recenze
Resident Evil: HD Remaster

Resident Evil: HD Remaster
Resident Evil: HD Remaster
17:00, 19.01.2015

Hororová hra ku ktorej sa po rokoch stále a stále vraciame a vždy, keď sa na trh dostane nová, moderne spracovaná hra hororovka, tak stále používame rovnakú vetu – „na prvého a druhého Residenta to proste nemá“. Capcom si uvedomuje sily značky Resident Evil ale taktiež mu pomaly ale isto dochádza, že neustálym posunom k akčnejšej forme hru časom jednoducho zabije alebo ju zaradí medzi radové zombie hry.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Sila pôvodných Resident Evil titulov je dokonca taká, že prvý diel, ktorý vyšiel v roku 1996 (PSX, Sega Saturn, PC) bol v roku 2002 remasterovaný pre konzolu Nintendo GameCube a v roku 2006 sa hra dokonca dostala na Nintendo DS, kde bola vydaná pod názvom Resident Evil: Deadly Silence.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Máme rok 2014 a Capcom pre nás pripravil už tretí remaster pôvodnej hry, ktorý je tento krát určený platformám PC, XO a PS4. Aký je to sa vám pokúsim objasniť v nasledujúcich riadkoch.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Pôvodný Resident Evil je modla survival hororu – nedostatok nábojov, nedostatok lekárničiek, stiesnené prostredie starého domu, hromada ohavných zobie, skvelé logické hádanky, statická kamera a v neposlednom rade luxusné spracovanie efektov a hudby, ktorá vás do hry vtiahne a jednoducho nepustí.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Priznám sa, že remasterovaný diel z roku 2002 som nehral a preto sa pokúsim hru porovnávať s pôvodným titulom od, ktorého sa hra značne líši, teda aspoň po technickej stránke. Hrateľnosť zostáva nezmenená až na pár drobných vymožeností, ktoré vám hra ponúkne.

V prvom rade je to voľba obtiažnosti, ktorá nie je špecifikovaná, ako easy, medium, hard ale jednoducho sa vás hra opýta aký ste hráč a čo od hry očakávate. Podľa toho vás hra zaradí do jednej z troch kategórií. Vo všeobecnosti sa obtiažnosť líši len v počte zdrojov, ku ktorým sa v hre dostanete. Takže ak ste skúsený hráč a máte radi výzvu, v ktorej sa každý náboj a lekárnička počíta tak si v hre určite pri voľbe vyberte prvú možnosť.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Ako už asi viete hru je možné hrať za dve postavy (Chris Redfield a Jill Valentine), pričom ich príbeh je veľmi podobný ale príležitostne sa hra líši v riešení hlavolamov. Príbeh sa odohráva vo vile Ozwella E. Spencera a jej okolí, ktoré zahŕňa vedeckú rezidenciu a podzemný komplex. Extrémne zmeny medzi prostredím nečakajte, neustále sa pohybujete v koridoroch, ktoré by sa dali opísať asi troma slovami – rezidencia, vedecký komplex a les.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Hlavnou náplňou hry je preskúmavať prostredie, odrážať útoky nepriateľov a riešiť rôzne hádanky a puzzly. Niektoré sú jednoducho pochopiteľné a niektoré vás pekne potrápia. Vymoženosťou HD Remastered verzie je zaznamenávanie progresu jednotlivých miestností. Jednoducho stlačíte tlačítko zodpovedajúce zobrazeniu mapy (R2 – PS4 verzia) a krásne a prehľadne vidíte jednotlivý progres všetkých miestností. Červená znamená, že v oblasti je ešte potreba niečo spraviť a zelená, že už máte komplet. Malú nevýhodu vidím v tom, že do progresu sa zaznamenávajú aj jednotlivé predmety, takže ak si v nejakej miestnosti budete chcieť nechať liečivú rastlinu pre prípad núdze, tak mapa progresu vám miestnosť označí červenou farbou. Chápem, že pre niekoho to môže byť indikácie, že v miestnosti má ešte nejaký predmet ale ja som tento element vnímal rušivo.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Ukladanie hry je spracované klasickým Resident Evil spôsobom, to znamená, že ukladanie nie je automatické ale je potreba hru ukladať pri legendárnych písacích strojoch. To, že sa dostanete do miestnosti s písacím strojom ale ešte neznamená, že si hru uložíte. Pre každé uloženie hry je potrebné vlastniť pásku, ktorou si hru uložíte. Počet dostupných pások sa líši v závislosti na obtiažnosti hry. V jednoduchej hre nebudete mať problém uložiť si hru, tak ako vám vyhovuje, problém nastáva až na vyšších obtiažnostiach, kde budete mať k dispozícií len veľmi limitovaný počet pások, to značne ovplyvní váš štýl hrania a každé uloženie pozície si budete musieť mnohokrát premyslieť.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Neuveriteľne rušivým elementom pre mňa bol inventár, v ktorom máte neustále nedostatok miesta, mnohokrát prebiehate polovicu mapy len pre to, aby ste si predmet odložili a zasa bežali polovicu mapy pre ďalší. Chápem, že tvorcovia hry týmto aspektom podtrhujú žáner survivalu ale myslím, že toto si mohli odpustiť.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Prejdime ale k veciam, ktoré sú inak a ktoré zostali v stave pôvodnej hry. Hra si určite zachovala parádnu atmosféru, ktorá sa v hrách len tak nevidí. Určite by som chcel vyzdvihnúť audio stránku hry, ktorá je fenomenálna a oproti pôvodnému dielu značne prepracovaná. Hru som hral s headsetom s podporou 7.1 a musím povedať, že to čo vás v tejto hre bude desiť nie sú všadeprítomné potvory ale dokonalé zapracovanie audiopodkladu do jednotlivých situácií hry. Zvuk je v tejto hry jednoducho „waw“!

