speciál
Život hráča naplno - predavač videohier #4: Typy zákazníkov

Život hráča naplno - predavač videohier #4: Typy zákazníkov
Život hráča naplno - predavač videohier #4: Typy zákazníkov
16:24, 20.03.2014

Najlepší deň pre predavača hier je ten, keď do predajne nevstúpi ani jeden zákazník reklamovať tovar. Tento deň občas nastáva a to niekoľko mesiacov po Vianociach. Väčšina ľudí chodí pochopiteľne vtedy reklamovať čosi, alebo sa pokúšať priniesť späť nevhodný tovar. Nuž a keďže sú už sviatky darčekov ďaleko, môže sa psychicky vyrovnaný predavač venovať zákazníkom s úsmevom. Alebo aj nie.

Pravidelní zákazníci

Predstavte si ako vstúpi do jednej relatívne malej predajne s vystavenými hrami naraz pätnásť ľudí. V predajni ste momentálne sami a za veci máte pochopiteľne hmotnú zodpovednosť. Ako vyriešiť situáciu tzv. veľmi problémovú? V ideálnom prípade odíde z predajne naraz štrnásť zákazníkov a pri pulte zostane jeden s bežnou rozumnou otázkou, ktorá väčšinou znie: “Máte hru na PS3 XYZ?”. Väčšinou zostane ale väčšina zákazníkov na predajni. Z toho jeden vás prosí, aby ste mu ukázali tú mega krabicu za vami, do toho všetci ostatní prehadzujú hry po predajni, akoby to boli banány, alebo suché rohlíky. Nie je zriedkavé ani to, aby vás nedočkavo oslovovalo množstvo ľudí za jedným pýtajúcim sa. Byť predavačom jednoducho znamená byť psychicky odolný, trpezlivý a najmä zvládajúci stresové situácie.

Napríklad v prípade, ktorý sa mi stal naposledy. Chlapík v strednom veku prišiel s jednoduchou požiadavkou. Chcel kúpiť príslušenstvo k Playstation 4, ktoré sme mimochodom už nemali. Už len holý fakt, že ho nemáme, zákazníka znepokojilo. Po znepokojení nás informoval, že kúpil PS4 aj kvôli tomu, že mu PS3 na televízore Full HD nešla spustiť. Prípadne išla, ale mal problém nastaviť obraz z konzoly bez problémov. Ok, môže sa to stať. Ale že mu nejde nakoniec bez problémov ani PS4 nás teda dostalo. Mal novú TV, nové konzoly a nešiel mu obraz. Nakoniec sme sa dozvedeli, že teda pripojil konzolu pribalenými káblami. Určite to zapojil správne, tak ako nás presviedčal? Mimochodom nás prehováral, že rozlíšenie 720i je FULL HD. Takto nás presviedčal aj o ďalších veciach. Jednoducho zákazník mudrlant, ktorý vie všetko, ale nič mu nefunguje a my sme zlí. Hej, boli sme zlí, lebo sme mu vraveli pravdu a tak trochu mu vraveli, že on ju v tomto prípade nemá. Ale aj tak to bol celkom v pohode zákazník, vyslovoval názvy v poriadku a bol viac - menej slušný.

Hodí hru predo mňa, pohľadom zaútočí a oznámi mi ním, aký som idiot.

Sú aj horší. Napríklad typ zákazníka, ktorý chce kúpiť hru podľa opisu: Sú tam zbrane, strieľa sa tam a sú tam vojačikovia. OK, navrhnem mu FPSku, alebo napr. Spec Ops: The Line. Nie, on nechce tú, on chce inú a konkrétnu. Tak snorím po predajni, prechádzam každý kút s PC hrami a nakoniec zákazník nahnevaný tú hru nájde a bol to Command and Conquer: First Decade. Hodí hru predo mňa, pohľadom zaútočí a oznámi mi ním, aký som idiot. Potom po zaplatení odíde a bez pozdravu s poznámkou, vraj sem už nepríde. O týždeň došiel a kúpil ďalšiu hru. Aj takíto sú.

Potom sú ale vtipné, no pozitívne konverzácie. Keď príde niekto a chce si kúpiť Tetris. My mu povieme, že však je to zadarmo na nete. Táto mierne vtipná príhoda bola pred ohlásením Tetrisu na Xbox One. Ďalej chce niekto originálku krížoviek, pinballu, šachu...jednoducho bežné veci, ktoré sú zadarmo a podľa mňa nemá zmysel, aby za ne niekto platil. Títo zákazníci avšak bývajú väčšinou starší, sú milí a je teda ich požiadavka celkom pochopiteľná. Ale aj vďaka takýmto chodíme radi do práce, lebo ľudí, ktorí sú pozitívní je v množstvách asi ako šafránu.


CGwillWin