akce
report
Fest Anča Game Days – Žilina 2015

Fest Anča Game Days – Žilina 2015
Fest Anča Game Days – Žilina 2015
14:12, 28.06.2015

V dňoch 24.-28.6. sa v Žiline konal medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča. V rámci neho sa však konali aj Game Days zamerané na počítačové hry, respektíve videohry. Zastúpenie mali od piatku do soboty a návštevníci si mohli užiť zaujímavý program zameraný skôr na indie scénu. V skratke sa na neho pozrieme.

Klik pro zvětšení (Fest Anča Game Days – Žilina 2015)

Najväčšiu časť podujatia zabrali rôzne prednášky pomerne netradične vedené iba v angličtine. To však malo dva dôvody a nebolo to len kvôli zahraničným návštevníkom. Prednášky totiž boli vedené aj priamo zainteresovanými ľuďmi z hernej brandže z okolitých krajín a nie bežnými fanúšikmi. Vďaka tomu sa k hosťom dostávali informácie z prvej ruky. Zaujímavých hostí bolo viacero. Hneď prvý deň to napríklad boli Lukasz Kubiak a Bartosz Moskala, ktorí predstavili hru Kholat s dabingom známeho herca Seana Beana, či Michael Tisler z Cliffhanger Productions (Shadowrun Chronicles). Druhý deň to boli Gregorz a Pawiel Miechovski s hrou This War of Mine, či Vladimír Kudělka s Rememoried. Aj českých a slovenských mien sa tu našlo viacero a prednášky ako také boli zamerané na viaceré aspekty. Dozvedieť ste sa mohli ako vyvíjať dve hry súčasne, ako uloviť investora pre váš herný projekt, alebo aj ako vytvárať emotívne prostredie, v ktorom je hráč rozprávačom.

Klik pro zvětšení (Fest Anča Game Days – Žilina 2015)

Premietané boli aj dva dokumenty. Free to play sa venuje problematike profesionálnych hráčov. Konkrétne sa týka Defense of the ancients (Dota 2) a dokument sa zameriava na troch hráčov turnaja, ktorých životy navždy ovplyvnil. Gameloading: Rise of the indies sa venuje, ako už napovedá samotný názov, vzostupu indie žánru a bližšie odhaľuje myslenie vývojárov. Oba filmy vhodne vypĺňali čas medzi ostatným programom.

Klik pro zvětšení (Fest Anča Game Days – Žilina 2015)

Všetci si pritom mohli odskúšať aj prezentované hry. Okrem This War of Mine a Kholat mohli skúsiť napríklad aj Space Engineers, Medieval Engineers, ale aj predbežnú verziu zaujímavo pôsobiacej novinky Ironkraft: Road to Hell od maďarských vývojárov. (viac informácií v samostatnom článku)

Klik pro zvětšení (Fest Anča Game Days – Žilina 2015)

Bonbónikom bol The Witcher 3: Wild Hunt, ktorý bolo možné zahrať si na jemne futuristickom počítači s troma prepojenými obrazovkami. Prezentované bolo aj zariadenie Oculus Rift, slúžiace na navodenie virtuálnej reality. Na záver si hráči v tímoch, či samostatne mohli vyskúšať kvíz zameraný na rôzne legendárne značky. Otázky ale často neboli z kategórie najľahších a nechýbali ani menšie chytáky. Hádali sa mená postavičiek, konkrétnych hier, identifikovalo sa odkiaľ pochádza konkrétny zvuk, či hudba, či komu patrí dané logo.

Klik pro zvětšení (Fest Anča Game Days – Žilina 2015)

Game Days ponúkli dostatočne pestrý a rozmanitý program. Jediným problémom mohla byť pre niekoho teoreticky neznalosť angličtiny, ale väčšina hráčov s tým už v dnešnej dobe zrejme nemá problém. Kto nebol, zúčastniť sa ich môže ďalší rok, podľa predpokladov budú znova súčasťou Fest Anča. Ktovie čím a akými menami nás prekvapia organizátori nabudúce.


CGwillWin