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Čo už ma tak strašne neohúrilo je grafické spracovanie. Na prvý pohľad je hra pekná, modely postáv sú krásne ale potom hráte a hráte a narazíte na momenty, v ktorých si poviete.... panebože. Chápem, že sa jedná o remaster hry z roku 2002 ale to nič nemení na tom, že Capcom hru predáva dnes a označuje ju za remaster. Zdá sa mi, že vývojári prepracovali každú druhú miestnosť, niektoré sú krásne a v niektorých máte pocit, že ste v roku 2002. Neuveriteľne hnusné textúry, ktoré vypadajú ako machľanica na plátne. Obrovská škoda a veľké sklamanie.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Keď už som naladený na tú negatívnu vlnu rozhodne nemôžem vynechať ani archaické ovládanie, ktoré ma mnohokrát pekne naštvalo. Pôvodná hra sa ovládala ešte klasickými smerovými šípkami, remastered už samozrejme funguje na trende analógových páčiek. Fajn je, že vývojári idú s dobou a ovládanie prehodili na analógové, no ale chlapci nejako nedomysleli to, že ak nechajú staré ovládanie a len ho prehodia na páčky bude z toho pomerne slušný maglajz. Mnohokrát sa vám stane, že sa v miestnosti zaseknete len preto, že momentálne neviete do akej strany je potreba posunúť páčku, takže beháte sem a tam ako strelená sliepka.

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Aby som len nekritizoval, tak musím vyzdvihnúť funkciu možnosti sebaobrany, ktorá mi prišla ako výborná funkcia. Táto funkcia už síce bola v remasterovanej verzií v roku 2002 ale ako som spomínal, tak moje porovnanie sa skôr viaže na pôvodnú verziu hry. Čo to znamená? V prípade, že vás zombie napadne a máte po ruke obranný predmet ako napríklad špeciálnu dýku alebo granát, tak jednoducho stlačíte tlačítko a vaša postava automaticky vykoná protiútok a útok nepriateľa odvráti. V prípade použitia dýky zabránite len aktuálnemu útoku, takže je ešte nepriateľa potreba „dodělat“ inou zbraňou ale v prípade granátu ho permanentne vyradíte a to parádnym a efektným spôsobom (prezrádzať nebudem).

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Takže čo si myslím o hre Resident Evil: HD Remaster? Môže byť. Rozhodne nečakajte novú hru alebo nejaký extrémne nadštandardný zážitok v porovnaní s predchádzajúcou verziou ale ak ste hru ešte napríklad nehrali a len ste počuli, že sa jedná o jeden z najlepších survival hororov tak neváhajte a kúpu zvážte. Ak ste fanúšikom série Resident Evil a nesmie vás minúť ani jediný diel, tak snáď viete čo máte robiť ale ak ste hráč, ktorému sa skôr páči séria Resident Evil od jej štvrtého dielu, tak radšej pošetrite a budúci mesiac si zakúpte Resident Evil Revelation 2, ktorý ponúkne snáď niečo medzi minulou a súčasnou generáciou série Resiedent Evil.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Resident Evil: HD Remaster)

Recenzovaná verze: PS4
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Legendárny Resident Evil sa vracia tak ako si na neho spomíname a to je hlavný problém... V hre vás bude desiť hlavne malý inventár a archaické ovládanie. Ostatné aspekty hry sú prevedené na výbornú, hlavne ozvučenie hry zvýrazňuje už aj tak perfektnú atmosféru.

CGwillWin