recenze
Chronology

Chronology - recenze
Chronology - recenze
09:24, 20.05.2014

Kdo nezná Mario, jednu z nejznámějších herních značek, jakoby nežil. Kdo souhlasí, LIKE!!! Neděste se, tohle byl pouze pokus o žert. Nicméně, Chronology, které se koukneme na zoubek, s legendárním Máriem má něco málo společného. Starší hráči si zajisté vybaví Mária ještě jako kostičkovaného placatého mužíka, jež skákal šnekům a podobným stvořením po hlavě za účelem posunu v mapě. Mezitím jste posbírali všechny viditelné i skryté zlaťáčky a bylo to, nic složitého. Tenhle systém dokázal zabavit několik let na spousty hodin z vašeho volného času.

Chronology se vrací k tomuto systému. V roli jakéhosi architekta, strojníka,… se nacházíte ve smutném, zdevastovaném světě, a snažíte se vše napravit. Nebo, už si příliš nevybavuju zápletku příběhu, který zde hraje přibližně třicátéosmé housle, ale není to vůbec na škodu. Chronology si vás získá, pokud se jí to povede stejně jako u mě, naprosto něčím jiným.

Klik pro zvětšení (Chronology - recenze)

Zopakuji se: ujímáte se role vousatého staříka. S největší pravděpodobností chce jít něco spravit, ale bez vaší pomoci se mu to nepovede. Chronology je typická plošinovka, takže vám asi dojde, jakou spojitost s Máriem jsem v úvodu této recenze myslel. Herní principy jsou v základu totožné, až na pár zásadních změn, které Chronology přinesla.

Hrátky s časem

Hned po pár minutách, ne-li vteřinách, najdete staré hodinky vyrobené naším staříkem, které vás umí přesunout to krásné minulosti a zpět do zpustošené přítomnosti. Střídání mezi přítomností a minulostí budete používat na každém kroku, a jak jsem se nejdřív bál, že to bude poměrně těžké na naučení, zjistil jsem, jak moc jsem se mýlil. Je to jednoduché jako ranní natahování ponožek na vaše chodidla.

Kamarád šnek

Po čase se k vám přidá šnek, kterému pomůžete z útrob a jako odměnu s vámi bude v rozjetém dobrodružství cestovat. Jeho společnost se může zdát nepraktická, není tomu tak.

Zaprvé: umí zastavit čas. Šnekova speciální schopnost je zastavení času, a není omezena na dobu, ve které se zrovna nacházíte. Není omezena ani časově, takže můžete hodiny přemýšlet nad tím, jakým způsobem provedete nadcházející úkol.

Zadruhé: jeho ulitu můžete použít jako skokánek. Když bude nějaká střecha, skála,… moc vysoko, stačí vyskočit šnekovi na ulitu a nadcházející překážku zdoláte raz dva.

Nakonec stojí zmínit fakt, že ani tento šnek neumí skákat. Naštěstí se umí teleportovat, takže když se vám povede někde ho zapomenout, zmáčknete příslušné tlačítko a jeho roztomilý úsměv bude opět kousek za vámi.

Klik pro zvětšení (Chronology - recenze)

Chronology jako taková je ze začátku jednoduchá skákačka, časem se však dostanete k takovým herním puzzlům, že budete muset delší dobu přemýšlet nad řešením. Puzzly se stanou složitější, delší na vyřešení. Už nebude stačit akorát cesta do minulosti, přeběhnutí mostu a hotovo. Bude se muset spojit změna času společně se zastavením času, někdy i v řádu okamžitých přeskočení mezi přítomností a minulostí.

V jednoduchosti je krása.


Graficky se Chronology také nedá nic vytknout. Příjemná grafika s jednoduchým, ale pěkným zpracováním staříka a šneka. Někdy se zde objeví i jiné postavy, které vám budou bránit v postupu hrou a proto budete muset vymyslet nějakou z prvního pohledu šprýmařinu typu hození kovadliny na hlavu, abyste mohli projít jinak dobře střeženou bránou. Jejich zpracování je též jednoduché a pěkné, čili se zde potvrzuje pravidlo: V jednoduchosti je krása.

Klik pro zvětšení (Chronology - recenze)

Chronology je malinká marcipánová kytička, kterou vidíte za sklem ve vaší cukrárně, a máte na ni strašnou chuť. Našetřete trochu peněz a jděte do ní, protože vám dá nejen sladkou pohodovou hratelnost, ale už jen pohled na ni vám rozsvítí očíčka.

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Chronology je malý indie počin, který se nadmíru povedl.

CGwillWin