recenze
Max: The Curse Of Brotherhood

Max: The Curse Of Brotherhood - recenze
Max: The Curse Of Brotherhood - recenze
14:28, 26.05.2014

V poslední době se opět skandovalo ono slavné heslo: „Kdo neskáče, není Čech hop, hop, hop.“ A v tomto případě si já zaskáču hrozně rád. Max: The Curse of Brotherhood je čistá hospačka, která si bere to nejlepší ze žánru a tvoří tak skoro dokonalou skládačku, na kterou je radost pohledět.

Hrdina Max se k nám ovšem dostává s drobným zpožděním a není první v sérii. Zatímco jeho předchůdce Max & the Magic Marker vyšel napříč platformami v lednu 2010, druhý Max vyšel nejprve na Xbox One a až nyní se dostává na svého mladšího bratříčka a také PC.

Klik pro zvětšení (Max: The Curse Of Brotherhood - recenze)

Miluji hopsačky, na Raymanovi jsem vyrůstal a i jeho předchůdci mě vždy dokázali ukotvit k PC na dlouhé hodiny. Max naštěstí nebyl výjimkou, a tak jsem ho nadšeně mohl provést ve snaze zachránit jeho mladšího brášku opět s pomocí kouzelného zvýrazňovače.

Příběhově se hra blíží hře Giana Sisters: Twisted Dreams, ale na mě z ní také dýchal, dnes už pravděpodobně ne moc známý titul, Heart of Darkness, který je podle mého jednou z nejlepších plošinovek, jaké kdy vyšli.

Příběhově se hra blíží hře Giana Sisters: Twisted Dreams.

Na cestě se projdete několika lokacemi od pouště přes džungli až k ohnivému podzemí. Každá lokace vám také už od začátku napoví, kterou další schopnost váš kouzelný fix získá. Těch je dohromady 5 a můžete je používat jen na určitých místech.

Klik pro zvětšení (Max: The Curse Of Brotherhood - recenze)

To ovšem nebrání tvůrcům, aby hráčům nezamotali nejednou hlavy svými hádankami. Na rozdíl od legendárního Raymana nebo Giana Sisters: Twisted Dreams rébusy tvoří větší část hry. Nevím, kam ovšem hru co do náročnosti nim zařadit. Málokdy se vám stane, že by hádanky byly složité, nicméně občas se nějaká najde a dokáže na delší dobu potrápit.

I přes mírné záseky se dá hra dohrát za zhruba 5 a půl hodiny, které strávíte v 7 kapitolách o dohromady 20 misích. V porovnání třeba se sérií Call of Duty, kde poslední Ghosts dohrajete na nejlehčí úroveň za zhruba stejnou dobu, bych osobně sáhl raději po Maxovi.

Klik pro zvětšení (Max: The Curse Of Brotherhood - recenze)

Jako velký klad hry považuji právě její hravost a vizuální stránku. Dokud jste v poušti, můžete si říkat, že hra vypadá vcelku kresleně a průměrně. V lokacích džungle ovšem věřím, že svůj názor změníte a až dostanete schopnost vodního proudu, budete teprve nadšení.

Ke krásným lokacím patří i laškovná hudba, která málokdy vystupuje z odlehčeného a hravého tónu, ve kterém se plošinovky většinou nesou.

Klik pro zvětšení (Max: The Curse Of Brotherhood - recenze)

Stejně jako u hudby je vidět snaha tvůrců odlehčit atmosféru v celé hře. Krásným příkladem je ztělesnění Maxových odvěkých nepřátel. Na jedné straně vaše rádkyně: hodná, stará, meditující paní a na straně druhé: ďábelský stařec Moustache se svojí bestií a poskoky.

Na druhou stranu jen humor a hezký vzhled dobrou hru nedělají a přesto, že i Max občas prohodí nějakou tu hlášku (hlavně při ničení kamer podobným očím Moustacha), hra kromě pár minionů moc nenabídne.

Klik pro zvětšení (Max: The Curse Of Brotherhood - recenze)

Hlavním pilířem hry je opravdu procházení lokací za pomoci manipulace s přírodou. Sem tam se objeví nějaká akčnější scéna se zpomalováním času nebo útěkem před Moustachovou krab – gorilo bestií. Přitom občas narazíte na zvířata nebo již zmíněné tupé přisluhovače. Bohužel jich není tolik, kolik by mohlo a dovedu si představit navýšení jejich počtu na úkor hádanek nebo jejich zapojení do nich.

Na jedné straně vaše rádkyně: hodná, stará, meditující paní a na straně druhé: ďábelský stařec Moustache se svojí bestií a poskoky.

V porovnání se zmíněným Raymenem a dalšími, kde se to nepřáteli jenom hemžilo, vypadá Max bohužel tak nějak opuštěně a prázdně, jako kdyby tvůrci vytvořili kulisy pro úchvatné představení, ale zapomněli říct hercům, v kolik se mají dostavit na plac. Tvůrci mohli například na konec každé části dát alespoň minibosse, který by odpovídal určitému prostředí.

Klik pro zvětšení (Max: The Curse Of Brotherhood - recenze)

Na to navazuje další nešvar, o kterém jsem již mluvil. V porovnání s jinými hrami je to herní doba. Hra mě i přes menší počet nepřátel natolik pohltila, že mě mrzelo, že se dá dohrát natolik rychle, byť třeba ne na 100%. Pokud by se přidalo více nepřátel a jedna část kampaně zaměřená na nebesa, byla by hra sklidila určitě lepší hodnocení a mohla by se i přes drobné rozdíly postavit na piedestal vedle tolikrát vzývaného Raymana.

Klik pro zvětšení (Max: The Curse Of Brotherhood - recenze)

Na druhou stranu je Max o něco lehčí a přístupnější více hráčům, kteří nehledají vysloveně plošinovku, která by měla hardcore mode jako Gianna Sisters, ale chtějí se „jenom“ dobře pobavit a příjemně relaxovat. A pokud by náhodou našli i tací, kterým už například Dark Souls zkřivil prsty u rukou a na nervy jim rozehrál píseň zoufalství a beznaděje, věřím, že i tací najdou zalíbení v Maxovi a jeho nesnadné ceste za záchranou brášky.

Recenzovaná verze: PC

Autor: Jan Sadílek

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Krásná plošinovka pro každého hráče.

CGwillWin