komentář
Jak se nikomu nezavděčit

Jak se nikomu nezavděčit
Jak se nikomu nezavděčit
08:38, 06.06.2015

V průběhu posledních dvou týdnů jsme tu měli dvě odlišné RPG události. Vyšel Zaklínač 3: Divoký hon, jedna z největších událostí první poloviny roku a rozhodně nejlepší západní RPG posledních let. A tento týden byl oznámen Fallout 4 pomocí teaser videa. To je samo o sobě, také obrovskou herní událostí pro fanoušky RPG a navíc fanoušky post-apo světa. Právě tyto dvě události na sebe navazují velice paradoxním způsobem.

Fallout 4 se totiž představil pomocí videa, které bylo evidentně dělané v enginu hry. No a to zřejmě byla chyba. Tu tam je nadšení, že se připravuje obrovské otevřené RPG z postapokalyptického světa. K čemu je, že se od tvůrců Skyrim a Fallout 3, dá čekat ničím neomezující pískoviště, kde je možné všechno. Jen se podívejte třeba na youtubera ManyTheTrueNerd, který prochází New Vegas pořád dokola a vymýšlí si své vlastní výzvy. Třeba tuto velmi těžkou hru projít bez uzdravování. Ne tohle vše nic neznamená, protože video bylo kostrbaté, hranaté, past-gen a celkově hnusné, no nemluvě o tom odporně udělaném psovi fuj.

Klik pro zvětšení (Jak se nikomu nezavděčit)

Přetočme čas o dva týdny zpět, včera vyšel Zaklínač 3, na kterého se těšilo obrovské množství lidí. Jenže on to také všechno zkazil, patlalové z CD Projekt RED. Vůbec nezájem, co to jako je? Ta hra vizuálně nevypadá jak pre-renderovaná videa prezentovaná na konferencích. Vždyť to nevypadá jako post-produkcí prohnaný trailer, vygenerovaný na nejsilnějším počítači, co jde postavit, s nastavením enginu takovým, se kterým by hru nešlo vydat. Ta hra je hnusná, cítím se podveden a určitě další výkřiky zhrzených a podvedených zákazníků by se dali najít.

"Haters gonna hate, and ain'ters gonna ain't!" Dave Skylark (The Interview)

A jsme doma, jsme u toho, proč tento komentář vzniká. Je jedno, jakou formu prezentace své hry zvolíte před vydáním, protože to stejně děláte špatně. Uděláte nádherné před renderované filmečky a schytáte to, za klamání spotřebitele. Uděláte prezentaci postavenou na reálném produktu a schytáte to, za odfláknutou práci. Jste bez šance a věřte, že si to vypijete, protože vokální minorita bude křičet hlasitě. Co naplat, že rozumní lidé dokáží poznat rozdíl mezi in-engine CGI a pre-rendered CGI nebo dokonce ví, jak diametrálně odlišný způsob vzniku tyto videa mají. K čemu je to, že teaser znamená natěšovák a že vám o kvalitě hry nic neřekne. Vždycky bude víc slyšet ta negativní skupina. Jediné co vás jako tvůrce může těšit je, že s vysokou pravděpodobností, ti nejhlasitější hateři nejsou vaše cílová skupina.



CGwillWin