speciál
Tož nám ten rok zase uplynul...

Tož nám ten rok zase uplynul...
Tož nám ten rok zase uplynul...
09:24, 25.12.2014

Ještě do teď se nám, brýlatým nerdům s nadváhou, nepodařilo shodit nabytá kila od minulých Vánoc, a ony jsou tu zase. Cukroví se peče, což je mimořádně dobrá věc, zvlášť, pokud nemáte u své herní mašiny co ukusovat, jelikož jste právě dostali novou gamesu a hrajete o 106, jak se říká. Počkat, nenabíráme právě kvůli tomu ty kilíčka navíc? No, to je jedno.

Rok se s rokem tedy sešel, čili i ten herní, a my v redakci jsme se shodli na tom, že pro vás opět připravíme vánoční speciál článek, ve kterém vám přineseme pár dojmů z letošního herního roku. Co se nám tedy líbilo a co ne?

Daniel Serafín
To nejlepší z tohoto roku:

Tento rok bol z môjho hráčskeho pohľadu zvláštny. Vtedy, keď som mal chuť hrať nebolo čo a keď prešla chuť objavilo sa na trhu obrovské množštvo hier, ktoré človek nemal šancu stihnúť registrovať a nedaj bože dohrať.

Nebudem teda hodnotiť hru, ktorú považujem za najlepšiu ale hru, ktorú som si tento rok najviac užil. Nieje to nič íné ako nový Wolfenstein: New Order.

Presne tak! Pre mnoho hráčov len tupá strielačka ale pre mňa najlepšie odreagovanie, aké som v tomto roku zažil. Luxusné alternatívne prostredie, v ktorom sa Nemecko stalo víťazom druhej svetovej vojny a ešte luxusnejší esesáci, ktorým v priebehu hry poriadne zakúrite pod zadkom.

A čo hrateľnosť? Žiadne COD, Destiny alebo Battlefield ale proste jednoduchá a plynulá FPS zo starej školy plná spomienok na minulé diely. Jednou vetou: Bethesda ak na nás chystáš toto v novom Doomovi budem ťa uctievať.

Fail roku:

Fail roka? Hmmm kde začať vidím, že mojich favoritov si už do svojej časti príspevku vzal kolega ale to vôbec nevadí. Tento rok bol z môjho pohľadu plný sklamaný a nenaplnených očakávaní. Za moju maličkosť je to jednoznačne titul Driveclub, ktorý je podľa môjho názoru jeden z najväčších podvodov spotrebiteľa, aký som vo videohrách mal tú česť zažiť.

Graficky a hrateľne je hra na slušnej úrovni ale už len fakt, že sľubovaná PS+ verzia nieje do dnešného dňa vonku a Sony sa tvári spôsobom "my? to vážne?" mi príde celkom zarážajúci. V moment keď píšem časť tohoto článku svet obieha "úžasná" správa o tom, že v hre Driveclub prší a nedá mi to položiť si otázku... Nemalo už pred rokom?

Ďalej by som skritizoval online ale nemôžem pretože som si ho nemal ani mesiac po zakúpení hry možnosť vyskúšať a bohvie ako je tomu dnes. Za mňa jednoznačne najväčší fail roka!

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Očekávání pro příští rok:

Od roka 2015 očakávam mnohé a určite mám favoritov viac. Milovaného Zaklínača 3, ktorý sa dočkal ďalšieho odloženia (dúfam, že to bude stáť za to) ale tak aj novú značku od spoločnosti Ubisoft menom The Division.

Priznám sa, mám rád žáner MMO pretože rád komunikujem s partiou ľudí a ešte radšej nových ľudí poznávam. The Division, ako postapokalyptické MMO odohrávajúce sa po obrovskej epidémií v meste New York, ponúkne presne to čo milujem. Kooperáciu, obrovský uveriteľný svet, RPG prvky a PVP. Nezostáva nič íné len dúfať, že sa hru nepodarí Ubisoftu tak sakramentsky skoniť ako tomu bolo v prípade Watch Dogs. Tešíme sa!

Jakub Pokorný
To nejlepší z tohoto roku:

Tento rok aj napriek nespočítateľným odkladom mojich srdcoviek (napr. Zaklínač 3) skončil výnimočne dobre. Celkovo, posledné roky sú na hernom poly úžasné. Najviac ma potešil Wolfenstein: The New Order, ktorý svojim stvárnením skombinoval to najlepšie z moderných FPS a pridal tam veľa z toho čo sme mali radi kedysi na týchto hrách.

