hw
speciál
Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi

Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi
Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi
08:59, 18.11.2014

Nenosím hodinky, o těch „chytrých“ si myslím svoje a nejsem už ani sportovec, takže mě nezajímají ani fitness náramky... Nicméně Microsoft mě vypekl když nečekaně představil a uvedl do prodeje Band - chytré hodinky i fitness náramek v jednom. A navíc s dvakrát delší výdrží baterie, než mají konkurenční chytré hodinky, a s více senzory, než mají konkurenční fitness náramky. Jako skalní fanda MS jsem (zkušeně) ihned zpanikařil a výsledkem je i tato první česká recenze.

Pokud mi nějaký přístroj řekne co dělat, abych byl zdravější, chci ho.

Klik pro zvětšení (Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi)

Band nosím stále na ruce - ve dne i v noci. Je unikátní v tom, že mě svými senzory sleduje a měří po celý den. Nemusím jej nijak konfigurovat, to se mi líbí. Prakticky jediné interakce jsou (v noci) spuštění ikonky spánku, (ve dne) sledování notifikací z notifikačního centra mého mobilu (sociální sítě, telefon, sms, email, hry, aplikace...), a když jdu ven s kočárkem, tak si ze srandy spouštím režim běhání. Nabíjím při sprchování, i když baterka vydrží v pohodě dva dny, no a občas se koukám do aplikace Microsoft Health (Android, iOS, Windows Phone) na svém chytrém mobilu na grafy a statistiky. Tolik ve stručnosti a níže již detailněji.

Band mám ve střední velikosti a nosím jej na levé ruce displejem pod zápěstím „dolů“. Režim hodinek jsem nechal vypnutý, náramek pak vypadá decentněji a nikoho v okolí neruší neustále svítící čísílka na displeji – většina lidí podlě mě ani nezpozoruje, že mám na ruce chytré hodinky. Dotykový displej se na vnitřní straně levačky pravačkou ovládá velice přesně a stejně tak text se zleva doprava a zhoda dolů čte pohodlně. To, že se Band nosí jinak než hodinky, považuji za veliké plus.

Klik pro zvětšení (Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi)

Na spodní straně jsou dvě tvrdá tlačítka – to uprostřed (větší) slouží pro zapnutí/vypnutí displeje, a to vpravo (menší) pro start/stop aktivity a spuštění osobní asistentky Cortana (dlouhý stisk). Po zapnutí displeje na vás vyskočí hodiny a aktuální hodnota čítače spálených kalorií/tepu/kroků/vzdálenosti, nebo datum. Matláním po displeji směrem doleva se posouváte mezi aplikacemi, které si, stejně jako celý Band (barvičky, obrázek na pozadí hlavní obrazovky...), pohodlně nakonfigurujete v aplikaci Health na mobilu. Většina senzorů je na vnitřní straně zařízení, stejně jako dvě baterie a nabíjecí konektor, který je oboustranný a silně magnetický. Ovládání hardware i software je velmi pohodlné a přesné – Band není šmejd. Nicméně použité materiály jsou sice příjemné, ale zřejmě i kvůli váze (pohých 60 gramů) a ceně (oproti konkurenci dost nízká, $199 v US) toho podle mě tolik nevydrží. Po čase budou na pásku pravděpodobně vidět škrábance. Já po týdnu žádný nenašel (na displej jsem si nalepil přiložený Invisible Shield), ale plast je plast.

Líbí se mi, kolik věcí se Microsoftu povedlo nacpat na moje zápěstí.

Microsoft Band je takový malý bráška chytrého telefonu. Díky svému umístění na zápěstí umí o mém těle zjistit věci, o kterých se mobil v kapse nikdy nedozví. Mobil zase umí věci, které nezná Band, a tak si spolu povídají skrze Bluetooth. To, že mě o hovorech/zprávách/emailech/notifikacích z notifikačního centra informuje Band zavibrováním do zápěstí a na mobilu tak můžu mít vyplý zvuk a nemusím jej stokrát denně vytahovat z kapsy, je skvělá featura. Na mobilu s obrovským displejem si zase pohodlně prohlížím grafy a statistiky z Bandu. Geniální propojení, kdy každé zařízení dělá to, v čem je lepší.

