komentář
Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne?

Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář
Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář
17:26, 07.08.2014

Ano, je to téma na dlouhé diskuze a bylo propírané častěji než leckterá hvězda v bulváru, ale téma digitální distribuce je prostě všudypřítomné a aktuální dnes a denně, a proto je potřeba se mu věnovat.

Položme si hned na začátek základní otázku. Co je vlastně digitální distribuce? Ulehčuje život. Hry si díky ní obstaráte online, nehledě na platformu, kterou upřednostňujete. Odpadá tedy nutnost se plahočit kamsi do obchodu a navíc to drasticky šetří místo ve vašem pokoji.

To zní přece krásně ne? Můžete v klidu sedět, ležet, projíždět přehledně vše v obchodu, a pak jenom vytáhnete kreditku, naťukáte kouzelná číslíčka nebo použijete Paypal nebo jemu podobné virtuální peněženky a hra je vaše. Máte to rychle, udělali jste pro to minimum a můžete udělat i něco smysluplného, třeba se jít najíst, zatímco jiní se zoufale trmácí do obchodu pro krabičku.

Klik pro zvětšení (Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář)

Zdání ovšem klame. Digitální hry je totiž vždy potřeba znovu stáhnout, a pokud nemáte rychlý internet, zabere vám hra, která má přes 40 GB přeci jenom dost času. Oproti tomu hráč s médiem ho vloží do mechaniky a zvesela instaluje. To je také další výhoda médií. I když je potřeba hry většinou někam registrovat, hrozí vám maximálně ztráta jedné hry a ne celého účtu plného dalších titulů. Digitální distribuce je sice proti těmto problémům ošetřena a heslo můžete obejít a změnit si ho, ale přeci jenom je to starost navíc, co vás zdržuje od pěkného hraní.

Klik pro zvětšení (Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář)

Nejen u nás, ale i ve světě jsou pravděpodobně nejznámějšími službami Steam a Origin, přičemž Steam překročil k lednu tohoto roku hranici 75 milionů aktivních uživatelů. Oproti tomu konkurenční Origin jich měl půl roku předtím 50 milionů. V obou případech jsou tato čísla obrovská a stále vzrůstají. Je ovšem otázkou, nakolik jsou tito uživatelé aktivní a zároveň se ve službách prolínají nebo jak velké jsou jejich knihovny her.

Po stopách fenoménu

Velký podíl na oblíbenosti digitální distribuce má pravděpodobně široká nabídka titulů, které už mnohdy nejsou v obchodech k dostání. Tuto nabídku často zpestří slevové akce, které mají obzvláště při velkých výprodejích de facto hlavní zásluhu na prodejnosti. Za tím vším je nicméně také určitá pohodlnost hráčů.

Klik pro zvětšení (Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář)

Dnes už pravděpodobně každý zná vtipné reklamy na Steam slevy, jedno jestli letní nebo zimní, a akce, nad kterými zůstává rozum stát. Jako příklad může posloužit nejnovější díl Wolfensteina, který zlevnil o desítky procent a stal se dlouhodobě nejprodávanější hrou v rámci slev. Ve výsledku si tak mnou ruce všechny strany. Velké popularitě se ovšem v poslední době těší herní balíčky („bundly“), které jsou k dostání za vcelku směšné ceny. Většinou totiž zaplatíte, kolik sami chcete a navíc můžete peníze přerozdělit mezi vývojáře, provozovatele stránek nebo charitu. Získáte tak nejen kvalitní hry, ale zároveň dobrý pocit, že vaše hraní pomáhá dobrým věcem.

Ve výsledku si mnou ruce všechny strany.

To vše ale na úkor klasických obchodů. Pamatuji, že před příchodem digitální distribuce jsem mnohokrát šel okolo kamenných poboček a byly v nich nějací lidé. Netvrdím, že tomu není tak i dnes, ale přeci jenom bývávaly obchody plnější, i když je pravdou, že to nemusí nutně být vlivem digitální distribuce.