Určite by sa do topky prebojoval aj RPG South Park s jeho kúzelnou paličkou a mnoho ďalšieho. Napríklad aj na Mikuláša recenzovaná adventúra Game of Thrones.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Fail roku:

Toho sa nájde každý rok kopec. Pre mňa to sú oznámenia takých hier ako Simulátor kameňa, kozí simulátor... a neviem ešte čoho... hej, nedávno to bol aj simulátor krajcu chleba. Ďalej to sú nezmyselné projekty na Kickstarter.com, ktoré vyzbierali viac peňazí než nejaká zmyslu-plná hra. Je to hnus priatelia. Vyslovene hra, ktorá by ma sklamala nie je. Pretože tie hry na ktoré som sa tešil splnili to čo mali a pod moje očakávania nešli. Dokonca Watch Dogs mi očaril svojimi nápadmi!

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Očekávání pro příští rok:

Zaklínač 3! Gumoval som kvôli nemu v kalendári február. Takže po januári je hneď piaty mesiac, kedy konečne vyčistím počítač od špiny aby bolo čisto na novú inštaláciu. CD Projekt RED nemôže sklamať. Pevne verím, že nie! Na zozname mám aj Uncharted 4, Mortal Kombat X....to bude úžasný rok. Škoda-že starneme!

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Tomáš Novotný
To nejlepší z tohoto roku:

Letošní rok byl dle mého názoru rokem překvapení a věcí způsobujích epické facepalmy. Jak se tak dívám na letošní herní seznam, opravdu váhám, co mezi nejlepší hry tohoto roku zařadit. Hodně mě bavila adventura Murdered. Spousta lidí na ni nadávalo, já říkám, že na dvě zašedlé odpoledne je to titul "tak akorát". Ani nový Stronghold mě nezklamal, za což jsem velice rád, jelikož Stronghold Crusader je moje srdcovka.

Nedá se nic dělat, ať si říká kdo chce co chce, ale Thief patří k těm hrám, co se zkrátka povedly. Eidos neměl vůbec lehký úkol, restartovat legendu, jako je Thief. Rozhodně nebudu říkat, že se jim to povedlo, ony se restarty celkově málo kdy povedou, avšak rozhodně bych jejich výtvor neházel mezi špatné hry. Thief mě bavil, ačkoliv vadu na kráse mu způsobila především umělá inteligence nepřátel, která byla jednodušše strašná. I město samotné bylo docela chaotické, hlavně přechod mezi jednotlivými částmi města, ale i přes to všechno patří Thief k těm hrám, u kterých jsem se tento rok ani chvilku nenudil.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Fail roku:

Ubisoft to potentoval, jak nejvíc mohl. Tenhle rok jinak oblíbené studio doplatilo na příliš velký hype a reklamy. Uznejte sami, že Watch Dogs (Wat_Dog) a Assassin's Creed: Unity (Bugity?) jsou toho rázným příkladem.

Zúčastnit se francouzské revoluce jsem ještě nenašel odvahu, avšak Watch_Dogs jsem hrál, a jsem z toho spíš zklamaný. Hackerská hra nalákala na světem nevídané herní věci, a ve výsledku se jedná spíš o takovou krapet slabší verzi GTA, něco, jako bylo Sleeping Dogs. Ta hra není vysloveně špatná, krom downgradu a béčkové hratelnosti se určitě jedná o titul, po kterém v nějakém nudném období asi ještě šáhnu. Hacknout všechny semafory na zelenou a sledovat bouračky, jo, to byla prdel.

Tytyty, Ubisofte, takhle se to nedělá! Na druhou stranu, věci, o kterých se moc nevědělo, byly naopak povedené. Dovolím si vypíchnout pěknou 2D adventuru Valiant Hearts. Měla své mouchy, ale nebyla špatná.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Očekávání pro příští rok:

Na podlehnutí obrovskému hypu a reklamě jsem nejedenkrát pěkně doplatil, nicméně si myslím, že Zaklínač 3: Divoký hon bude mimořádnou hrou, co se (snad) zapíše do seznamu těch nejlepších RPG her vůbec. Ale kvůli té velké reklamě a hypu mám strach. Někteří zlí jazykové již teď tvrdí, že na to všichni doplatí, a bude se vzhlížet spíš k Dragon Age: Inquisition, které bylo celou dobu spíše ve stínu třetího Zaklínače, než na stejném stupni. Uvidíme, zakončení Geraltova příběhu by si neměl nechat nikdo ujít, teda, pokud to rozjede, očekávám, že budeme potřebovat počítače z NASA, abychom si to my, PCčkáři, mohli vychutnat na co nejvyšší detaily.

