recenze
Metal Slug 3

Metal Slug 3 - recenze
Metal Slug 3 - recenze
16:05, 07.05.2015

Starší generace hráčů si bude pravděpodobně pamatovat na automatové herny, které překypovaly různými kokpity s 3D realistickými závody aut nebo letadel. No, a vedle nich se občas vyskytl automat s klasickou 2D plošinovou Metal Slug (a je už jedno jaké verze). Někteří se mohli podivovat, jaktože tento automat ještě nebyl předán ke zlikvidování. Důvodem je prostá skutečnost: hra byla neuvěřitelně zábavná a nejeden mladík zde nechal své kapesné.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Remaster Remaku?

Posléze - v roce 2004 - se hra dočkala svého remaku na konzole PlayStation 2, kde patřila opět k tomu lepšímu z 2D plošinovek. Dokonce si troufám tvrdit, že se mohlo jednat o jednu z nejlepších plošinovek na tuto periferii. Možná i proto se společnost SNK rozhodla tuto frenetickou akci předělat na všechny možné platformy - nechybí ani tabletové verze pro iOS nebo Android.

Před nedávnem se navíc rozhodli nabídnout hru i majitelům konzolí PlayStation 3, PlayStation 4 a PlayStation Vita. Nastává tedy čas otázky, zda jde o remaster remaku či nikoliv? Osobně si myslím, že ne, protože se vždy předělává naprosto stejná hra tak, jak ji můžeme znát z původní automatovky, na soudobé platformy. Titul nebyl nikdy nijak upravován nebo ničím obohacován. Je to logické, protože její navržení bylo dokonalé.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Až nyní se autoři rozhodli hru trochu obohatit a nabídnout nové možnosti. Samozřejmě nejde o nijak závratné změny, ale o pár drobností. Kromě HD grafiky, možnosti hrát on-line a přidání trofejí víc opravdu nečekejme. To ovšem neberte jako výtku hře – jen krátké shrnutí toho, co nám autoři nabízí za novoty tohoto „retro skvostu“.

Nesmírně si cením, že autoři do hry nechtějí zasahovat a předělávat ji do současné doby jen proto, aby se snažili zavděčit požadavkům soudobých hráčů.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Když jde o skóre, není potřeba příběh

Některé hry mají úžasnou možnost (a v dnešní době téměř povinnost) obohatit o dokonalý příběh. Buď v návaznosti na své univerzum nebo vytvořit zcela nové. V 90. letech tomu tak úplně u všech titulů nebylo, nikdo to vůbec neřešil, a hlavně to vůbec nevadilo, protože hratelnost to úplně vynahrazovala. Přesně tak tomu je u Metal Slug 3, kde se od příběhu úplně abstrahuje – je tedy jasné, že jej není možné nijak hodnotit, protože dodávat jej nějak uměle by pochopitelně nemělo smysl, a tvůrci by si tak sami házeli klacky pod nohy.

Na počátku si můžete vybrat jednoho ze čtyř hrdinů a hned jít do boje. Sotva se ocitnete na ostrově, už po vás jdou první nepřátelé a vy máte možnost je postřílet nebo hodit po nich granátem, kterých je ale omezené množství. Postupně se takto musíte prokousat pěti úrovněmi a za necelou hodinku jste na konci páté mise.

Vše, co děláte, je hodnoceno body a jedno dohrání vám pochopitelně nepostačí, protože se sami chcete překonat v tabulce nebo soutěžit v celkovém skóre s přáteli nebo se všemi hráči Metal Slug 3. U jedné hodiny hraní určitě nezůstane.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Není to procházka růžovým sadem

Na konci každé úrovně vás čeká pořádný boss fight, a hned první boss vám dá pocítit, že hra je opravdu tuhá – i pro hardcore hráče. Její obtížnost můžete pochopitelně nastavit dle vašich potřeb, ale i na nejlehčí obtížnost budete mít co dělat. Pokud si nastavíte pokračování i potom, co jsou vaše životy na nule, vyberete si znovu hrdinu a začnete tam, kde jste skončili, aniž by vaše skóre kleslo na nulu (jen jej už nesbíráte tak rychle jak před úmrtím, což je zcela logický postih za smrt).

Takže pokud se vám podaří projít celou hrou, aniž byste zemřeli, nebo aniž byste přišli o jeden jediný život, můžete si říci, že jste opravdu machři, protože věřte, že se to jen tak někomu nepovede. Dokonce si troufám tvrdit, že je to výkon hodný platinové trofeje, ale bohužel ta tu není.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Bestie, kam se hrdina podívá

Pět úrovní (hodina hraní) se může zdát jako velmi málo prostoru vzhledem k rozmanitosti jednotlivých misí. Ale pravdou je pravý opak. Hra vás nechá projít exotickým ostrovem, pouští s pyramidami, zalétáte si v oblacích, podíváte se pod vodu a ve finále se mrknete i do vesmíru. Jak je patrné: hra vás nechá pohybovat se po zemském povrchu jen v některých pasážích hry, a někdy si holt zalétáte, někdy zaplavete pod mořskou hladinou a v případě poslední úrovně, kdy letíte do vesmíru, se hra rázem změní v top-down scrolovací vesmírnou střílečku.