Klik pro zvětšení (Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář)

Na druhou stranu čísla mluví jasně. V roce 2013 vzrostla digitální distribuce o 33%, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Mají tedy kamenné obchody brojit na poplach? Digitální distribuce sice může nabídnout hry dostupnější a rychlejší formou, ale obírá hráče o ten krásný pocit z nákupu a nejen z něj. Kdysi totiž platilo, že jste do obchodu přišli a koupili si hru a většinou ji stihli ještě proprat s prodavačem, v rámci čehož jste se stihli informovat o dalších titulech a vyměnit si zkušenosti. To sice dnes už není tak cool, ale prostě to k tomu všemu tak nějak patřilo.

Velké popularitě se v poslední době těší herní balíčky - bundly.

Hlavní zbraní obchodů nadále zůstávají krabičky. Kdekdo může namítnout, že akorát zabírají místo, ale mít jí v ruce a náležitě se s ní „pomazlit“ je prostě pořád něco, co by mělo hráče těšit kromě hry samotné.

Klik pro zvětšení (Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář)

Vlastní kategorií jsou speciální edice. Ty se také nachází na DD a většinou je jejich obsah totožný s krabicovkou, jenomže to se týká jen in-game obsahu. Figurky, plakáty, mapy, mince, zbraně a další vám zkrátka DD dát nemůže. A právě kvůli tomu, že stále existují hráči, kteří tyto bonusy milují a šílí po nich, jsou kamenné obchody alespoň z části ušetřen rychlého pádu. Dalším důvodem je, že kdejaký hráč si pro konzoli raději dojde do obchodu, než aby důvěřoval eshopům s jejich leckdy pochybnou dobou dodání. Ale to už je zase jiný případ.

Klik pro zvětšení (Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář)

Hráč nakupuje jak utržený ze řetězu a nakonec získá třeba 15 her za 500 korun.

Řečí čísel nabírá DD v prodejnosti her prostě převahu. Kvůli ní se ovšem mezi hráči rozšiřuje jakýsi syndrom přehlcení. Pozoruji ho sám nejen u sebe, ale i v mém okolí. Právě bundly a obří slevy oproti obchodům hráčům dávají pocit, že se bez konkrétních her prostě nemohou obejít. Samozřejmě existují lidé (mezi které se ne příliš hrdě nepočítám), kteří tomuto klamu lehce odolají, ale většinou to končí přesně naopak. Hráč nakupuje jak utržený ze řetězu a nakonec získá třeba 15 her za 500 korun. Jak kvalitní jsou to hry, je vcelku irelevantní.

Klik pro zvětšení (Dejme vale krabicím, teď frčí online nákup. Nebo ne? - komentář)

Knihovna Steamu se rozroste o x her a její majitel neví, který z nových přírůstků má začít hrát jako první. V lepších případech si bude postupně vybírat a zahraje si vše. V těch horších případech zůstanou ještě před chvílí tak potřebné hry ležet v digitálních knihovnách a budou marně čekat na jejich nainstalování. To se vám v obchodě stát nemůže. Koupíte si jednu konkrétní hru, jdete domů a hrajete je déle, protože nemáte po ruce žádnou levnější náhradu.

Velké obavy rovněž plynou z bezpečnosti online nakupování. Přeci jen, dáváte všanc svojí kreditku. Stále totiž platí, že v obchodě hru koupíte a víc neřešíte. Riziko, že se někdo cizí zmocní vašich údajů, je při nakupování hry skrz digitálního distributora nesporně vyšší. Stejně jako u knih, kde se prodejnost e-booků zvedá o desítky až stovky procent, se i herní průmysl pomalu přizpůsobuje digitální distribuci.

Ostatně velké společnosti k tomu už dělají první kroky a plánují čím dál více pomocí DD zapojit hráče do early access programů a uzavřených beta verzí her. Získají tak nejen zpětnou vazbu na hru, ale vytvářejí si tím i její hráčskou základnu, což není kombinace rozhodně k zahození. Zdá se, že digitální distribuci a jejímu rozkvětu tak skoro nestojí nic v cestě a pomalu si budeme muset zvykat na upadající prodeje obchodů, alespoň co se počítačových her týká.


CGwillWin