recenze
Grey Goo - RTS ako zo starej školy

Grey Goo - RTS ako zo starej školy
Grey Goo - RTS ako zo starej školy
17:54, 25.01.2015

Po dlhej dobe prirástla na hernom trhu stratégia v reálnom čase. O situácií v biznise, kedy RTS nič neznamenajú a trhy ťahajú tzv. MOBA hry by sa dala napísať siahodlhá kniha. Lenže tak ako RPG nie je stratégia, rovnako to platí aj pre milión klonov Leage of Legends. Vlastne jediný titul z poslednej doby, ktorý sme mali možnosť hrať je Starcraft 2, je to dobrá RTSka, tak nejako jej chýbali nové nápady a tým pádom rýchlo omrzela. Situáciu na PROFI hernom trhu nebudem komentovať. Vznikli by z toho batohy vulgarít a to by sa nepáčilo ani tomu nášmu šéfičkovi Danovi! Jednoducho jediná RTS, ktorá má na profi trhu šancu je Starcraft 2. Za to vedrá plné spomínaných MOBA hier, alebo všemožných poddruhov FPS tam byť môžu.

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Situáciu mení šedý GOO

Štúdio Petroglyph musí poznať každý pravoverný stratég, nieže nie! Po prvé - jedná sa o skupinku vývojárov, ktorí sa podieľali na sérií Command and Conquer predtým než ju pokazil Electronic Arts. Po druhé majú na konte úspešné RTSka a iné hry. Medzi dokonalé môžeme spomenúť najlepšiu stratégiu z prostredia Star Wars. Podtitul niesla Empire at War. Pamätáte sa na ňu? No jasné!

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Po stopách minulosti išli vývojári aj tento krát a priniesli hráčom nič menej než parádnu RTSKu, ktorej nechýbajú nové nápady. To ostatne skúšali viac menej vždy - aj keď nie vždy sa im ich podarilo zakomponovať tak, aby boli zábavné (Universe at War ). Grey Goo je iná káva a konečne tu máme pravú konkurenciu Starcraftu. To je zároveň celkom zlá správa. Pretože ak chce titul uspieť, musí byť podobný úspešnej konkurencii. Podobnosť je hlavne poznať na prvý pohľad. Ak sa pozrieme pod povrch, tak je to viac menej princíp Command and Conquer. To už znie krásne, nemyslíte?

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Konflikt je medzi tromi stranami. Príbehová kampaň začína v rukách národu BETA (tak ich nazvali ľudia). V podstate sa jedná o označenie, že sa jedná o druhý inteligentný druh vo vesmíre. Ľudia totiž kolonizujú vesmír. Objavujú ho a snažia sa nazerať čo najviac doďaleka. Kvôli ich túžbe objaviť čo najviac , stvorili tretiu hrateľnú stranu GOO. Do vesmíru nazerali skrz tieto ľuďmi vytvorené genetické informácie, ktoré sa postupom času osamostatnili.

Grey Goo je iná káva a konečne tu máme pravú konkurenciu Starcraftu.

Celý príbeh sa točí okolo ich zastavenia a zistenia o nich čo najviac. Dokonca sa spolčia proti nim oba národy. Aj keď byť v koži Saruka, hlavného hrdinu BETA, tak by som sa na ľudí riadne hneval. Čo sa týka dobra a zla, tak obe strany majú na rováši rovnako a žiadna sa nedá nazvať vyslovene kladnou. Najzaujímavejšie je hrať z pohľadu GOO. No nevedel som hneď, na ktorej strane vlastne stojím.

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Príbehové misie predstavia možnosti hry. Dá sa o nich povedať, že fungujú aj ako akýsi tutioriál. Vyskúšate si každú stranu v štyroch až piatich misiách a následne sa môžete vydať do víru skirmishu a multiplayeru. Len nie tak šialene rýchlo, kampaň zaberie minimálne osemnásť hodín, a to už je slušná doba. Jedna misia sa tak natiahne aj na hodinu, prípadne viac. Kampaň sa oplatí zahrať aj kvôli príbehu. Je zaujímavý, nerušivý a ponúka okrem pekných predelových videí aj dobré scenáre priamo v hre. Žiadna misia neobsahuje tzv. chodiace misie, ktoré ma rozčuľovali v CaC. V každej misií musíte postaviť základňu a kreatívne vymýšľať stratégiu ako ďalej.

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

V rukách Bety zistíte, že na vašej planéte, ktorú ste skolonizovali sa usídlil neznámy druh, ktorý sprvu chcete zničiť. Lenže! To je trochu oriešok, navyše zajatý človek nevyzerá nejako nebezpečne a zle. V rukách ľudí zase toho človeka chcete zachrániť a zistíte podobnú vec. Navyše keď oba druhy vedia o nebezpečenstve GOO - ak ho neporazia zničí celý vesmír (aká náhodička). Tak si hneď ujasnia vlastné túžby a ide sa na vec. Som si stopercentne istý, že sa vám Saruk ako charakter zapáči a k jeho ľudu si vybudujete city. Tie sa naplno prejavia v momente, keď ho budete chcieť v roli Goo zničiť.

Go Goo ,Go!

