akce
report
Video Games Live - Praha 2015

Video Games Live - Praha 2015
Video Games Live - Praha 2015
09:53, 24.06.2015

V rámci známého mezinárodního hudebního festivalu PROMS, který probíhá každoročně také v Praze, se včera ve Fóru Karlín uskutečnilo Video Games Live. Tato světoznámá akce, která objíždí celý svět již 13tým rokem, se poprvé ukázala v ČR a já si ji nemohl nechat uniknout.

Show kterou vytvořil Tommy Tallarico a Jack Wall je spojením herní hudby, která je hrána živě orchestrem a vizuálních efektů, jak světelných, tak projekcí na plátno. Samotný Tommy Tallarico, herní skladatel pocházející z Itálie, držící rekord v počtu her, na kterých pracoval, se koncertů účastní jako kytarista, hlavní uvadeč a showman. Dirigentem je Emmanuel Fratianni, jež má také herní a filmové zkušenosti. A k této dvojici se v případě pražského koncertu připojilo ne menší těleso než Český národní symfonický orchestr včetně jeho smíšeného sboru.

Klik pro zvětšení (Video Games Live - Praha 2015)

Je to opravdu show, kdo by čekal koncert vážné hudby pouze střídající jednu skladbu či soubor za druhým, ten by byl překvapen. Základem je komunikace Tommyho s obecenstvem v celkem interaktivním duchu. Nabádá k tleskání a výskání, kdykoliv se lidem něco bude líbit. Mluví o herní hudbě, o VGL projektu a často mluví o sobě, ale celkově působí velice sympatickým dojmem. Perličkou v průběhu programu bylo Space Invaders hrané pomocí trackovaného člověka, za doprovodu orchestru a velkého fandění. Mezi skladbami probíhali více méně vtipné internetové videa, které vždy hodí dvě herní série do sebe např. Frogger vs. GTA atp..

Klik pro zvětšení (Video Games Live - Praha 2015)

Foto: Miroslav Lebl (QuidomCZ)

Sám Tommy tvrdí, že ještě nikdy nehráli stejnou VGL, za těch více jak 250 koncertů. Má prý vymyšleno celkem 150 různých segmentů a každý koncert skládá jinak, mimo jiné se ptá i lidí na Facebooku. V Praze zazněl opravdu našlapaný mix herní hudby, od počáteční úvodní sekvence sestříhané z opravdu stařičkých her, kde našli známý titul i návštěvníci, kteří o hrách moc přehled nemají. Po nejnovější, ale o to více provařené tituly. Nebudu zde psát kompletní playlist, který z důvodu popsaném nahoře, ani není v oficiálním programu, ale vypíchnu ty jež mě opravdu zaujali (a ano přiznávám, určitě bych z hlavy na nějakou skladbu zapomněl a cítil se trapně).

Z první poloviny večera je určitě třeba vyzdvihnout Metal Gear Solid, Mass Effect a Shadow of the Colossus, to jsou velké pecky a zněli nádherně. Když člověk slyší skvěle hranou hudbu a vidí na plátně záběry smrti Sniper Wolf ze scény z MGS, tak vzpomínky prostě útočí. Tommy také zahrál prý svou nejoblíbenější hru, na které pracoval, a tou je legendární Earthworm Jim. Závěr první poloviny se nesl v duchu jedné z nejúžasnějších hudebních věcí v herním světě - The Legend of Zelda. Tato série má také svou vlastní symfonii, ale zde zazněly notoricky známé tóny a srdce plesalo.

Klik pro zvětšení (Video Games Live - Praha 2015)

Foto: Miroslav Lebl (QuidomCZ)

Když zmíním několik titulů z průběhu večera, které se točily kolem starších sérií, tak to byla celá historie série Sonic, hudba z Castlevanie, Mega-Mana a také Street Fighter 2. V druhé polovině vytáhli tvůrci Kingdom Hears, které má skvělou hudbu a byla doprovázena videem s Disney postavami v jejich původních animácích. Halo, to je hudebně také jasná volba, orchestrální soundtrack této série doplněný kytarovými rify patří k opravdovým klenotům a i obecenstvo to ocenilo. Ač při prvních tónech nadšení nebylo moc slyšitelné.