Samozřejmě každá úroveň s sebou přináší zcela specifické nepřátelé – od běžných teroristů, přes různé druhy zombíků, robotů, létajících monster, pohybujících se masožravých květin a nesmíme zapomenout ani na poslední kampaň, kde na vás čekají po zuby ozbrojení mimozemšťané. A pochopitelně: co nepřítel, to jiná taktika soubojů, takže je potřeba se patřičně učit a připravit na daný souboj, jinak se můžete těšit na návštěvu u hrobníka, protože, jak jsem již zmiňoval, obtížnost je nastavena na dnešní dobu výrazně vysoko.

Na počátku se s nepřáteli můžete vypořádávat pouze lehkou puškou, jež má nekonečné množství nábojů, ale její účinnost je malá. Občas se vám poštěstí a ze zabitého nepřítele vypadne bedna s lepšími zbraněmi, s nimiž to jde výrazně lépe. Těšit se můžete na samopal, laserovou pušku nebo (můj oblíbený) plamenomet, který dokáže sežehnout i více nepřátel najednou. Výrazným pomocníkem je i alternativní zbroj v podobě granátů. Těch je sice jako šafránu, ale jejich účinnost je ničivá, takže si je šetřete na obzvláště náročné fáze válečné vřavy.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Kamarádi … Pomoooooooc!!!

A pokud vás to už přestane bavit samotného, můžete si přivolat kamaráda na pomoc. Buď se může zastavit přímo za vámi a můžete společně v pohodlí vašeho domova před jednou televizí střílet jednoho nepřátele za druhým, nebo máte druhou možnost: zavolat si přítele, tedy spíše nechat si jej najít on-line, a zkusit toto dobrodružství zažít s někým neznámým. Tato funkce, jak jsem již zmínil, je nová možnost, kterou do hry vývojáři přidali. Musím říci, že jde o poměrně zábavný prvek. Kouzlo kooperace přímo na gauči s kamarádem se mi zdá autentičtější a přináší sebou i trochu nostalgie – vzpomínání na období, kdy se multiplayer řešil právě touto formou, tedy na dobu, kdy tato hra vznikla.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Zatím zní vše naprosto libozvučně, ale najdou se i nějaké menší neduhy, které tomuto titulu ubírají na kráse, avšak dají se přežít. První z oněch neduhů je občasné zpomalení, kdy je na obrazovce více výbuchů. Dočkáte se jich častěji v on-line multiplayeru, ale nevyhnulo se to ani hře pro jednoho hráče. Není to zas tak časté, ale může vám to pokazit počínání v nějaké velké vřavě a můžete tak přijít o život. Druhá výtka se týká ovládání, protože vystřelit diagonálně je takřka nemožné - tedy aspoň na ovladači u PlayStation 4 se mi to povedlo jen několikrát, nikdy to ale cílené nebylo, a když jsem to potřeboval, tak se to ne a ne povést. Nicméně to jsou jen drobné nedostatky, které občas „vyruší“ z jinak skvělé hratelnosti.

Příjemnou zprávou pro majitelé více platforem od společnosti Sony je, že tento titul stačí pouze jednou zakoupit a můžete si jej stáhnout jak na PlayStation 3, PlayStation 4 tak na PlayStation Vita, a to včetně cross-save. Není tedy problém si večer rozehrát jednu bitvu na televizi s PlayStation 4 a druhý den cestou do práce dohrát na PlayStation Vita.

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)

Poslední výstřel

Rád bych to celé shrnul. Myslím, že se společnosti SNK povedlo vytvořit krásný a hlavně zábavný remake z automatovky na soudobé konzole bez jakýchkoliv úprav – resp. jen s přidáním on-line multiplayeru a možnosti získat trofeje (neobsahuje platinu).

Bez pochyby si tento titul užije každý, kdo má náladu na nějakou bláznivou akci bez nutnosti nějak extrémně přemýšlet. Nějaký hluboký příběh (resp. žádný příběh) nečekejte, jen si zahrajte a překonejte sebe nebo ostatní ve skóre - přesně jak tomu bývalo za starých časů. Hra vám nabídne pět různých úrovní, které jsou velmi rozmanité, a průchod jimi vám zabere necelou hodinu. Což ovšem neznamená, že poté hru opustíte. Znovu-hratelnost je zde předností už kvůli zmiňovanému výslednému skóre. Vězte, že i když pojedete dobrodružství po dvacáté, budete se stále bavit.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti SNK

Klik pro zvětšení (Metal Slug 3 - recenze)Recenzovaná verze: PS4

SKVĚLÉ
81%
CZECHGAMER
Metal Slug 3 je příjemným zpestřením všedního dne. Naprosto frenetická akce, která vás zabaví na nejeden večer nebo nejednu cestu..

CGwillWin