Klik pro zvětšení (Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi)

Osobní trenér

Jakmile na sebe Band dáte, začnou jeho senzory sbírat statistiky o vaší fyzické aktivitě, které pak ukazuje jak na displeji, tak v podobě grafů/statistik v mobilní aplikaci Health. V té si můžete nastavit i denní cíle pro počet ušlých kroků a dalších metrik – které se vám v podobě progress baru pod těmi danými metirkami ukazují na hodinkách. Mimo to má v základu „aplikace“ na obecný workout, běhání (s GPS!), či spánek, a také aplikace na takzvané „guided workouts“ od renomovaných firem jako Muscle&Fitness, Mans Fitness, Shape, Golds Gym a dalších. Ty fungují tak, že si v mobilu v katalogu vyberete podle obtížnosti, cíle, typu (běhání, síla, kondice), popisu nebo značky právě to cvičení, které se vám líbí a jedním ťuknutím si jej necháte do Bandu nahrát. Má pak vlastní ikonku (a statistiky) a pokyny na displeji provází tím, co právě máte dělat (když vám hodinky chtějí něco říct, vždy nejdřív upozorní zavibrováním) – a samozřejmě sklapovačky počítá za vás. Každý cvik si na mobilu můžete prohlédnout (na videích a se všemi detaily) – vše je udělané polopatě, přehledně, jednoduše.

Band při tom měří tep, počítá kroky a ušlou vzdálenost, spálené kalorie (tuky/sacharidy), zaznamenává GPS polohu či výškový profil trasy, umí upozornit na úroveň UV záření či poradit za jak dlouho se setmí. Jeden ze senzorů se dokonce používá v detektorech lži. Při běhání mi každý kilometr zavibruje do zápěstí a na několik sekund ukáže statistiku za uběhlý kilometr. No a ráno se můžu děsit nad tím, jak mi moje práce brutálně kazí kvalitu spánku. Jako nesportovec nevyužívám všechny dostupné „fitness“ funkce, ale vůbec to nevadí.

Microsoft Band dělá to, co chytré telefony neumí.
Chytré hodinky a osobní asistent

Band jsou ale i chytré hodinky. Díky propojení s notifikačním centrem z chytrého telefonu nyní tahám mobil z kapsy podstatně méně – jen když je to skutečně potřeba. Doma v bytě můžu mobil nechat na stole. To, že mi někdo retweetl tweet, že mám za 15 minut schůzi, vyšel nový článek na webu X, nebo že na mě někdo nadává na Facebooku, mě sice zajímá, ale když se v Messangeru rozjede skupinová diskuze, pípání mobilu mě občas štve, a na schůzi to ruší deset lidí. Band v tomhle skutečně září: jemně mi vibruje do zápěstí (konfigurovatelná síla) a abych věděl o co jde, stačí se vždy jen decentně podívat na ruku.

Klik pro zvětšení (Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi)

Band má i další funkce/aplikace, které jsou běžné pro chytré hodinky. Počasí, kalendář, budík, zprávy, akciové kurzy apod., nicméně na tohle si raději vytáhnu mobil, když to jde. Celkově co do „smartwatch“, nacházím zde věci, které dávají smysl, a ne snahu o to nacpat tam všechno co lze.

Pokud máte mobil se systémem Windows Phone, můžete využívat i osobní asistentku Cortanu. Ta mě ráno proaktivně upozorní třeba na zácpu na dálnici a že cesta do práce bude o 10 minut delší, a můžu se jí i na cokoli zeptat (tahá fakta z internetu), nechat ji ať mi do kalendáře přidá upomínku, nebo jí nadiktovat SMS, kterou potřebuji poslat ženě (ehm, zatím jen v angličtině). Band nemá reproduktor, takže odpovídá textem, a v případě potřeby mě přesměruje na telefon, kde mám již pripravenou obrazovku s výsedky hledání, nebo mapu pro navigaci a podobně. Pěkné.

Klik pro zvětšení (Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi)

Hodnocení

Microsoft Band je věc, kterou nepotřebuji. Když si jej zapomenu vzít do práce, trápit mě to nebude. Nicméně je mi již jasné, že mě dokáže přimět k zdravějšímu životnímu stylu, a dost se mi líbí jak často nechávám mobil v kapse nebo na stole, protože notifikace vidím na Bandu s menší námahou. Konfigurace a (velmi rychlé) nabíjení zabírají minimum času a zařízení není nijak velká starost navíc.

Těším se, až si Microsoft pohraje s aplikací Health – až bude zobrazovat více dat o mé fyzické aktivitě, tedy bude mi jako laikovi dávat nějaká alespoň obecná doporučení o tom co dělám nebo co jsem udělal dobře a špatně. Protože to v součanosti aplikace nedělá, nicméně přesně tohoto bychom se měli v blízké budoucnosti údajně dočkat.

Subjektivní pocit z Bandu: je lehký, neotravuje, skvěle se ovládá, nicméně mám strach o to aby se mi nepoškrábal „řemínek“. Klidně bych si připlatil za nějakou prémiovější verzi, klidně kdyby byla o kousek těžší. Nicméně i když jsem Band koupil za X násobek ceny (byl vyprodán hned v první den a prodával se jen v US, takže to na eBayi byl masakr), dělá mi nesmírnou radost.

Klik pro zvětšení (Microsoft Band - chytrý náramek v recenzi)


CGwillWin