recenze
Blackguards 2

Blackguards 2
Blackguards 2
14:00, 21.01.2015

Netreba dať vždy na dojmy z preview verzie. Tá v prípade Blackguards 2 bola plná chýbajúcich textúr, klasických bugov a nezrovnalostí, ktoré ma odrádzali. Plná verzia má technických chýb minimálne a s kľudom Angličana môžem povedať - titul ide v stopách predchodcu a stratégovia si ju užijú!

Klik pro zvětšení (Blackguards 2 )

Stará partička nehrdzavie

Príbeh sa odohráva po udalostiach prvého dielu. Partičku hrdinov postupne postretávate s novou postavou, ktorá nesie meno Cassia. Tá je na začiatku uväznená v plesnivej väznici a tam aj prakticky strávite celý tutoriál. Samotná Cassia na tom mieste skoro príde o rozum a nakazí sa chorobou, ktorá sa na jej koži tvári ako zhubný nádor. Po úteku z väzenia sa ho pokúsi zbaviť za pomoci starých známych a poraziť jej dávneho soka, ktorý ju hodil do jamy pekelnej.

Starých hrdinov poznáte podľa úspechov. Trpaslík Naurim je ako inak bohatý, pretože trpaslíci majú vzťah k zlatu viac než pozitívny. Takate slávny gladiátor je ešte slávnejší, takto by sme mohli pokračovať ďalej, lenže to nie je až také podstatné. Blackguards 2 je o niečom inom.

A lepšie ako živý nepriateľ je ten mŕtvy.

Ten kto tvrdí, že je Dark Souls ťažká hra, by si mal dať túto hru ako predkrm. Nielenže je náročný aj tento titul, ale je aj férový. Takisto je to jeden z mála, ktorý vám ignoranciu pravidiel pri tutoriálových misiách neodpustí. Nevieš čo máš spraviť? Tak choď odznova. Rodičia starším deťom niekedy vravia, nech sa vrátia do základnej školy. Tu vám titul v neskorších fázach hry radí podobné - vrátiť sa na úplný začiatok. A to po desiatkach hodín hrania sa chce málokomu.

Klik pro zvětšení (Blackguards 2 )

Vo väčšine bojových arén máte k dispozícií viac ako jedného bojovníka. Ideálna partia obsahuje od každého povolania trochu. Ale hlavne v počiatočných fázach hry na výber príliš nemáte. Neosvedčila sa mi cesta bojovníka na blízko s hlavnou hrdinkou. Namiesto rozumného roztriedenia úloh som mal troch bojovníkov na blízko, jedného kúzelníka a to je všetko. Takže súboj bol o to ťažší. Nakoľko arény sú urobené tak, že majú množstvo zničiteľných predmetov a pascí. Tie môžu tak ako vám, rovnako aj protivníkovi spraviť zo života neplechu. A ako na rozohriatom plechu si budú krok po kroku páliť čísla zo svojho života. A lepšie ako živý nepriateľ je ten mŕtvy.

Na každý krok v ťahovom súboji máte niekoľko krokov, podľa vylepšenia atribútov postavy. Môžete sa aj rozhodnúť či chcete len utekať, alebo použiť nejakú reakciu - či zaútočiť, alebo potiahnuť páčku.

Klik pro zvětšení (Blackguards 2 )

Niekedy je lepšie ujsť, v diaľke si vypiť elixír many a života a potom sa vrátiť do vravy mečov. V podstate je to ako v šachu, dôležité je každý krok spraviť s rozvahou. Na prvý pohľad sa to možno nezdá, pretože priestor na útek a kroky je väčšinou veľký. To v prípade, keď sa okolo vás neobjaví z každej strany opozičný predstaviteľ. No aj vtedy sa dá často ešte vykľučkovať z úmrtia a prehry. Podstatná je mimochodom aj činnosť pred súbojom. A to príprava! Ak sa dobre nepripravíte - nenakúpite elixíry, zabudnete na šípy, alebo na brnenie, či regeneráciu - tak už môže byť súboj dopredu prehraný. To nepoteší.

Stále považujete nové hry za hračky pre bábätká? Takže nie len Dark Souls a Brány Skeldalu sú pre dospelých. Čo však je potrebné pri tejto hre, to je čas a energia. Pri únave mozog zabúda robiť určité činnosti, automatika tu nefunguje a ste za všetko potrestaný. Takže ideálne pri vínku. Presne vtedy, kedy partnerka odíde na dámsky večer a vám sa nikam nechce.

Klik pro zvětšení (Blackguards 2 )

Grafická stránka je úplne rovnaká ako pri predchádzajúcom diely. Čiže jediné na čom vývojári pracovali bol nový príbeh a kreatívnejšie levely. Úrovne sú tu spravené lepšie a zaujímavejšie. Takže skúsenosti sa predsa len využili a ukázali v dobrom svetle. Škoda, že kamera stále nejde otáčať a tak sa často stáva, že je na bojovom poly chaos. Môžete síce zvýrazniť dôležité objekty a cieľ misie. Ale to je žiaľ žalostne málo.

Klik pro zvětšení (Blackguards 2 )

Hudobná stránka hry oproti prvému dielu pridáva nové melódie, ktoré sa snáď ešte viac hodia do herného sveta. Takže aj v tomto kroku zlepšenie. Stále to však nie je ono, mohlo by to byť aj lepšie. Podľa môjho názoru je to skôr dlhší datadisk, ako plnohodnotná hra a to ma dosť mrzí. Fanúšikov hry rozhodne poteší. To aj napriek tomu , že oproti situácií spred pár rokov je hier podobného typu na výber viac. Spomeňme si napríklad na skvelú Banner Sagu.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Daedalic Entertainment

Klik pro zvětšení (Blackguards 2 )

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Pokračovanie titulu, ktorý sa však príliš nepoučil z chýb, ktoré boli pôvodnej hre vytýkané. Pre stratégov so srdcom z trojice písmen RPG je to povinnosť.

CGwillWin