Príjemné je, že za každý národ, ak sa to dá tak nazvať sa hrá úplne inak. BETA by sa dal porovnať ku strane GDI v CaC, prípadne k Terranom v Starcrafte. Silné jednotky, stačí aj menší počet a uspejete v nepriateľstve mnohopočetných konkurentov. V jednej hre máte hlavnú budovu, s ktorou začínate. Na tú postavíte najprv rafinériu, ktorej určíte kde má ťažiť surovinu. Zdroje, za ktoré si všetko kupujete sú pramene vody. Následne postavíte ostatné budovy. Továreň, letisko, silo atď. Dôležité je, že každá budova potrebuje energiu a tá sa získava z malých, alebo väčších elektrární, ktoré môžete postaviť samostatne kdekoľvek na mape. O obranu národa sa postarajú ochranné hradby, do ktorých môžete osadiť strážne jednotky.

Národ ľudí už je viac zviazaný s hlavnou základňou, je väčší problém expandovať a ťažiť suroviny. U nich je výhoda, že všetko stojí o trochu menej. Všetky budovy musia byť postavené na energetickom vedení, takže ste dosť obmedzovaní. Našťastie majú ľudia najlepší systém obrany. Strážna veža Sentinel sa dá postaviť na každý spôsob. Národu ľudí a Bety nechýbajú ani letecké jednotky, takže je dobré myslieť aj na postavenie obrany proti leteckým silám.

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Rozdiel troch strán zdôrazňuje strana Goo, za ktorú sa hrá úplne inak. Namiesto budov klonujete živé jednotky. Matka GOO je hlavná budova, ktorá ťaží suroviny a zároveň produkuje ďalšie matky, alebo "morfy" jednotiek. Taktiež môže vytvoriť DNA vylepšenia, ktoré pridá viacej možnosti pre jednotky.

Je najlepšie mať čo najviac matiek a mať ich rozlezené po každom kúte mapy na ťažiskách surovín. Podľa toho aj nepriateľ vie, kde sa približne nachádzate. Aby ste mali bojovníkov, musia pochádzať z matky a tá musí byť na zdroji, ktorý je označený na mape. Čím menej matiek, tým menej jednotiek a skôr to znamená okamžitú prehru. Zároveň GOO je dosť slabá strana, takže podobne ako červení komunisti sa spolieha na množstvo a čo najviac bojovníkov za práva DNA. Goo je najzábavnejšia strana a najlepšie sa za nich hrá pre človeka, ktorý vyrastal na RTSkách a už ho nudili tradičné princípy RTS. Tak predsa sa dá vymyslieť niečo nové a môže to byť aj zábavné! Som zvedavý, ako sa to preukáže v hre pre viacerých hráčov.

Rozdiel troch strán zdôrazňuje strana Goo, za ktorú sa hrá úplne inak.
Rovnako ako v kampani, tak aj v bitke pre jedného hráča sa občas dostaví nuda. To spôsobuje práve hľadanie nepriateľa na mape, keď máte jasno, že vyhráte a on je všade zašitý. V Age of Mythology to bolo pomerne jednoduché. Tam ste si mohli kúpiť vylepšenie a odhaliť celú mapu. Navyše inteligencia protivníka v tomto nebola bohvieaká. Lenže v Grey Goo je inteligencia na inej úrovni a adaptuje sa na hráča. Takže nikdy nie je skrytá na rovnakom mieste. Toto funguje napríklad pri obrane základne. Začne vás napadať z jednej strany, pričom z druhej by to bolo najprv nelogické. Tak si tam staviate obranu, celú armádu situujete tam a hľa o chvíľu NPC pochopí, tam nepošle ani jediného vojačika. O to väčšie prekvapenie vás čaká z druhej strany. Tam si presuniete teda všetky militantné stavy a hľa, zaútočí aj na pôvodnom mieste. Záchod jeden!

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Hudba tá vás neomrzí, nie - nedá sa. Pretože si viete navoliť skladby, ktoré vám majú hrať, a ktoré lezú na nervy. Ja som mal zapnuté všetky. Dokonca sa dá aj navoliť ticho - kto by to čakal! Príjemné skladby, ktoré sú ku hre príjemné a samotné by som ich nepočúval, čo však nie je chyba. Aj keď je tam jedna chytľavá, ktorú si pískam aj pri písaní recenzie. Zvuky sú tradične bezchybné a dokonca aj výrazné, rovnako ako dabing a ostatné veci. Spomínam si na hlavný nedostatok Rise of Legends, kde boli zvuky absolútne obyčajné a veľmi to kazilo inak dobrú atmosféru.

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Obraz o grafickej stránke si viete spraviť aj sami z obrázkov, alebo z videí. Podstatné je, že technický stav je vynikajúci a počas hrania mi hra ani raz nezamrzla. Trochu dlhšie sú obrazovky loadingu, ale to vôbec nevadí. Titul ide tak ako má ísť. Zároveň aj hra má príjemné tempo, ktoré je síce pomalšie než pri Red Alert , ale nestal sa podobný zlý duch, ktorý bol pri Red Alert - tam išli jednotky nejak neprirodzene pomaly. Bolo to podozrivé!

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Petroglyph

Klik pro zvětšení (Grey Goo - RTS ako zo starej školy)

Recenzovaná verze: PC
SUPER
90%
CZECHGAMER
Stratégia, ktorá má šancu opäť započať popularitu RTS hier podobne, ako tomu bolo na prelome storočí! Zároveň, ale nebola dosť odvážna aby sa líšila od konkurencie.

CGwillWin