možností pro close-combat i ostřelování z dálky. Následovali War Machine, Gold Rush a Courtyard, z čehož poslední dvě jmenované pochází z PC verze a do druhého dílu přišli jako DLC, které jsem v té době nehrál. Respektive v jejich vizuálu, rozložením mi přijdou naprosto identické, jak si je pamatuji. Rozmístění zbraní na mapách nemůžu říci, zda bylo změněno či ne, tak dobrou paměť nemám.

V menu byly dostupné dvě volby Social Match a Competitive Match. Jasné oddělení lidí, kteří chtějí hrát až na krev nebo lidí, kteří si jdou jen tak zahrát a nehrotí to. Logicky jsem volil pouze (až na jednu výjimku) Social, zde se hrál Team Deathmatch, což bylo trošku překvapení. Ikonickým módem je Warzone, které se hraje na kola bez respawnů, a který propůjčil hlavní směřování multiplayeru v této hře. TDM je tady udělané na postupné vyplýtvání respawn bodů vašeho týmu, což sice odpovídá vyššímu počtu zabití, ale má odlišný vliv na přístup k hraní. Pokud zbytečně umíráte, poškozujete tým a může ovlivnit výsledek kola. Respawnů je deset, poté co všichni z jednoho týmu jsou mrtví, tak je konec kola. Hraje se na dvě vítězné.

Klik pro zvětšení (Gears of War Ultimate - preview)

Soustředění na týmovou spolupráci je klíčovým prvkem světa Gears, zde jako osamělý vlk, máte mnohem horší vyhlídky. Souboje tu probíhají více zblízka, základním Lancerem prostě nikoho rozumného přes půl mapy prostě neustřílíte. Tady se jde více na tělo a je to věc, která GoW MP odlišila od FPS masy. Kdo zažil nebo se naučil používat brokovnici v GoW, tomu se změnil svět vnímání stříleček. Rychlé poskakování, přesná střelba od boku, pro one-shot kill. Lancer, ač assaultka, tak je nejsilnější na kratší vzdálenosti, a pokud jste přesní, tak je rychle smrtící. Hammerburst je volba pro střední vzdálenosti, nejlépe k podpoře spoluhráčů, kteří jdou na tělo. Boomshot, prostě dělá "boom", jak by řekl Locust. Odstřelovačka stále nabízí náročný, ale silně odměňující pocit, při jejím používání. Na žádné zbrani jsem nepocítil nějakou změnu, ale nikdy jsem nebyl nějaký zkušený hráč GoW.

V Competitive Match jsem se ukázal jednou, jednalo se o velice potupný a frustrující zážitek. Proč? Protože tam najdete přesně to, proč jsem nikdy GoW, nevydržel hrát roky. Ti nejlepší hráči totiž dokáží kouzla, jak se nám běžným hráčům může zdát hra pomalá, tak oni jsou pekelně rychlí a efektivní. Vystrčíte hlavu a plesk, nestihnete do krytu, plesk, myslíte, že utečete, to fakt ne. Výborných hráčů GoW bylo celkem dost, živě si pamatuji, kamarády z klanu CEID, když jsem proti nim nastoupil - člověk nechápe. No a to je Competitive Match. V betě se hrál King of the Hill, takže držení jednoho menšího místa na mapě. Za celou hru, jsem proti protivníkům nezaznamenal snad jediný kill. Pouze pár downů a chvilkové zaskórování v zóně. Nic pro mě, ale důležitá volba v menu, která vždy pomáhá oddělit "profíky" od "občasných" hráčů.

Klik pro zvětšení (Gears of War Ultimate - preview)

Aby to ale neznělo nějak negativně, těch několik hodin strávených v betě, jsem si opravdu užil. Intenzita matchů byla výborná, sice v TDM, tak často nenastávají situace, kdy rozhodnutí kola je čistě na vás (to je hlavně ve Warzone), tak i přesto mi často naběhl adrenalin vysoko. A i těch úspěšných 1 na 2 soubojů, jsem pár vyhrál. Technicky na betu bych hodnotil nadprůměrně, pády aplikace byly tak dva, pár kicknutí z matche, nic velkého, spíš běžného ve finálních verzích jiných titulů. Občasné divné animace, jako třeba řezání motorovkou vedle nepřítele, to patří k testování. Rozhodně mi Gears of War Ultimate ukázali zpět, že mají i dnes co nabídnout. Jsem zvědavý, zda osloví větší počty hráčů, a stanou se multiplayerovou stálicí na Xbox One. Určitě by to potěšilo mnoho veteránů a jakákoliv alternativa k běžným FPS je vítána. Uvidíme už koncem srpna/augusta, kdy by měla Ultimate edice vyjít.



CGwillWin