retro
Grand theft Auto 3

Grand theft Auto 3
Grand theft Auto 3
00:00, 13.03.2005

Je pondelok. Celý deň pracujete v miestnosti bez prístupu slnečného svetla, plesnivými stenami a s magormi zvanými kolegovia. Po príchode domov sa vaša nálada taktiež nezlepší, keďže manželka vám utiekla s najlepším priateľom a v chladničke sa nachádza akurát plechovka bravčového s fazuľou...... Sadnete teda za počítač a dáte celému zlému a skazenému okoliu ochutnať, čo to znamená brutalita a násilie sveta počítačových hier. Presne tak, siahnete po GTA 3!!!

GTA 3 je akčný masaker z pohľadu tretej osoby. Meno hovorí za všetko.. GTA 1 a 2 boli legendy...... Legendy z nich urobili neuveriteľná voľnosť pohybu, skvelý príbeh i necenzúrované násilie. Ako teda dopadol ich mladší braček?



Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_screen11.jpgZápad slnka veští krvavú noc. Nie však pre nás...
Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_gta3_ss1.jpgNie, nie. Sľúbil som mame, že kradnúť už nebudem.

Príbeh, alebo ,,My friends are bastards!´´

Príbeh sa začína v okamihu keď pekná baba v tesných jeanoch spolu s hlavným hrdinom vybieha z vykradnutej banky. Váš kamoš čaká opodiaľ v peknom aute a chvíľu sa zdá, že všetko je fajn, prachy máte uchopené pevne v náručí, ale..... ale prichádza zrada a následné zajmutie políciou. Na obálke všetkých novín v meste sa zrazu nachádza titulok ,,Zradený láskou.´´. Holt, človek nemôže mať peknú aj vernú ženu.....bohužiaľ. Takže namiesto v peknom, vytuningovanom aute sa veziete naprieč mestom v obrnenom aute na prepravu väzňov. Lenže z väzenia by ste toho príliš veľa neuhrali a tak vďaka spoluväzňovi unikáte na slobodu. Celú vašu myseľ týrajú pochybnosti a smútok, určitý pocit beznádeje. Jedna myšlienka je však v šere jasná a zároveň temná..... myšlienka na pomstu. Zvratov v deji počas hry je neúrekom a až do posledného momentu sa môžete len dohadovať, ako to celé nakoniec dopadne. A verte mi že tak sugestívny koniec ste už dlho nevideli.

Násilie a zrada, chlieb môj každodenný

Ste násilník, nenapraviteľný delikvent túžiaci po moci, krvi a odplate. Nič vás nepoteší viac ako hlava odstrelená z krku nevinného občana a vašou najlepšou priateľkou je sedemranová pumpovacia brokovnica. Vďaka tejto roztomilej povahe budete počas hry pracovať pre mafiánskych bossov po celom meste, samozrejme za určitú finančnú odmenu. Úlohy ktoré vám budú zadávať sú rozmanité a neobmedzujú sa len na bežný stereotyp akčných hier ,,Nájdi a zabi!´´. Budeme tak napríklad vyvolávať nepokoje v meste, kradnúť autá, zbierať dôležité zásielky, zachraňovať majetného pána a samozrejme zabíjať. Takmer všetky misie sú stanovené určitým časovým limitom a niektoré sú naozaj neúmerne náročné i pre skúsených hráčov (napríklad spomeniem misiu v ktorej za desať minút musíte ukradnúť šesť vzácnych áut, ktoré nemôžu byť nijakým spôsobom poškodené).Misie môžete plniť tak, ako to sami uznáte za vhodné. Naozaj sa pred vás nekladú žiadne medze a tak môžete dať priechod svojej kreativite a sadistickým chúťkam:-). Dajú sa tak vyriešiť i zdanlivo neriešiteľné úlohy. Napríklad v jednej misii som mal mafiánovu dcéru odviesť na diskotéku a samozrejme aj späť. Celé sa to nejako zvrtlo a zrazu som mal za chrbtom rotu nepriateľov na dosť rýchlych autách. Striasť sa ich nedalo, tak som ich všetkých priviedol k útesu, odkiaľ som ich dobre miereným nárazom môjho auta zhodil. Zvláštnou kategóriou sú nepovinné misie, od ktorých dej hry ani jej dohranie vôbec nezávisí. Ide o rôzne misie ,,z povolania´´. Dostávame tak možnosť zahrať si za taxikára, vodiča sanitky a dokonca aj za policajta v zásahovom vozidle. Aj keď plnenie týchto úloh povinné nie je, určite stojí za to zahrať si ich. Herný čas sa vám predĺži o niekoľko hodín skvelej zábavy. Rozhodne si ale nemyslite, že budete beztrestne môcť narúšať poriadok v meste! V pravom hornom rohu môžete zbadať akoby ukazovateľ hľadanosti znázornený šiestimi hviezdičkami. Hviezdičky sa rozosvecujú podľa závažnosti zločinu. Za ukradnuté auto to je jedna hviezdička, to sa policajti ešte moc nesnažia, ale keď zabijete ich kolegu.....

