recenze
Out Run 3D

Out Run 3D
Out Run 3D
17:13, 08.04.2015

Poďte sa so mnou vrátiť do rokov osemdesiatych, kedy prostriedky na domácu zábavu zaberali polovicu miestnosti a vývoj video hier bol ešte v plienkach, v hodne špinavých plienkach. Bola to doba veľkých vízií a ešte väčších nádejí či pohľadov do budúcna. Spoločnosť SEGA v tom čase diktovala trend a po boku firmy Nintendo zápasila o každého zákazníka najlepšie ako len mohla. Časy automatov dali základný kameň pre rôzne, dnes už slávne, série či legendárne hry z vášho detstva a práve projekt Out Run môžeme spokojne zaradiť do tejto siene úspešných. Hra vyšla po prvý krát v roku 1986 na domácej pôde a SEGA dokázala vytvoriť koncept dovtedy absolútne nevídaný. Aj napriek tomu, že to je už takmer tridsať rokov, sa aj dnes Out Run, po desiatkach portov na rôzne stroje, opäť dostáva von v rovnakom spracovaní a znova si ho kupujú tisícky hráčov po celom svete.

Klik pro zvětšení (Out Run 3D)

Práve tá posledná verzia dostala aktuálne zelenú na konzolu Nintendo 3DS a v digitálnej forme nám prináša opäť tú nezameniteľnú atmosféru svojej doby, vylepšenú o zopár moderných prvkov. Tak v prvom rade samotný koncept sa v osemdesiatomšiestom roku radil do akejsi závodnej arkády bez lineárnych prvkov. V čase vydania išlo o najpredávanejší titul vôbec a jej autor Yu Suzuki si odniesol hneď niekoľko prestížnych ocenení (hra roka 1987) vrátane zaradenia jeho diela do zoznamu najlepších hier všetkých čias. Preto sa nemôžete čudovať, že ešte aj dnes potrebuje svet robiť osvetu mladšej generácii aj formou takýchto zmŕtvychvstaní.

Klik pro zvětšení (Out Run 3D)

Pre mňa osobe sa Out Run vždy spájal s úžasným hudobným sprievodom a pri hraní jeho modernejších kolegov ako Test Drive Unlimited, som si vždy spomenul na menu hry. Tam hráč totižto mohol efektne ladiť rádio ako dnes v sériách, ktoré často považujeme za strojcov týchto nápadov, ktoré im ale pripisujeme neprávom. Out Run vás posadí do jedného jediného vozidla a to značky Ferrari Testarossa. S týmto extrémne rýchlym autom sa budete preháňať po otvorenej krajine v 2D závodnej hre a bude len na vašich schopnostiach ako ďaleko sa na ňom dopravíte a s akým počtom bodov sa zapíšete do celkového rebríčka jazdcov. Pôjde vám o čas a ten bude elementom a hranicou medzi radosťou z jazdy a nápisom Game Over. Po mape sú totiž okrem desiatky možností kadiaľ viesť svoje červené Ferrari rozmiestnené checkpoint body, ktoré vám doplnia časovú rezervu a umožnia tak zájsť ešte hlbšie do neprebádaného územia. Toto všetko sa bude samozrejme diať vo vysokej rýchlosti a za podmienok, v akých fungovali závodné hry v danom období.

Klik pro zvětšení (Out Run 3D)

Preto hráč nevidí moc pred seba a musí sa riadiť podľa návestných tabúľ. Ak spraví chybu, obráti auto na strechu a tým sa samozrejme spomalí na úplnú nulu. Tieto veci netreba nejako bližšie opisovať, každopádne brzdiť v Out Run sa vám sem tam určite vyplatí. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na prínos vydania hry cez platformu Nintendo 3DS. SEGA prerobila svoju legendu do 3D efektu a rovnako pridala jednoduché ukladanie záznamov z vašich závodov tak, aby si hráč mohol podrobne zopakovať ich priebeh a naučiť sa lepšiu cestu či vyhnúť nebezpečným miestam na trati. Komu by príliš prekážal samotný 3D efekt, môže si hru plne prepnúť do pôvodnej verzie. Nastavenia sú tu všeobecne v širokej ponuke, od veľkosti obrazovky cez podrobnú schému ovládania, výberu skladieb až po náročnosť časového limitu. Po technickej stránke nemám čo vytknúť.

Klik pro zvětšení (Out Run 3D)

Byť majstrom v hre Out Run znamená nenechať sa odradiť prvotnými neúspechmi. Táto závodná arkáda diktovala trend svojej doby a bez nej by sme dnes tento žáner nemali v takej forme, v akej sa vyvinul za tridsať rokov svojej existencie. Je samozrejme trocha neférové hodnotiť starú arkádu v dobe, kedy vychádzajú miliónové produkcie pre rovnaký počet zákazníkov, a tak berte konečné číslo tejto recenzie skorej ako nostalgickú bodku za érou rodiacej sa kultúry, ktorá dnes zárobkami preskakuje filmy.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Out Run 3D)

Recenzovaná verzia: Nintendo 3DS
SUPER
90%
CZECHGAMER
Ak ste nikdy Out Run nehrali a naladil vás môj článok už len z pohľadu zvedavosti, určite si odložte tých pár euro na jeho 3D návrat a minimálne dajte ušiam ulahodiť v nádherne rytmickom zvuku jeho soundtracku.

CGwillWin