speciál
The Punisher - Film

The Punisher - Film
The Punisher - Film
00:00, 04.10.2004

Filmových adaptací slavných (a Marvelovských) komixů přibývá. Začalo to kdysi dávno Supermanem, pak přišli na řadu X-Mani, po nich Peter Parker alias Spider-man a nakonec zelený Hulk. Teď však přichází hrdina trochu atypický. Neskáče po mrakodrapech, ani je neobletuje. Nesnaží se zachránit a napravit i to nejhoršího lupma, který okradl starou paní, jen kvůli nedostatku peněz. Jemu pomůže raději kulkou mezi oči.

Příběh…komix vs. Film

Kdo by to byl čekal, ale tento film je o zrození toho samo jmenovaného mstitele. O tom jak se ze spořádaného policisty Franka Castlea, stala noční můra všech lidí s násilnickými sklony. Pro znalce komixu, kteří čekají to co už znají, to bude nejspíš veliké zklamání. Holt se nemůže stát jenom přestřelka v parku, kterou čirou náhodou přežije právě Frank, zatímco zbytek rodiny jde na hřbitov. Ve filmu se musí stát něco mnohem komplikovanějšího, něco co trochu „prohloubí“ zápletku a ospravedlní činy obou stran.

Takže Frank má pracovní den jako každý jiný. V přestrojení se vydává za bohatého a slavného prodejce zbraní, který má uskutečnit obchod s obchodníčkem Mickem. Chyba však byla, že ten dnes nešel sám. Přivedl si sebou kamaráda, prý „obchodního asistenta“. Jenže to není obyčejný chlapík z ulice, ale oblíbený synáček mocného mafiána Horwarda Sainta. A co se nestane, při policejním zásahu právě náš synáček, dostane pár kulek jako těžítko. Tvrďák Horward by možná byl schopný policii odpustit, vždyť také dělali jen svou práci, to ale neplatí o jeho milované choti Livii.

Klik pro zvětšení (The Punisher - Film)Klik pro zvětšení (The Punisher - Film)

Pomsta je to po čem její srdce volá. A nechce se spokojit jen s Frankem, ale jízdenku na onen svět chce prodat celé jeho famílii, která je zrovna celá pohromadě na rodinném setkání. Tím se to pro zabijáku ulehčuje a vyrážejí si vydělat nějaké peníze. Nečekají však, že Frakův otec není zrovna pacifista a volný čas rád tráví tuningováním svých koltů 1911 či čištěním brokovnic. A právě toto hobby zkomplikuje žoldákům jejich už tak těžkou práci. Nejenom, že se musí koukat pod každý stůl, aby se tam neschovával některý rodinný příslušník Casteů, ale ještě si musí poradit se sehraným komandem otce a syna. Ani to však nevydrží dlouho, páč Frank senior už má svá atletická léta za sebou a moc kulek v břiše nevydrží. Ještě větší problém mají Frankovo nejbližší. Totiž jeho syn a manželka. Ti opustí svůj takticky výhodný úkryt a pokusí se ujet zabijákům ve svém rodinném Jeepu s přívěsem. „Zcela nečekaně“ to končí ztlumením pulsu obou Frankových nejbližších. To však žoldáci nevěděli, že tohle už jim Frank jen tak neodpustí. Ke smrti ho nepřinutí ani pár kulek, dokonce ani výbuch pár hektolitrů benzínu. To jen podnítí jeho zuřivost. Teď se totiž stává Puisherem s trikem, které mu závidím. Nyní je zase čas pomstu z druhé strany. Nebudu vám prozrazovat co se děje dál, abych vás o moc nepřipravil a přistoupíme k něčemu obecnějšímu okolo filmu.

A co dál???

Začneme asi charaktery. Spíše ztotožním herců s jejich kreslenými předchůdci. Ačkoliv mi Tom Jane zpočátku jako Punisher moc neseděl (asi to bude tou tváří), ale po hodině filmu jsem si na něj zvykl a dokonce bych už řekl, že tahle role mu docela sedla. Úsměvů za film na tvář příliš nepustí, zato úsměšky a trvďácké hlášky se z něj přímo sypou. Proti němu stojí charismatický Howrad Saint v podání Johna Travolty, který podle mě předvedl opravdu dobrý herecký výkon (ostatně jako vždy). Výtečně zvládl svou roli „teplého“ nemilosrdného zabijáka, a zároveň pravou ruku Sainta, Qunetina Glasse Will Patron. V dalších vedlejších rolích se už neukáže nikdo známější nebo nějak herecky výraznější takže vás nebudu zbytečně zdržovat.

Klik pro zvětšení (The Punisher - Film)Klik pro zvětšení (The Punisher - Film)

A teď přichází na řadu pár věcí, které mi ve filmu nesedí. Když upustím od toho, že film se odehrává na Floridě, kdežto děj komixu je zasazen do New Yorku. Vadí mi tu jenom postavy Juan, Bumpa a Xichta Davea. Nejenom, že by tu neměli vůbec být, ale co víc o Punisherovi hned od začátku vědí vše. Proti knize, kde se vše snaží mstitel tajit je to docela rozdíl. Ale i to se dá skousnout. Protože než o děj tu jde o něco jiného.

A hádejte….o akci samozřejmě. Komixi s Punisherem v hlavní roli měli vždy jedno společné, konstantní a zábavnou akci, kde se objevovali stále nové a nové způsoby smrti. Nejinak je tomu tady, akce si užijete opravdu dosyta. Ať už jde o úvodní přestřelku v domě Casteů, nebo krátkou honičku v autech, vždy se budete bavit a to je přece to o co tu jde ne???

End is here…

Protože se ve filmu vyznám asi stejně jako SniperHell nebudu si hrát na nějakého znalce, který pozná skvělou řežii od dobré nebo špatný střih. Jsem spíš jenom spotřebitel, který vyjádřil svůj osobní názor k filmu a trochu ho ohodnotil…

Režie:Jonathan Heinsleigh
Scénář:Jonathan Heinsleigh, Michael France

Hrají:Thomas Jane, John Travolta, Will Patton, Roy Scheider a další

USA 122 minut
Hodnocení:85

CGwillWin