Maximálne môžete získať všetkých šesť hviezdičiek(kto by to povedal, že?:-)), ale to už po vás ide celá armáda. Poriadok však porušovať môžete, veď bez toho by to predsa nebola zábava:-). Keď po vás pátra polícia, tak si môžete dať prefarbiť auto, chvíľku počkáte a potom zase nenápadne zmiznete. Šikovné, že?



Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_screen02.jpgRun bitch, run!
Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_ss5.jpgKomuže dnes pomôžem k invalidnému dôchodku?

,,Vypadni z toho auta!´´

Jedným z hlavných prvkov skvelej hrateľnosti GTA 3 je určite možnosť ovládania rôznych vozidiel, ktorých je v hre celkom päťdesiat. Vy sami vlastne žiadne auto nemáte, ale dá sa to veľmi ľahko vyriešiť. Jednoducho zastavíte premávku, vyberiete si svojho šťastlivca a než sa nadeje, budete sa mu smiať v spätnom zrkadle. Povezieme sa najnovšími modelmi, akými sú Infernus, alebo Cheetah, i starými vykopávkami, napr. starým známym Trabantom:-). Autá sa líšia zväčša len rýchlosťou a ovládaním. Niektoré sa stávajú pri väčších rýchlostiach úplne neovládateľnými, iné naopak zrýchľujú omnoho pomalšie, ale vo výsledku sú stabilnejšie. Bohužiaľ to následne vedie k tomu, že budete používať maximálne dve autá a na ostatné sa vykašlete. Príjemným doplnkom sú lode, ktoré ale často využívať nebudete, čo kvôli ich hroznému ovládaniu nie je vôbec na škodu. Pri potyčkách s políciou môžete uzrieť aj vrtuľníky, ktoré sú ale určené len pre chlapcov v modrých uniformách a my, ako hráči, sa k ich ovládaniu nedostaneme. V hre sa nachádzajú aj dva špeciálne dopravné prostriedky. Prvým z nich je tank, s ktorého palebnou silou a výdržou budete veľmi ľahko odolávať zbesilým nájazdom polície i armády. Druhým ,,vozidlom´´ je lietadlo, nachádzajúce sa na letisku v Shoreside Vale. Jeho ovládateľnosť je skutočne príšerná a odlepiť tohto miláčika od zeme vyžaduje hodiny a hodiny nezdarov. Výsledok ale stojí za to..... S vozidlami sa nielen povozíme, ale aj v nich môžeme zarobiť nejaké tie peniaze. Ako? Niektoré možnosti som už spomínal, ale najzábavnejšie zarábanie peňazí sú rozhodne kaskadérske kúsky. V Liberty City sa nachádza množstvo rámp a plošín, ktoré sa priamo vnucujú, aby na ne človek nabehol s pevne stlačeným plynovým pedálom..... pohľad kamery sa spomalí a vy si môžete naplno vychutnať skok.



Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_screen06.jpgPekné auto...Môžem sa povoziť?
Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_ss6.jpgZase zápcha?! Kam som dal tie granáty...

Liberty city. Tak krásne a tak zradné...

