rozhovor
CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní

CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor
CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor
11:16, 01.09.2014

Pro fanouška knižního/herní Zaklínače, se možnost rozhovoru o očekávaném zakončení herní trilogie jeví jako příležitost, kterou zkrátka nejde nechytnou za pačesy. Oslovili jsme tak jednoho z zprostředkovatelů pro kontakt s médii, který námi položené otázky předhodil na stůl kreativnímu řediteli CD PROJEKT RED Marcinu Momotovy. A nutno dodat, že jsem se dozvěděli i několik staronových informací.

Ať už to herní, či knižní zpracování Zaklínače z pera Andrzeje Sapkowského se u náš těší obrovské oblibě. Bude i hra obsahovat důležité postavy a momenty známe z knih? Dočkáme se tak ve hře herního ztvárnění Yennefer, Ciri atp.?

Ano i ne. Hra se odehrává až po událostech známých z knih, takže zde nebudou žádné takovéto "momenty". Co se týče druhé otázky, ano, Ciri a Yennefer ve hře zakomponovány budou a obě budou ve hře hrát velmi významnou roli!

Geralt vypadá mnohem starší, zkušenější a vůbec celkově drsnější, než kdy jindy. Jak velký je časový skok mezi třetím a druhým dílem?

Jedná se zhruba o necelých šest měsíců, kdy se toho i v tomto relativně krátkém časovém intervalu stalo strašně moc, a Geralt je tak právě teď na jedné ze svých mnohých poutí.

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Bude příběh Divokého Honu pro nováčky v sérii těžký na porozumění?

Ve skutečnosti je to přesně naopak. Vytvořili jsme něco, co se pro nováčky v sérii tváří jako samostatný příběh, bez nutnosti pokoření předchozích dílů, a naopak pro fanoušky celé série se jeví jako přirozené pokračování předešlých událostí. Nilfgaardské vojsko útočí na sever a Geralt se i nadále zamotává stále hlouběji a hlouběji do politických intrik, do kterých byl v minulosti zapleten. To nám umožňuje jemné zavedení nováčků do zcela nového příběhu, a současně tak můžeme rozvést další kapitolu zajetého příběhu. Pointou je: pokud jste do vod této série prozatím nepronikly, nyní je perfektní čas.

Máte v plánu do hry začlenit i předešlé uložené pozice z old-gen konzolí?

Momentálně můžeme potvrdit pouze uložené pozice pro PC. Na konzolích ale pořád pracujeme.

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Každý rozhovor týkající se obrovského RPG musí zákonitě obsahovat následující otázku. Jak dlouho nám zabere samotné dokončení hry s a bez splnění všech vedlejších úkolů?

Zaklínač 3: Divoký Hon je obrovská hra. Hlavní příběhová peripetie vám zabere přibližných 50 hodin, přičemž se splněním všech vedlejších úkolů, se herní doba rozroste o dalších 50.

Budeme moci pokračovat ve volné hraní i po dokončení hlavního příběhu?

V tomto okamžiku ne, takováto možnost tu není.

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Dostaneme možnost plavit se na palubě lodi, popřípadě řízení jiného dopravního prostředku?

Ano! Vzhledem k tomu, že svět třetího Zaklínače je opravdu obrovský, jsme se rozhodli k začlenění možnosti kormidlování vlastní bárky. Rovněž dostanete možnost jízdy na koni, kterého si kdykoliv můžete pomocí zahvízdání přivolat. Můžete se rovněž těšit na boj z hřbetu koně!

Je pravda, že svět třetího Zaklínače je 30x větší něž svět minulého dílu?

Odhadujeme, že svět Divokého Honu je zhruba 25x větší než svět, v kterém se odehrával předešlý díl.

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Co nám můžeš říci o prostředí?

Samotné prostředí jsou inspirována různorodými kulturami, a jsou tak velmi rozmanitá a rozličná. Například, pochmurný No Man’s Land (země nikoho) je silně inspirován a vytvořen na základě slovanského charakteru. Monstra, které zde tak potkáte jsou něčím, o čem jste již mohli prostřednictvím pohádek, bájí a mýtů známých z východní kultury slyšet. Na druhou stranu tu máme souostroví Nordic Skellige a Novigrad, které jsou silně inspirovány architekturou středověkého Amsterdamu. Všechny mají své unikátní styly, osobité příběhy a úkoly, které je třeba dokončit. Je to opravdu pěkný mix, který zákonitě osloví všechny fanoušky dobré, a dospělé fantasy.

