akce
report
Game Expo 2014

Game Expo 2014 - report
Game Expo 2014 - report
21:47, 25.03.2014

Game Expo 2014 ponúkalo množstvo dôvodov prečo ho navštíviť. Z hľadiska objektov záujmu pre návštevníka bol priam úžasný. Veď tam bola prednáška človeka z Warhorse, ktorá si vypýtala samostatný článok, ďalej tu kolegovia z Indiana odhalili novú zaujímavú hru, na ktorej pracujú a ktorá nesie meno Blackhole a množstvo ďalšieho obsahu.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Strávil som na Game Expe rovno dva dni, ktoré som neľutoval. Jednak hneď po príchode som navštívil stánok Brlohu, ktorý tu predával a tešil návštevníkov akcie. Veď napríklad môj kamarát si tam kúpil podložku pod myš Game of Thrones a ostatní si tam za výnimočne dobré ceny mohli pokupovať tiež všetko od výmyslu sortimentu Brlohu (JRC). A pritom Brloh nebol pre hráčov a geekov jediný obchod, ktorý tam bol. Inde ste si mohli pokupovať tričká, figúrky a vlastne čokoľvek inšpirované komiksami, filmami, hrami. Snáď jediným veľkým problémom bol dočasný nedostatok plastových pohárov na nekvalitné čapované pivo a veľký počet ľudí v rade v bufete.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Množstvo vecí a tak málo času

Výstavu zachraňovali ľudia a vystavovatelia. Jednak sa o obsah postaral tím Indiana, ktorý na veľkom plátne umožňoval hrať na Kinecte rôzne hry, organizoval súťaže o hodnotné ceny a so súťažami bol na tom podobne aj stánok slovenského webu Gamesite.sk. Pre návštevníkov bolo však dôležité aj veľké množstvo Youtuberov na jeden meter štvorcový.

Fakt, kam som sa pohol, tak tam bol známy Youtuber a pri ňom množstvo deciek pýtajúcich si autogram. Neveril som, ale toto je prvý ročník Game Expa, kde sa naplno ukázal potenciál všetkých tých Youtube celebrít. Ak je niekto recenzent, alebo hoci aj videorecenzent, nemal nikdy taký obdiv ako práve nové internetové celebrity. Dokonca som sa prichytil ako som hľadal nejakú ozaj známu osobnosť.

Okrem toho sme si mohli zahrať na všetkom čo malo display.

Okrem toho sme si mohli zahrať na všetkom čo malo display. Buď to boli moderné konzole, medzi ktoré sa zaradil aj Playstation 4, Wii U, alebo ultramoderné počítače s najnovším HW. A komu nestačia nové hry, ten si mohol zahrať tie staré na arkádach, čiže na herných automatoch, ktoré prežili dobu. Tie sú veľkým lákadlom hlavne pre starcov, ktorý si tam nostalgicky zahrali svoje obľúbené tituly.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Obľúbené tituly ste si mohli zahrať aj na DELL počítačoch, alebo pri stánku vydavateľa Playman, ktorý na českom a slovenskom trhu pokrýva všetky hry od Ubisoftu. Mohli sme si tak zahrať Assassin's Creed: Liberation na PC, South Park: Stick of Truth, alebo najnovší Rocksmith. Mimo to mali super bar, kde sme si dali piť, či sme sa pohostili menšími pochutinami.

Víkend nestačí

Na množstvo obsahu, ktoré bolo na akcii jednoducho tri necelé dni nestačia. Toľko zaujímavých prednášok, herných prístrojov, to sa jednoducho nedalo stíhať... ak mi niekto povie, že sa tam nudil, tak sa nezatvárim pekne. Game Expo 2014 spája ľudí a každý hráč sa tam cíti ako doma. Akcia je najmä o tom tráviť čas s ľuďmi spoločnej krvnej skupiny, nehanbiť sa za hranie hier a ešte sa tam aj pochváliť kostýmom postavičky z obľúbenej hry.

Akcia je najmä o tom tráviť čas s ľuďmi spoločnej krvnej skupiny
Z prednášok ma zaujala napríklad tá od Mareka Čabáka o hernej hudbe. Marek mal mimochodom aj koncert na klavíri s hernou hudbou, ktorý si už každoročne odnáša veľký potlesk. Na prednáške prešiel históriou hernej hudby, pričom nám púšťal aj ukážky, ktoré boli veľmi zaujímavé. Niektorí mladší sa dozvedeli čo to bola MIDI hudba, aká hudba bola v hre Space Invader, alebo aká hudba bola v Pongu. Tí starší sa naopak dozvedeli o žene so pseudonymom Malukah. Dajte si to meno do Youtube.

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Klik pro zvětšení (Game Expo 2014 - report)

Ale aj ostatné prednášky boli zaujímavé. Napríklad od človeka, ktorému hry zničili život, avšak stále má v zásobe ďalšie dva. Alebo mnoho a ešte väčšie množstvo ďalších a to aj z iného sveta než toho herného. Prednášky boli aj zo svetov: sci-fi, fantasy, alebo anime. Každý nerd si našiel svoje miestečko kde sa zašil a bavil sa, čo je hlavné.

Fotografie nám poskytol: Branislav Vartovník

CGwillWin