retro
Bud Redhead - The Time Chase

Bud Redhead - The Time Chase
Bud Redhead - The Time Chase
00:00, 24.08.2005
Arkádovka... ??? OMG ?! WTF ?! :-)

No jo no... Dobrých arkádovek je jako šafránu a když už se nějaká objeví málokdy stojí za větší pozornost. Arkádovky staré školy, zvané též jako hopsačky už téměř vymizely :-( Ono se v podstatě není ani čemu divit, většinou to sou hry bez nijak poutavého děje, s jednoduchou grafikou ale ručím vám, že se u nich budete většinou skvěle bavit, prostě typ hry JUST 4 FUN Proto sem našel jeden a dalo by se možná i říci skvost z roku 2003, který ve mě opět probudil má dávná Arcade cítění. Tím skvostem je hra Bud Redhead - The Time Chase ( dále jen BR ). BR mi svým stylem a prostředím naprosto nekompromisně připomenul legendární hru Super Frog z dnes již bohužel téměř zapomenutého počítače Amiga ( ti co nezažili asi nepochopí ). BR je arkádová hra z dílny Space Ewe Software. Takže o co vlastně de? No to se dočtete níže :-)



Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_pribeh.jpgTakhle je vyprávěn příběh po každé epizodě
Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_kytka.jpg Masožravá kytka v akci

Příběh - vše přece nějak začíná

Jak je u arkádovek již několik let dobrým zvykem, tak příběh není zrovna tou nejsilnější částí hry. No prostě už jsem to jaksi naznačil v anotaci ale opakování je matkou moudrosti, takže: Jednoho krásného dne si to prostě mašíruje Bud Redhead ( červená hlava ) se svojí přítelkyní parkem a kde nic tu nic najednou se před ním objeví neznámý emzák, to by vlastně nebylo ani nic špatného kdyby si Budovu vyvolenou nevzal sebou kdoví kam. A jakoby tomu nebylo zachvíli se objeví další, ovšem ten stojí na vaší straně a pomůže vám respektive Budovy přítelkyni najít. Nu což, tak vzhůru do zachraňování :)



Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_zelva.jpg Trefování se na želvy vám ze začátku bude možná dělat problémy :-)
Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_exit.jpg Ne ne.. Podobu se StarGate zde nehledejte... No když se to tak veme :-)

Čím vším projdu a co najdu - vše má přece svůj cíl a potřeby

Po teleportaci se objevíte neznámo kde v lese. Po prozkoumání blízkého okolí zjistíte, že k otevření exitů ( vchodů do dalších kol ) potřebuje penízky. Těch je ve hře vždy nad limit, tudíž se nemusíte bát, že když nějaký neseberete, že vás hra nepustí dál. Další drobným zpetřením je sbírání drahokamů ( modrých, zelených a růžových ), za které dostanete bodový bonus při zdárném dokončení kola. Poslední věci co by vás mohla zajímat je sbírání písmen slova PASSWORD ( heslo ), které díky možnosti ukládání hry u check pointu ( místo které když označíte, tak od něho budete začínat ) lechce postrádá smysl, ale nevadí a je to více méně další zpestření :) Dále ve hře sbíráte ruzné věci jako jsou jablka, banány, mrkve a podobné věci, za které dostanete jen bodové ohodnocení. Samozřejmě nechybí sběr životů a energie :) Kapku jsem odběhl od tématu čím vším projdete. Takže začínáte v lese, hned co úspěšně dokončíte první epizodu, tak následuje Egypt a jeho pyramidy, poté hrad ze středověku, který mě osobně nadchl nejvíce díky své propracovanosti a tajným místnostem a celou hru zakončíte na vesmírné lodi kdy v posledním levelu BIG BOSS se utkáte s hlavním padouchem :) Suma sumárum, BR obsahuje 4 epizody, každá epizoda má 5 levelů tudíž celkem 20 levelů všeho všudy. Těch 20 levelů je základní hra ale ještě je zde 21. level BIG BOSS ( finálový souboj ) a 22. level RESCUE ( zde osvobodí Bud svou přitelkyni - prostě jen zmáčkne tlačítko )



Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_zacatky.jpg Začátky v Egyptě jsou těžké... Nebojte, bude hůř :-)
Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_tajne.jpgJedna z mnoha skrytých místností, na které ve hře narazíte

Grafické zpracování a HW náročnost - vše přece nějak vypadá

Od grafiky v BR nelze očekávat nic převratného. Klasická forma pohádkového provedení, která spíše zaujme mladší hráčskou populaci. Hra vám umožní si vybrat ze dvou rozlišení, 640 x 480 a 800 x 600. Docela mě udivilo to, že autoři neimpletovali do hry i rozlišení 1024 x 768, které v roce 2003 nebylo nic převratného a vzhledem ke konfiguraci počítačů v tom roce, by to nebylo ani nijak o moc více náročné. Přeci jenom musíte uznat sami, že v roce 2003 měl málokdo P300 nebo dokonce méně výkonný počítač, sice to není nic vážného a i v 800 x 600 se BR dá hrát naprosto pohodlně ale nějak mi tam prostě těch 1024 x 768 chybí.



Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_casper.jpg A hele ! Casper je tady :-)
Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_krb2.jpg Idylka u krbu :-)

Zvukové zpracování - vše je přece nějak slyšet

Co se týče zvukového zpracování je to ta slabší část hry. Sice herní melodie nejsou nijak nepříjemné ale prostě se oposlouchají a po delším hraní vám spíše budou lézt na nervy než aby vás povzbudili ve vašem herním konání. Ale libila se mi ta věc, že autoři mysleli i na stereo, tudíž co zazní vlevo zazní na výstupu z vašeho zvukového systému opravdu vlevo. Takže je vidět, že autoři se snažili to co nedohnali na hudbě dohnat alespoň na zvukových efektech.



Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_nacasovani.jpg Správné načasování je základem úspěchu ve hře, obvzláště ve vesmíru ho budete hodně potřebovat !
Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_box.jpg Ve vesmíru taky občas osvobodíte nějakého toho živočicha :-)

Už končíme - vše přece nějak končí

Jo jo je tomu tak. Bud Redhead není zrovna nějak oslňující hra ale za deštivých dnů sem u ní strávil spokojené hodiny klidu a občas i nervů :) No je těžké psát jakýkoliv závěr na tuto hru, Bud Redhead dokáže uvolnit i pobavit stejně tak jako dokáže naštvat a lézt na nervy z nedokončeného levelu :) Svůj vlastní názor na hru si můžete udělat stáhnutím dema z Space Ewe Software Ovšem hru doporučuji spíše mladším hráčům nebo jen tak na odreagování.

Hodnocení: 65 %



Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_happy.jpg Happy End :-)
Klik pro zvětšení (Bud Redhead - The Time Chase)
HiddenKiller_22-08-2005-00-46-16_BudRedhead_happy2.jpg Happy End 2 :-)

Pokud nechcete jít až na web Space Ewe Software, tak zde je odkaz přímo na soubor s demem:

Bud Redhead - The Time Chase


CGwillWin