recenze
Trine: Enchanted Edition

Trine: Enchanted Edition
Trine: Enchanted Edition
13:50, 29.01.2015

Je tomu téměř měsíc, co na platformu PS4 vyšla hra Trine: Enchanted Edition, které se nyní podíváme na zoubek. Ve skutečnosti jde o remasterovanou verzi prvního dílu série, který debutoval na PC a PS3 v roce 2009. Dle mého názoru se již většina hráčů s některou z her z Trine série setkala, ale pro ty, co jsou zatím těmito tituly nepoznamenáni, začneme recenzi stručným popisem, oč se vlastně jedná.

Klik pro zvětšení (Trine: Enchanted Edition)

Ve třech se to lépe táhne

Představte si 2D side-scrolling plošinovku se třemi postavami najednou. I když, najednou je trochu silné slovo. Zkrátka, jde o to, že když hrajete sami, můžete mezi charaktery přepínat. Ovšem v kooperativním multiplayeru, který osobně považuji za naprostý tahák Trine her, je to úplně jiná káva, jelikož se najednou po obrazovce prohánějí všechny 2-3 postavy najednou. A za koho, že to vlastně můžeme hrát? K dispozici máme bojovníka, mága a lučištníka.

Co se týče příběhu, není nikterak nepředvídatelný. Ocitnete se v roli zachránců jednoho království, které je prolezlé zlem a vaším úkolem bude jej zcela vymýtit a nastolit opět vládu dobra.

Klik pro zvětšení (Trine: Enchanted Edition)

Ten umí to a ten zas tohle

Mojí nejoblíbenější postavou se stal bezesporu bojovník Pontius, který kromě meče a štítu posléze disponuje i pár magickými silami, magnetickým štítem, kdy na něj dokáže „nalepit“ okolní předměty, či například obřím kladivem, kterým lze rozmlátit i zdánlivě nepropustné stěny.

S redakčním kolegou Danielem v roli mága Amadea naši protivníci ve hře neměli moc šancí a padali jak hrušky, kdykoliv se střetli s naším duem tváří v tvář. Mág je se svými schopnostmi vytváření kovových beden a mostů, ovládání plošinek na dálku či schopnosti levitovat s předměty naprosto nepostradatelným společníkem.

Poslední z trojice postav je již avizovaný lučištník jménem Zoya. Ten kromě bezchybného ovládání své zbraně, kterou lze vylepšit o rozličné typy šípů disponuje například také hákem, pomocí kterého se může přichytit na určité povrchy a v některých obrazovkách bude jeho využití naprostou nutností.

Klik pro zvětšení (Trine: Enchanted Edition)

Grafické „orgie“

Vzhledem k faktu, že se jedná o remaster verzi titulu Trine z roku 2009, je vylepšené vizuální zpracování samozřejmostí. Hra byla převedena do rozlišení 1080p a běží naprosto plynule při 60 fps, přičemž textury jsou nyní mnohem vyhlazenější a vše vypadá, no tak nějak ještě lépe, než v prvním díle. Pro ty z vás, kteří hráli Trine 2 – v Enchanted edition je použit totožný engine.

Klik pro zvětšení (Trine: Enchanted Edition)

Nějaké novinky nebo se nic nezměnilo?

Hlavní změnou oproti původní verzi prvního dílu je samozřejmě avizovaná úprava grafiky, kterážto by ovšem na remaster byla vcelku málo. To si samozřejmě uvědomili i samotní vývojáři, takže se rozhodli přidat podporu pro 3D televizory a monitory, kterou jsem měl tu možnost vyzkoušet konkrétně na monitoru LG s pasivním 3D, a v tomto režimu je podívaná jednoznačně pastvou pro oči. Vše je krásně plastické, postavy se místy skrývají za překážkami v popředí, zkrátka paráda. Zde hra jede v rozlišení 720p při 60 fps na každé oko.

Klik pro zvětšení (Trine: Enchanted Edition)

Zároveň byla do hry dodána i online kooperace, která byla v původním zpracování možná jen lokálně. Tento krok je opět vcelku logický, jelikož stejný režim byl již přítomen v Trine 2 a tvořil dle mého nejzábavnější část celého titulu.

Spolupráce, to je, oč tu běží!

Navíc se ve hře vyskytuje větší počet trofejí (tentokrát rovných 47 včetně platinové), které posbírat zabere, vzhledem k obtížnosti některých z nich, také zajisté spoustu času. Sami vývojáři v tiskové zprávě uvádějí, že dokončit hru nám bude trvat 8-12 hodin, což je skutečně reálná doba, nicméně že bychom za tuto dobu dali platinu, tak to ani omylem. Všech patnáct levelů sice proběhnete, ale počítejte s tím, že si hru minimálně ještě jednou zopakujete. Ta totiž nenásilnou formou nutí hráče rozjet příběh znovu a dosbírat zbývající předměty či snažit se splnit těžší výzvy.

Klik pro zvětšení (Trine: Enchanted Edition)

Co říci závěrem?

Trine: Enchanted Edition je bezesporu výborná hra, ovšem i taková může mít své mouchy. Někomu může vadit nepříliš vysoký počet inovací oproti předcházejícím dílům. Navíc je v současné době poměrně komplikované vyhledávání online her (během recenzování se mi nikdy nepodařilo připojit do lobby, pouze párkrát přes funkci náhodného vyhledání hráče). Pokud ovšem máte jednoho až dva kamarády, případně jste žádnou z Trine her ještě nehráli, tento kousek Vám jednoznačně doporučuji.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Frozenbyte

Klik pro zvětšení (Trine: Enchanted Edition)

Recenzovaná verze: PS4
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
V singlu jde o vcelku průměrnou logickou skákačku, která ovšem v partě s kamarády získává naprosto nový rozměr.

CGwillWin