Jak velký bude Novigrad v porovnání s ostatními městy? Z doslechu se k nám dostalo, že právě Novigrad bude ve hře zastávat roli největšího a nejrozsáhlejšího města, které budeme moci ve hře navštívit.

Ano, Novigrad je naším největším městem ve hře! Je to opravdu obrovské a rozlehlé místo míchající všechny vrstvy obyvatel. Místo, plné korupce a magie, vyprávějící spousty úžasných příběhů.

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Plánujete se v určitém smyslu držet knižní předlohy?

Jak jsem zmiňoval dříve. Příběh herního zpracování Zaklínače se odehrává až po událostech známých z knih, a vy tak nemusíte přečíst ani stránku, abyste o daném dění měly dostatečný přehled.

Není žádným tajemstvím, že třetí Zaklínač byl z konce tohoto roku odložen na začátek roku příštího. Z jakého důvodu jste se pro takřka pěti měsíční odložení rozhodli?

K odkladu jsem se rozhodli z jednoduchého důvodu. Dodat hře dodatečný lesk a šarm, který si jistojistě zaslouží.

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Bude třetí Zaklínač i nadále zážitkem pouze pro jednoho hráče, nebo zde můžeme očekávat začlenění jistých online funkcí?

Ne, třetí Zaklínač je vytvořen pouze jako čistý zážitek určený výhradně pro jednoho hráče, kde může být pouze a jen jeden Geralt z Rívie!

Můžeš nám říci něco bližšího o soubojích a zbraních ve hře? Jak velké rozdíly můžeme v porovnání s předchozími díly očekávat?

Obrovské! Ve hře už nebude nutné neustále se "koulet" kolem nepřátel, a vyčkávat na správnou chvíli k úderu. Místo toho má Geralt ve vínku nově přidané piruety, s kterými kolem svých nepřátel dokáže kroužit se stejnou ladností s jakou odráží nepřátelské útoky. Ve hře taktéž neexistují žádné QTE, tuďíš hráči budou mít vždy vše pod svou vlastní kontrolou. Dále jsme rovněž rozšířili rozsah zaklínačských znamení z pěti na rovných deset (máme tu tak pět znamení čítající Aard, Igni, Yrden, Quen a Axie, jenž jsou nyní rozšířeny o pět svých alternativních forem), díky čemu má hráč více taktických možností, jenž dříve jednoduše nebyly dostupné. Ke všemu dostanete do rukou i kuši, která je velmi praktická a také velmi cool!

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Budou ve hře zahrnuty vedlejší úkoly obsahující lov na určitá monstra?

Popravdě, celý element lovu monster je založen na opravdu intuitivní úkolové mechanice, která vám umožní vybírání odměn, i když jste na danou potvoru neměly předčasný kontrakt, zkrátka jste na ní náhodou narazily a nevědomky tak zbavily nedalekou vesnici od řádky problémů. V tomto obrovském světě se setkáte s plejádou smrtících příšer a je tu tak velká šance, že právě na její hlavu je vypsaná odměna, i když o tom prozatím nevíte. Později tak můžete narazit na osoby, které o smrt daného stvoření žádají, a vy takřka bez práce daný úkol splníte. Všechno je to rázem dynamické a mnohem zábavnější.

Plánujete v budoucnu za pomoci stažitelného obsahu rozšířit Geraltův příběh? Jestli ano, můžeme očekávat nějaká konkrétní DLC?

Nebavme se o dodatečných balíčcích takovou dobu před samotným vypuštěním hry.

Klik pro zvětšení (CD Projekt RED o Zaklínači 3: Těšte se na 100 hodin hraní - rozhovor)

Jedná z věcí, které jsem na předchozích Zaklínačích miloval byla náročnost, s kterou jsem si v průběhu hraní musel poradit, potažmo se jí přizpůsobit a naučit. Bude třetí díl v porovnání s předchůdci snazší?

Rozhodně ne. Třetí Zaklínač se po vzoru předchozích dílů stále drží svých původních kořenů a je tak stále dospělým a odvážným titulem jako minule.

Je pravdou, že hra jako taková bude obsahovat na 36 rozličných konců? Budou mezi nimi nějaké razantní rozdíly?

Ve hře máme opravdu mnoho rozličných zakončení, které vychází ze tří opravdu dlouhých hratelných epilogů. Výsledný výběr jednoho z nich by pak posléze měl ovlivnit samotný konec. Všichni fanoušci rozmanitosti by tak měli byt nadmíru spokojení!


CGwillWin