preview
Next Car Game

Next Car Game
Next Car Game
00:00, 02.02.2014

Pokud máte zkušenosti s herní značkou FlatOut, určitě znáte studio Bugbear Entertainment. Finští vývojáři z Helsinek představili světu pojem "pořádné derby závody", roztřískané luxusní závoďáky anebo létající úlomky vašeho auta všude, kam se podíváte. Flatout, Flatout 2 a Flatout: Ultimate Carnage. Flatout 3: Chaos & Destruction není jejich dílem, o ten se postarali jiní vývojáři. A co si budeme nalhávat, jedná se o nejslabší (nejhorší) díl série.

Před dvěma lety vypustili do světa Ridge Racer Unbounded. Vcelku povedený nadprůměrný titul. Nicméně to nebylo to pravé bugbearácké. Vývojáři se ale rozhodli vrátit k tomu, co umí. Destrukce, zábava, destrukce. Další titul série Flatout to není, má to s tím ale leccos společného. Představujeme vám Next Car Game.

Klik pro zvětšení (Next Car Game)

Zprvu napíšu, že Next Car Game je na Steamu zatím v early access verzi. Pro ty, kteří poslední dobou vzrůstající hit nezaznamenali, early access, neboli předběžný přístup, bývá nejčastěji alpha verze hry, do které si můžete koupit přístup. Často je daná hra plná chyb, bugů, není ještě zcela optimalizovaná a tak dále, proto se můžete cítit jako testeři vývoje. Pokud si například plánujete koupit early access do DayZ, čeští vývojáři vzkazují: „Pokud nevíte, co je early access, nedoporučujeme si hru zatím pořizovat.“ DayZ se totiž stále piluje, a jinak tomu nebude minimálně do konce tohoto roku.

Již po pěti minutách hraní, z čehož jsem tři věnoval nastavování hry, mi bylo jasné, že hraju dílo od Bugbearu.

Next Car Game vám toho zatím moc nenabídne. Jeden demoliční ring a dvě závodní tratě.

Ve Flatout sérii miluji zejména demolice, takže bylo jasné, že jako první hru jsem si dal demolici. V nabídce jsem objevil dvě auta. Je to sice málo, ale to je vcelku jedno. Koukám, můžete si zahrát až proti třiadvaceti autům. V tu chvíli mi spadla brada na stůl a ihned dávám start. Sleduji odpočítávání: 3… 2… 1… GO! Mířím si to na auťák přede mnou, nic se však nestalo. Zadek auta mi totiž ustřelil soupeř po pravé straně, během chvilky do mě narazila další tři auta, a můj oranžový miláček je už pěkně pobouchaný. Brzo jsem byl totálně zničen. Na těle mi naběhla husí kůže. Dávám restart a už si dávám větší pozor.

Po pár závodech se dostávám do ráže a už se zlepšuji. Mám strašně příjemné pocity, když dorážím soupeře, ničím jejich karosérie, a každou ránu mířenou na moje oranžové auto tvrdě oplácím… nebo se o to aspoň pokouším, 24 aut v pomyslném ringu je fakt maso.

Klik pro zvětšení (Next Car Game)

Klik pro zvětšení (Next Car Game)

Klasické závody mě také nezklamaly.
Dvě tratě, volitelné množství soupeřů (od 24 po pouhé samostatné procvičování). A opět mám demoliční choutky, sotva uvidím GO!, nejedu dopředu, nýbrž zatáčím doprava a můj cíl je jasný: žluté auto a jeho zadní část. Podařilo se mi to za cenu ztráty čela pelotonu, který umí hodně rychle ujet, pokud si nedáváte pozor.

Když jsem vyjel mimo trať, bylo znát, že jsem to neměl dělat. Vývojáři zde zabrousili i do realističnosti závodní stránky hry, což oceňuji. Narazil jsem do nějaké zátarasy. Ne, že ji v klidu rozbijete a jedete dál. Evidentně ne všechno zde je rozbitelné, takže jsem během chvilinky ztratil vedení a už jsem neměl žádnou šanci vyhrát závod, taky proto, že jsem ztratil pravé přední kolo.

Engine hry je samozřejmě nastaven pro masivní destrukci auta. Nic proti gustu vývojářům, ale je až tak realistický, že jezdit bez přední části auta, jen se zadními koly, není žádný problém. Jinak je parádně vyšperkovaný. Mnohokrát jsem se musel zachvět, jak všechny možné části aut mění tvar svých nositelů. Kam se hrabe Frosbite 3 engine nebo CryEngine 3.

Next Car Game je sice ve stádiu alphy, i tak už ale naplnil má očekávání, a už se těším na plnou verzi hry, kterou bych velice rád zrecenzoval. Flatout, to bylo moje dětství. Teď je tu znova, s jiným názvem, parádní grafikou založenou na dobře fungujícím enginu, a opět velkou kupou zábavy.


CGwillWin