Ono celkově z reakcí obecenstva se dala určit skladba, jací posluchači přišli na koncert. Zatímco v první půlce si velký potlesk vysloužilo League of Legends, tak ještě větší jásot v druhé polovině ocenil jen úvodní scénu skladby z World of Warcraft, o závěru ani nemluvě. Proto člověka trošku zamrzí, že The Legend of Zelda se dočkala celkem vlažného potlesku, ač hudebně tyto dvě rozhodně přesahuje. Ale je pravda, že u nás jsou tyto Nintendo série na hranici zájmu.

Klik pro zvětšení (Video Games Live - Praha 2015)

Foto: Miroslav Lebl (QuidomCZ)

V průběhu druhé poloviny proběhla sympatická vložka s hráčem Guitar Hero. Velmi zkušený hráč nastoupil na scénu s plastovou kytarou, postavil se čelem k orchestru a oči upřel na velké plátno. Rozjela se skladba Pretender od Foo Fighters. Hraje orchestr, Tommy na elektrickou kytaru a jeden hráč na Experta v GH. Tak nějak si představuji sen každého fandy hudebních her, neskutečný zážitek a stále se mi nechce věřit, že opravdu dal Perfect na Experta. Rozhodně se na to skvěle koukalo a obecenstvo povzbuzovalo.

Tu největší pecku jsem si nechal na konec,. Skyrim. Je to relativně čerstvá hra, ale titulní melodie je velmi silná a podmanivá. Takže se hodně vryla do paměti hráčů a sklidila obrovský potlesk, není se čemu divit. Nakonec už "jen" přídavky, na obrazovce se objevil nápis "Continue? Press start of clap your hands", ano je to opravdu herní show. U příležitosti oznámení remaku Final Fantasy 7 na E3, zazněla hudba z této hry od slavného skladatele Nobuo Uematsu. Opět velký potlesk. Druhým a posledním přídavkem nebyla hudba ze hry Mafia, jak hlasitě z obecenstva pokřikoval Dan Vávra a Tommy ho odměnil lišáckým úsměvem. Volba z hudebního hlediska byla úžasná, ač opět série, která u nás není zas tak známá. Chrono Trigger a Chrono Cross mají úchvatné soundtracky a provedení od symfonického orchestru fanouška opravdu zahřálo u srdce.

Klik pro zvětšení (Video Games Live - Praha 2015)

A to je vše, nadšení a potlesk vyprovázeli hudebníky z pódia. Opravdu by mě zajímalo, jak se na tento projekt dívají lidé z orchestru, protože to musí být opravdu odlišný zážitek oproti jejich běžné práci. Ale co jsem tak sledoval, zejména kontrabasisté si některé tituly velice živě užívali. Sbor při zpěvu vokálů ze Skyrimu měli úsměv na tváři. Závěrečné houslové sólo nemělo chybu. Hudební zážitek byl výborný. V některých chvílích mi přišlo, že elektrická kytara byla více hlasitá a oproti herním originálům moc přehlušovala zvuk orchestru, ale může to být pouze můj pocit.

Zpracování a organizace na výbornou. Ve foyer se pohybovalo několik cosplayerů, kteří k hrám neodmyslitelně patří, zahlídl jsem Assassinku, Harley Quinn nebo Danteho. Prostředí Fóra Karlín je stylové, vkusné a moderní, s velmi kvalitním zázemím. Za sebe musím tuto akci ohodnotit výborně. Jedná se o netradiční kulturní zážitek pro nehráče. Pro hráče zase o něco, co mu přinese vzpomínky na melodie, jež ho provázeli spoustou zážitků. Doufejme tedy, že jak řekl na závěr Tommy - "Tak zase za rok Praho!".


CGwillWin