recenze
Proun +

Proun +
Proun +
10:04, 21.04.2015

Do akej miery by sa hry dali považovať za umenie? Určite by išlo v súčasnosti aplikovať tento pohľad na väčšinu AAA hier za neskutočné rozpočty, z ktorých by dokázala vyžiť nejedna krajina tretieho sveta. Čo ale majú robiť indie vývojári na voľnej nohe, ktorí nemajú dostatok financií a za chrbtom im nestojí žiadny producent v koži leva schopný sa biť za každý ich nádych? V tom prípade začne slovo umenie dostávať milión podôb a rovnaký počet foriem. Práve v tom momente sa zrno oddelí od plevu a kvalitné nápady od tých nepodstatne tuctových a neoriginálnych. Toto rozhodne platí pre autora menom Joost van Dongen, ktorý už vo svojom mladom veku dokázal svoju genialitu projektami ako Sword a Soldiers či De Blob. Jeho aktuálnou hrou, ktorá dorazila v edícii Plus na Nintendo 3DS, je Proun.

Klik pro zvětšení (Proun +)

Ten vyšiel už v roku 2011 na stolné počítače a dokázal z jedného nápadu vyťažiť portovanie na mobilné platformy a nakoniec aj na samotnú handheld scénu. Žánrovo ide o závodnú arkádu, kde človek vodí guľôčku po potrubí v snahe nenarážať do prekážok. K tomu mu je poskytnuté ovládanie po vlastnej ose a samozrejme schopnosť konať vo vysokej rýchlosti. Punc závodnej hry následne Proun získava vďaka pretekaniu s ostatnými guľôčkami na dráhe, či presnejšie na dráhach. Toto všetko stručne vymenované vám asi ťažko dáva nejaký pocit umeleckej hry, o ktorých som sa zmienil na začiatku. Podstatným je však samotný art akéhosi moderného digitálneho umenia dvadsiateho storočia.

Klik pro zvětšení (Proun +)

Predstavte si tenký drôt, ktorý sa vinie v neskutočných špirálach a vytvára spletité a surreálne obrazy v 3D priestore. Po tejto dráhe sa hráč rúti vysokou rýchlosťou v snahe nájsť tú správnu cestu medzi prekážkami a čo najmenej chybovať. Chyba sa rovná stratu tempa a rovnako stratu toho harmonického pocitu z jazdy po špirálach. Tento jednoduchý nápad prekvapivo funguje aj na pozadí jednotvárnej elektronickej hudby a obsahuje efekt snahy prekonať svoje rekordy. Proun + je možné ovládať akcelerátormi u 3DS-ka, ale ak dávate prednosť klasickej forme hrania, sú vám k dispozícii jednak analóg a samozrejme aj tlačidlá R a L. A čo by to bolo za závodnú arkádu, ak by ste si nemohli aktivovať nejaké to okamžité zrýchlenie?

Klik pro zvětšení (Proun +)

Menu je rozdelené do piatich modusov, ktoré spoločne obsahujú takmer stovku unikátnych tratí či umeleckých obrazov. Každú z nich si môžete prejsť jednak v relaxačnom tempe bez súperov ale samozrejme aj v napínaných pretekoch bez istého konca. Prítomnosť online štatistík je potom tým správnym hnacím motorom sa ku Proun + vracať aj po hodinách hrania.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Proun +)

Recenzovaná verze: Nintendo 3DS
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Nintendo 3DS je ideálnou platformou na ďalší nápad z hlavy Joost van Dongena a určite za sumu pár euro uspokojí každého nadšenca podobných indie vízií, bez ktorých by dnes ani tie oveľa známejšie hry nemohli existovať.

CGwillWin