recenze
RIDE

RIDE
RIDE
11:29, 13.04.2015

Na stovku naleštěných strojů z více jak desítek světových fabrik, přes sto různých součástek a obleků (těch tu ale takové množství nenajdete) určených k modifikaci vašeho vozidla a jezdce a mezi tím vším já. Hráč, který má k motorkám asi tak daleko, jako náš prezident k abstinenci. Bez urážky.

Vůně spálené gumy

Dolámané kosti, odřené kolena a zničené sny o profesionální kariéře (prosím, žádné dvojsmysly) motorového jezdce. Takové pocity u mě byly v průběhu několika úvodních hodin denním chlebem.

Hardcore fanoušci (nebo alespoň ti závodními hrami políbení) tak budou doslova slintat blahem, zatímco běžní casual hráči se namísto uspokojivého pocitu z kontrolované jízdy dočkají nesčetných kopanců. A to přímo mezi nohy.

První hodiny (pro někoho možná jen minuty i méně), tak nestrávíte dokonalým řezáním zatáček a 100% pokrytím dokonalé stopy. Spíše než to, vás bude traťový komisař seškrabávat z asfaltu a následně dávat dohromady. A protože známé přísloví říká "opakování je matka moudrosti", je zde opravdu na místě, věřte, že podobných pádů zde zažijete opravdu dostatek.

Klik pro zvětšení (RIDE)

Zkrátka, i se zapnutými asistenty musíte k těmto jednostopým ďáblům přistupovat s odstupem a s prsty řádně připravenými k včasné akci.

Do každičké zatáčky tak musíte vjíždět se šnečí rychlostí a stejně tak s co možná nejmenší jemností z ní co nejefektivněji vybruslit.

Hold, teorie a praxe jsou dvě rozličné veličiny a tak vám nezbude nic jiného, než restartovat, restartovat a restartovat. Popřípadě vrátit proběhlou realitu o kousíček nazpět (pojem "fleshbacků" snad ani nemůže v žádné závodní hře chybět) a předejít tak nehezkému poorání místní zeminy.

Na stříhání zatáček ve stylu arkád ale můžete rovnou zapomenout. Zde se úspěšnost odvíjí od vaší schopnosti včasně zařadit/podřadit a v přesně vymezený moment dokázat ubrat/přidat plyn.

Klik pro zvětšení (RIDE)

Zkrátka, stejně jako v reálném životě nevyjíždíte do ostrých zatáček s těžkou nohou na plynu (nejedná-li se tedy zrovna o řidiče vozidla autoškoly), tak ani zde ji neopouštíte s křikem kvičících pneumatik.

Nic na tom nepřidávají ani ostatní jezdci (ať už to řízení počítačem, nebo online), kteří neuznávají váš osobní prostor a kterým tak nedělá problém vám svým loktem polechtat líc. Většina takovýchto setkání pak nekončí ničím jiným, než pořádným vymletím na vozovce.

Blažený a zasloužený pocit z prvního místa (na to se ovšem dostanete pouze v případě, že máte buďto opravdu skill, anebo pořádnou dávku štěstí) vám oponent dokáže zkazit během nanosekundy, načež bude následovat proklínání všeho živého i neživého.

Jezdcem podle svého gusta

Ještě, než se vrhnete do víru svého prvního závodu, vám vývojáři dají možnost "vytvořit" (rozuměj poskládat) si svého jezdce, přičemž vám dají z nabídky před vytvořených obličejů, účesů a dokonce i vítězných manýrů vaší maličkosti /těch jsem si ovšem užil pouze a jen v menu, kde jsem je nastavoval xD)

Obdobně je na tom i výběr "kariéry" a motorek (o těch už za chvilku). Čeká vás opravdu bohatá nabídka jízdních "módů", tvořená z rozličných kategorií podle vámi dřímaných kousků. Tu lze prolézt buďto s ostatními lidmi, nebo AI jezdci.

Jestli tak ve své virtuální garáži nevlastníte motorky dané třídy, u ostatních módů si zkrátka nevrznete. Zkrátka SMŮLA.

Klik pro zvětšení (RIDE)

Celá hra tak spočívá v střádání nesčetného množství bodíků, určených k nákupu a úpravě nových strojů.

Motorky jako takové jsou zpracované vůči svým reálným vzorům setsakramentsky blízko a nejednoho fandů jisto jistě potěší, že u loadingů si můžete čekání zkrátit pročítáním zajímavých faktů o vámi vybrané motorce.

A právě tady přichází na řadu kámen úrazu. Loadingy jsou až nekřesťansky dlouhé a propojené snad se vším, co autory napadlo. Nadšení z nadcházející jízdy tak dokáže úmorné čekání doslova zprznit a hráči přerušit jeho chuť po vůni benzínu.

Přístupný "takřka" všem

Možná je to výlučně mou rozmazleností, ale během jízdy mi neustále vrčení čtyřválcových motorů zkrátka nikterak nevynahradilo pocit, že tu zkrátka nějaká pořádná sestava hudebních pecek postrádá své místo. Pravdou je, že něco se sem tam v audiu šustne, ale nejedná se o nic, co by opravdu stálo za to.

Někomu to možná vadit nijak nebude, já jsem si avšak nemohl pomoci a při hraní jsem to neustálé "ticho" musel nějakým způsobem odbourat. A jako na zavolanou přišla služba Spotify, což je mezi námi vážně super věc.

Vizuálně je na tom hra posléze velmi podobně. Zatímco motorky jsou zpracované vážně parádně, okolí je na tom už o poznání hůře. Nic, co by vás vysloveně zklamalo, ale také nic, co vás kdo ví jak oslní. Zkrátka, střídmý průměr. Téměř ve všech směrech.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnost Comgad

Klik pro zvětšení (RIDE)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Hra, která nejspíše nesedne úplně každému. Máte-li však k dispozici partu kamarádů a sportovního ducha (+pořádné nervy), může být právě RIDE vaší trefou do černého.

CGwillWin