Po dlouhé době bych si zase zahrál Assassin's Creed, jelikož zasazení do viktoriánské Anglie mi způsobilo zvětšení produkce slin o takových 150%. Ale, Ubisofte, tentokrát to prosím nepodělej, jako se ti to povedlo s Unity.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Jirka Szabó
To nejlepší z tohoto roku:

Ze všech her, které jsem letos hrál, mě asi nejvíc zaujalo druhé Dark Souls. Těšil jsem se na něj, vlastně jsem se tak trochu nemohl dočkat a výsledek byl uspokojující. Zatím jsem tedy prošel pouze základní hru, New Game+ si zřejmě nechám až přijde aktualizace během vydání Scholar of the First Sin. Jedinou větší vadou Dark Souls 2 jsou o dost lehčí bossové než v prvním díle. Ale jak říkám, zatím mám za sebou pouze New Game, po odehrání New Game+ budu možná mluvit úplně jinak.

A co se týká her, které jsem nehrál, tady je to vcelku jednoznačné – druhá sezóna adventury The Walking Dead. První epizoda sice vyšla ještě loni, ale i tak si myslím, že tuhle skvělou věc byste minout neměli (já čekám na Gabeovy slevy). Byť abyste si ji užili na maximum, musíte mít nejprve přenesený save z předchozí sezóny.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Fail roku:

Když tak matně vzpomínám na letošní rok, napadají mě dva tituly, které bych vážně považoval za faily roku. Tím největším je asi Rambo: The Video Game (vzpomíná si vůbec někdo, že tahle hra fakt vyšla tenhle rok?). Proti kolejovým střílečkám v podobném stylu nemohu říci ani popel (ať žije The House of the Dead!), ale Rambo nedokázal kvalitně zpracovat ani to. Byl to zkrátka propadák každým coulem, od příšerně zkopírovaného dabingu z filmů až po tragickou hratelnost.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Očekávání pro příští rok:

Her, na kterých se příští rok těším, je docela dost. Další díl golfového simulátoru od EA Sports, poprvé beze jména Tigera Woodse (tedy EA Sports PGA Tour), čtvrté pokračování Hearts of Iron (zatím jsem však nesmírně skeptický), Project CARS, Resident Evil: Revelations 2 a především Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Doufám, že (po hříchu jménem Ground Zeroes) plnohodnotoný pátý díl Metal Gear Solid vyjde zároveň na všech platformách. Vlastně se na něj těším stejně moc, jako jsem se letos těšil na Dark Souls 2.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Lukáš Koňařík
To nejlepší z tohoto roku:

Tři slova. Třetí Dragon Age. Dle mého jedno z nejlepších RPG, které si hráči mohou v současné době dopřát. Sám mám ve hře nahráno na 30 hodin, a v příběhu jsem se doslova posunul jen o malinkatou píď. Volnočasové aktivity, obrovské prostranství rozličných prostředí a všudy přítomná originálnost má zkrátka něco do sebe. Vývojářům z Bioware patří jediné... obrovský potlesk.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Fail roku:

Těžko říci. Letos se mi zkrátka pod ruce nedostala žádná podprůměrná hra, ale kdybych měl jmenovat alespoň jednu, rozhodně to bude nové Assassins Creed Unity (mezi hráči též přezdívané Assassins Creed Bugity). Sám jsme hru nehrál, ale z dostupných informací a reakcí kamarádů to nejspíše nedopadlo úplně na výbornou. Vydávat ne zcela nedokončenou hru se zkrátka nedělá. Zlobivý Ubisoft.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Očekávání pro příští rok:

Budu se opakovat, a u některých z vás to možná vzbudí dojem, že jsme v redakci za časné zmiňovaní třetího Zaklínače z pod pokličky polského CD Projekt Red doslova placeni. Pravda je však trošičku jinde, a jak nám dá většina hráčů za pravdu, Divoký hon si tuto propagandu jistojistě zaslouží. Teď už jen, aby byla oznámená další nová kniha (klidně i hra, ale u tohoto kroku jsme trošičku skeptický) ze světa Zaklínače, a budu na míru spokojen.

