preview
Final Fantasy XV

Final Fantasy XV
Final Fantasy XV
11:38, 28.03.2015

Pozdravujem všetkých fanúšikov jednej z najznámejších JRPG sérií vôbec, ktorá sa pod radovou číslovkou pätnásť chystá po strastiplnej ceste doraziť na PS4 a Xbox One v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Zámerne píšem o náročnej produkcii a rovnako zámerne píšem až o horizonte dvadsaťštyri mesiacov. Square Enix totiž hru predstavil už dávno pradávno exkluzívne pre PS3 s názvom Final Fantasy Versus XIII avšak jej vývoj nešiel vôbec k nejakému progresu a hra ostala defacto stáť na mŕtvom bode. Preto sa Japonci rozhodli jej princípy, ktoré mali nanesené na papieri, zobrať ako zbernú mincu a preniesť ich do novej a radovej časti XV. No a práve tá sa mi aktuálne dostala do rúk v súčasnom stave vývoja, aby som si mohol trocha ohmatať jej koncept a hlavne vyskúšať moderné pojatie FF v najnovšom next-gen výkone.

Klik pro zvětšení (Final Fantasy XV)

Kedysi čisto ťahová RPG sa mení na otvorený svet a akčné súboje. Samozrejme, nemajte z toho až taký strach, aký môže táto veta definovať. Je ale bezpodmienečne nutné, aby ste sa oprostili od starých hrdzavých koľají tejto IP a prijali nové nápady, ktoré sa Square snaží už roky presadiť v iných hrách či spin-off tituloch z FF série. Práve boje v hre sú totiž identické so sériou Kingdom Hearts a či Type-0. Cestujete teda po čiastočnom sand-box svete, kde sa môžete presúvať buď pomocou krásneho a nalešteného vozidla, či vyskočiť na chrbát dobre známych Chocobov. Samotná preview verzia, do ktorej som sa z chuti pustil, nás uvedie do situácie, kedy hlavná štvorica protagonistov hry musí zastaviť na svojej ceste za dobrodružstvom z dôvodu poruchy na vozidle. Oprava auta však stojí nemalú sumu, ktorú naši hrdinovia nemajú, keďže všetky peniaze utratili za kaderníkov či kozmetiku v DM. Je teda už na vás, aby ste potrebné financie čo najskôr zaobstarali a vyplatili mechaničku s bujným poprsím skôr, než zomrie na zápal pľúc.

Klik pro zvětšení (Final Fantasy XV)

Tu prichádza na radu tutorial, čo sa týka bojového konceptu, a zistenie, že v hre budete ovládať len jeden jediný charakter zo spomínanej štvorice kamarátov. Jeho meno je Noctis Lucis Caelum a okrem toho, že má meno vhodné na deathmetalovú hudobnú skupinu, má rovnako aj ich sklon ku šminkám a gélu na vlasy. Jeho zbraňový repertoár sa chvála pánu satanovi nesústredí len na jeden typ zbraní ale naopak, máte od začiatku k dispozícii hneď niekoľko odlišných chladných kovov v ruke či jemné prvky mágie. Tie si jednoducho navolíte na príslušné tlačidlá a počas boja sa od vás vyžaduje v rýchlosti prepínať vhodné útoky v MP bodoch tak, aby vaši súperi popadali čo najskôr a vy aby ste si mohli pripísať EXP body. Tento spôsob bol pre mňa z počiatku trocha nepríjemný a než som prenikol do správnej pohody pri boji, trvalo to nejaký čas. Všetko je to ale o zvyku a aj v tomto prípade sa to potvrdzuje. Apropo boje. Do tých sa dostanete tak jednoducho ako šestnástka do gravidity. Po potulovaní sa krajinou vás buď súperi prekvapia a vyskočia niekde z húštia v lese, alebo sa dostanete do ich zorného pola a začne boj. Kedykoľvek môžete odmietnuť pokračovať jednoduchým útekom z vopred ohraničenej arény, ale tým samozrejme musíte zabudnúť na nové skúsenosti.

Klik pro zvětšení (Final Fantasy XV)

Po krajine sa teda presúvate bez nejakých obmedzení. Režim dňa a noci, ako aj systém dynamického počasia, sa starajú o krásnu atmosféru na pozadí vysokej technickej stránky hry. Grafika síce nie je ešte dokonale vyladená (najviac mi bila do očí baterka, ktorú má náš hrdina pripnutú na prsiach a ktorá bola komplet bez HD textúry) ale už teraz som sa mohol kochať krásnymi západmi slnka a burácajúcim dažďom ako vystrihnutým zo Škótskej scenérie. Celá novinárska časť hry sa sústredí na už spomínané zarobenie peňazí a preto vás hneď na štarte budú upozorňovať na vypísanú odmenu 25.000 GILov za ulovenie monštra menom Behemoth. Toho určite dobre poznajú znalci série FF a preto sa rovno pustím do nových konceptov boja s takýmito kolosmi. Prvé čo musíte absolvovať, než sa vôbec vydáte do náročného súboja, je akási forma skúmania stôp. Kadiaľ sa tento tvor vydal, koho po ceste napadol a kde má svoju skrýš. Okamžite ako pozbierate dostatok indícií, otvorí sa vám cesta rovno k jeho brlohu. Ale ani to ešte neznamená, že mu môžete rovno skočiť do úsmevu (mimochodom moc sa neusmieva). Najprv je nutné ho pozorovať v jeho bezpečnom prostredí a následne vymyslieť plán ako ho skoliť. Tu opäť prichádza novinka v celej sérii Final Fantasy . Po vzore Monster Hunter IP si musíte s kamarátmi naplánovať postup a bezchybne ho vykonať.

Klik pro zvětšení (Final Fantasy XV)

Nebudem sa ďalej rozpisovať o tom ako náročné je zdolať tohto bájneho tvora, pretože v tejto fáze vývoja to nie je ani moc dôležité. Takticky ale musíte pristupovať k súbojom s akýmkoľvek protivníkom a tu nastáva veľký kameň úrazu menom Kamera. Tá je v tomto prípade dosť katastrofálna, keďže bojujete vždy v akomkoľvek teréne a súperov máte okolo seba v neustálom pohybe, je náročné sa sústrediť na taktiku v krátkom čase a prepínať si jednotlivé útoky a ešte pri tom točiť kamerou. Často sa mi stalo, že som sa jednoducho ocitol na kolenách len preto, že boj bol chaotický a ja som nedokázal predvídať útoky zo všetkých strán. Kamaráti vám samozrejme môžu pomôcť a doplniť energiu alebo naopak, ale aj oni mali problém vyriešiť zdanlivo jednoduché boje s čistým kontom.

Klik pro zvětšení (Final Fantasy XV)

Najnovší Final sa snaží pracovať na reálnom základe fungovania ľudí. Takže budete musieť neustále odpočívať v kempoch, jesť jedlo aby ste si doplnili MP a práve pri ohni sa vám jednorázovo zúročia nazbierané skúsenosti a pretavia do vyššieho levelu. Je otázne či autori do hry pridajú nejaký RPG strom, keďže v tejto verzii som nič také nenašiel, inak sa ale všetko deje automaticky tak, aby sa hráč mohol sústrediť na boj. Aké mám pocity z nového FF? Jednoznačne zmiešané, a to hlavne pre spomínanú kameru, ktorá na pohode hráča vôbec nepridáva a nejasný bojový koncept tak ešte komplikuje. Uvidíme kedy vôbec hra bude na pultoch obchodov ale minimálne teraz je jej hlavným lákadlom grafická stránka a efekty, ktoré ku hrateľnosti moc nepridávajú.


CGwillWin