hw
komentář
Život s 6 palcovým MEGA telefonem

Život s 6 palcovým MEGA telefonem
Život s 6 palcovým MEGA telefonem
19:27, 03.03.2014

Pokud pokukuješ po větším telefonu, nebo tě jen zajímá, jak praktické či nepraktické phablety (phone/tablet) jsou, tak jsi ve stejné situaci, v jaké jsem byl před dvěma týdny. Toto není recenze vybraného telefonu ani operačního systému, ale článek o něčem, co se pro mě stalo náhradou mini tabletu a chytrého mobilu.

Tenhle 6" phablet ohromí každého, před kým ho vytáhnu. Dává lidem facky na potkání. 100% wow efekt.

Ještě před měsícem jsem byl velespokojený se svým novým Samsungem, který měl 4.7 palcový displej. Až do chvíle, kdy si kolega koupil 5 palcové SONY Xperia Z1. A když jsem před týdnem na Alze viděl, že už je v prodeji nová 6 palcová Nokia Lumia 1520 (což je navíc telefon s nejnabušenějším hardwarem na trhu) tak jsem i přes nehoráznou sumu 17 tisíc váhal jen chvíli. Vždycky, když jsem si totiž v minulosti koupil větší telefon, neuměl jsem si představit návrat k menšímu.

Ale hned po vybalení mi blesklo, že tohle už není jen další "větší" mobil. 6" je konečná stanice.

Šesti palcový telefon je limitní hranice, protože se ještě v pohodě vejde do kapes obyčejných kalhot (na rozdíl od Sony Experia Z1 Ultra - testováno...) To je to nejdůležitější - že to monstrum člověk nemusí mít v nějaké speciální brašně jako třeba mini tablet. Lumia 1520 se vejde do kapsy tak, že není nepříjemná ani při sezení či chození. Nicméně snížení komfortu je neoddiskutovatelné - phablet je v kapse cítit, kdežto na některé menší telefony se dá v klidu zapomenout.

Ovládání jednou rukou?

Tahle megaplacka vypadá neprakticky už na první pohled. SMSku jednou rukou sice napíšu, ale je to peklo. Nicméně to jsem už nedělal ani s předchozími chytrými telefony - obouruč je to prostě pohodlnější a rychlejší. A na situaci, kdy bych neměl k dispozici obě ruce už si ani nepamatuji. Jinde, tedy mimo psaní SMS nebo nějaké adresy třeba do navigace, se dá Windows Phone ovládat jednoruč naprosto v pohodě, protože je navržený pro ťapání po spodní straně displeje.

Klik pro zvětšení (Život s 6 palcovým MEGA telefonem)

Pro ovládání obouruč je phablet naopak parádní záležitost - pohodlně píšu i bez landscape režimu. Ten jsem přestal používat i v prohlížeči. Vše na výšku, protože místa na displeji je konečně dost. Je to osvobození od překlápění telefonu na šířku pro pohodlnější ovládání nebo čtení, tak jak jsem byl zvyklý dříve např. u toho nadprůměrně velikého 4.7" Samsungu.

Obrovský displej

Mít v kapse mašinku s šestipalcovým displejem, druhým nejlepším foťákem na trhu a tak obrovskou výdrží baterie, má samozřejmě celou řadu výhod. Třeba já teď píšu svůj první článek z mobilu a nebolívají mě oči z každonočního čtení malých písmenek na displeji vzdáleném dvacet centimetrů od hlavy.

Klik pro zvětšení (Život s 6 palcovým MEGA telefonem)

Ale samozřejmě jde spíše o zážitek z prohlížení internetu, fotek, videí, hraní her nebo práce s aplikacemi - ten mega displej je prostě výhra. Nedá se to srovnávat a není cesty zpět.

S pánvičkou u hlavy

6" phablet ohromí každého, před kým ho vytáhnu - dává lidem facky na potkání. Každý geek ho chce vidět podruhé a osahat si ho. Je často tenčí než jejich mobily... 100% wow efekt. Pokud je právě to tvým snem, kup si Nokii Lumii 1520, a máš vystaráno.

Mým snem to není, a narovinu... Při telefonování se ještě furt cítím jako debil. 😥 Ale ona ta placka u hlavy zas tak hrozná není, jen je to zase nezvyk. Stejně jako když jsem kdysi přecházel na ten "obrovitánský" 3.7 palcový megafón.

Hejt ve společnosti

Občas si nelze nepovšimnout výrazů jako What The Fuck I just saw (dělám v nečesky mluvící firmě) a dokonce jsem už i pohoršil jednu servírku v Potrefené Huse na Budějovické. Neměla mi kam dát pivo - v té restauraci mají malé stoly a můj telefon na tom mém zabral skoro čtvrtinu místa. Jo, a taky už jsem si několikrát vyslechl tu supr storku o těch malých pánech, kteří si kupují velká auta, velké telefony a velké domy, aby pomohli svému egu...

Klik pro zvětšení (Život s 6 palcovým MEGA telefonem)

Už aby se phablety dostaly do mainstreamu. Takže finální verdikt? Maximální spokojenost a minitabletům pápá. Obrovský displej a maximální výkon dělá z tohoto phabletu společníka, o kterém jsem už dlouho snil. Chtěl bych ale upozornit na phablety větších rozměrů - do kapsy se třeba vejdou taky, ale myslím si, že už to nebude tak pohodlné. A právě o kapsy tu jde - ovládání jednoruč vám chybět opravdu nebude.

P.S.: Prodávám plně odemčený staronový Samsung Ativ S. (: #windowsHateInThreeTwoOne


CGwillWin