Grafika GTA 3 je prelomová, ani nie v hernom priemysle ako v samotnej sérii. GTA1 a 2 boli stúpencami druhého rozmeru, z ktorým si autori poradili majstrovsky. Časy sa ale menia, a už pri vydaní dielu druhého bolo všetkým hráčom jasné, že stará cesta bola síce dobrá, ale nová môže priniesť viac možností. Rockstar North teda oficiálne potvrdilo, že nové GTA bude v novom grafickom kabátiku s ligotavou 3d čiapočkou. A že si dali záležať! Hra nielenže má tretí rozmer, ale pre pamätníkov tu je aj možnosť prechodu do rozmeru druhého. Grafika je skutočne nádherná a pri jazdení mestom môžete len žasnúť nad jemným vlnením vody i nad architektonickými skvostami. Ale sú tu aj tienisté stránky tej istej mince..... nevyváženosť. Grafika je neskutočne náročná a na stroji lepšom ako je doporučená konfigurácia mi hra pri daždi sekala, a myslím si, že keď mi nesekalo GTA VC, tak toto je už vážna chyba a strhávajú sa za ňu body. Koho to ale neodradí, ten sa môže tešiť na nádherné mesto Liberty city. Liberty city je obrovské mesto zložené z troch častí. My začíname hru v najchudobnejšej časti mesta, v Portlande. Je to prístavná časť mesta, z ktorej chudobu doslova cítiť na míle a míle ďaleko. Jazdia tu staré autá, v uliciach sa váľajú odpadky a z diaľky nás zdravia továrenské komíny. Za rohom si môžete užiť s prostitútkou, z ktorej zarobené peniaze aj tak vymlátite basebalovkou. Obyvatelia tejto časti len ticho závidia šťastie a bohatstvo, lebo o ňom sa im môže len snívať..... Výnimku tvoria početné gangy. Sú to taktiež skôr chuligáni, ako nejaký elegantní zločinci. Od luxusu to má naozaj ďaleko a tak môžeme byť jedine radi, že postupom času sa nám otvoria dvere do centra obchodu a prosperity, do Stauton Islandu. Toto je už podľa môjho gusta..... Mrakodrapy, pekné autá, medzi ktorými nájdeme už aj krásneho Cheetaha(mimochodom najrýchlejšie auto hry) a samozrejme obchody so zbraňami s vyberaným zbožím. Každý si tu príde na svoje a určite sa sem bude vracať rád. Na uliciach môžeme okrem elegantných mafiánov stretnúť aj náhliacich sa úradníkov, či ekonómky. Ano, toto už Portland určite nie je. Najkrajším miestom Liberty city je však oáza zvaná Shoreside Vale. Je to časť mesta s nádhernými vilami, drahými autami, nádhernou krajinou..... Jednoducho takmer dokonalé miesto na život. Takmer...., keby ho neobývalo veľké množstvo gangov. Sú to už ale zločinci prvej triedy a na špinavú prácu si najímajú ľudí, zberbu z nižšej spoločnosti..... i vás.



Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_screen07.jpgOk, ok, nestojím o problémy...
Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)
Hunter89_13-03-2005-17-02-35_gta3_ss3.jpgŠpinavé steny, odpadky, smrad... Som doma:-)

Umelá inteligencia, neumelá demencia

Umelá inteligencia v GTA 3 je na celkom slušnej úrovni. Ľudia v uliciach sa správajú ako živí. Chodia s nákupom, prechádzajú sa v skupinkách, rozprávajú sa spolu a dokonca sú schopní reagovať na nehody. A skúste hodiť zápalnú fľašu medzi niekoľko nič netušiacich okoloidúcich:-). Obyčajní civilisti veľmi dobre reagujú na výstrel zo streľnej zbrane, či na nabúranie do auta. Panicky sa rozutečú, hulákajú, nadávajú a vzývajú všetkých svätých..... jednoducho ako v reále. Horšie to je už s AI protivníkov..... popravde ich inteligenčný kvocient, by sa mohol rovnať inteligencii kryštálu kremeňa. Prečo? Pretože pri útoku sa postavia na jedno miesto a pália po vás, čo to dá. Žiadne manévre typu krytia pred granátom, či úskoku ala Matrix u týchto chlapcov nečakajte. A policajti v autách? Stačí sa postaviť na nejaké miesto neprístupné pre vozidlo a oni do neho budú vrážať dovtedy, kým nevyletia do vzduchu za salutovania svojich kolegov. Jednoducho hrôza..... Rockstar ale svoju prácu vždy urobí poriadne a tak je kvalita vyvážená kvantitou. Policajtov je neobmedzené množstvo a tak skôr či neskôr budete nútení rezignovať.

I want gun!

Aby ste mohli v Liberty city plnom gangsterov a mafiánov prežiť, potrebujete poriadny kus železa. Presnejšie zbraní, ktorých sa nám do rúk postupne dostane 15. Zastrieľame si tak s M4, so slávnym Kalašnikovom, s Ingramom i s brokovnicou. Na autá a vrtuľníky nám skvele poslúži mocný raketomet s optikou, či pár dobre mierených granátov. Ale pre naozajstných fajšmekrov tu je stará dobrá basebalovka, s ktorou je zábava zaručená.

Na okraj ešte spomeniem systém ukladania hry, ktorý je vyriešený geniálne. Z dôvodu šetrenia miesta na našom harddisku sa hra neukladá každú chvíľu, ale len po úspešnom dokončení misie v tzv. safehousoch . V každej lokalite mesta bude jeden dom váš, aj keď nejakú vilu rozhodne nečakajte. Ako sa ale hovorí, všade dobre, doma najlepšie!

Zhrnutie

Grand theft auto je legendárna séria. Séria, ktorá má dobré meno a mnohí hráči pri spomienke na staré dobré časy uronia nejednu nostalgickú slzu. A GTA 3 toto dobré meno rozhodne posilní, vďaka mixu skvelej hrateľnosti, krásnej grafiky, komplexného sveta i zábavných misií. To je ale len nepatrná časť toho, prečo sa naplno oddať kúzlu tohto skvostu.Odporúčam!

Hodnotenie: 92%

Klik pro zvětšení (Grand theft Auto 3)


CGwillWin