To ale ještě není vše. Na příští rok je nám toho ze strany vývojářů slibováno opravdu hodně, a na některé tituly (včetně Zaklínače) se těším, doslova jako malý. Tak třeba nadějně vyhlížející Dying Light, The Division, a nebo (doposud neoznámený) Gears of War pro novou generaci konzolí. Snad se nedočkáme pouhé remastered edice, ale pořádného plnohodnotného dílu.

Tak jako tak se máme s nadcházejícím rokem opravdu na co těšit. Až se bojím faktu, že s takovouhle tu přípravu na maturitu spíše propařím, než-li se řádně připravím. Alespoň si osvěžím tu angličtinu.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Tom Borský
To nejlepší z tohoto roku:

První polovina roku 2014 se nesla v duchu očekávání. Netrpělivého očekávání vydání next-gen titulů, prezentovaných na všemožných herních výstavách v letech 2013/14. Naneštěstí drtivá většina z nich byla vývojářskými studii naplánována až na druhou půli roku. Tudíž jsme byli většinou nuceni vystačit si se spoustou indie počinů, z nichž některé byly bezesporu povedené a zasloužily si naši pozornost. Za všechny jmenujme například povedený hororový Outlast, či zajímavě graficky ztvárněný Contrast. Od září to ovšem začalo. Pravé peklo pro naše peněženky. Jedna AAA hra střídá druhou, zdárně jim sekundují remasterované verze úspěšných titulů z předchozích generací konzolí a indie vývojáři o sobě stále dávají vědět. Zkrátka a dobře, nevím co hrát dříve. Jestli zmáčknout pár zápasů ve FIFA 15, dát pár online závodů v GTA V, zajezdit si v Driveclub nebo postřílet pár nemrtvých v Plants vs. Zombies... Tuto starost na svá bedra ale milerád přijmu a budu si i nadále užívat přísunu (doufám, že kvalitních) her.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Fail roku:

Za letošní největší průšvih v herním průmyslu musím, ač nerad, označit poslední díl assassínské série s podtitulem Unity. Ano, s problémy se potýkalo více titulů, ale tato hra od UBI se skutečně na launch nepovedla a i když se domnívám, že se stále přicházejícími novými záplatami se ve finále dočkáme parádního zážitku, nemění to nic na faktu, že tenhle tah vývojářům skutečně příliš nevyšel. Bohužel nový assassín doplatil na přílišný tlak vydavatelů a vývojáři tak nestihli titul patřičně odladit. Tak trochu se obávám, že tento trend se může v budoucnu rozmáhat čím dál více, což by nám, hráčům, rozhodně neprospělo.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Očekávání pro příští rok:

Tak jako zbytek redakce netrpělivě vyhlížím Zaklínače 3, nedávno přesunutého na květen. Poté samozřejmě doufám, že vyjde Ubisoftu start nové značky v podobě The Division, držím palce EA, ať se jim NHL 16 povede minimálně o třídu lépe než letošní ročník. Chlapci z Naughty Dog nám vytřou zrak s Uncharted 4 a indie titul No Man's Sky bude pro mě zajisté to pravé ořechové. Her bude spousta a věřím, že každý hráč (jedno na které platformě) bude moci vybírat ze skutečně kvalitních titulů, na které budeme všichni ještě dlouho vzpomínat.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

David Sobotka
To nejlepší z tohoto roku:

Tento rok byl prvním po vstupu nových konzolí na trh. Očekávání byla veliká a nejvíc překvapila hra od které jsem to ani trochu nečekal. Nebylo to žádné FPS typu COD nebo BF, ale videohra, kterou jsem vůbec nesledoval a nechal ji volně plynout až po uvedení na trh. Buala? Bomba! Middle-Earth Shadow of Mordor, to je ono ! Skvělá grafika, hratelnost, žádné bugy již od vydání. Pro mě top tohoto roku.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)

Fail roku:

Velké očekávání, obrovské reklamní kampaně a HYPE ze strany Ubisoftu zafungoval skvěle. Velice jsem se tešil na nový díl Assassin's Creed: Unity a bohužel. Hrozné. Pro mě tímto AC umřel.

Očekávání pro příští rok:

I přes downgrade grafiky patrný z posledních traileru to u mě nemění pocit toho, že tato hra bude atakovat top čísla v recenzíh. Nový díl Zaklínače, to je ta hra! Snad nezklame. Dřžím palce polským vývojářům.

Klik pro zvětšení (Tož nám ten rok zase uplynul...)


CGwillWin