retro
Fallout

Fallout
Fallout
00:00, 11.03.2005

Válka. Válka je vždycky stejná. Římané vedli válku kvůli bohatství a čerstvým otrokům. Španělsko vybudovalo své impérium díky touze po zlatu a nových územích. Hitler vybudoval ze zničeného Německa ekonomickou supervelmoc. Ale válka zůstala pořád stejná.

V 21. století se vedly války o zbytky vytěžitelných surovin. Ale tentokrát byla válečná kořist zároveň i jejími zbraněmi. Ropa a uran. Kvůli těmto zdrojům Čína obsadila Aljašku, Američané anektovali Kanadu, Evropské společenství se rozpadlo na rozhádané, hašteřící se národní celky, usilující o ovládnutí zbývajících pozemských zdrojů. V roce 2077 se znovu rozhořely plameny světové války. Ve dvou krutých hodinách se většina planety proměnila ve spáleniště a z dusivého popela nukleární zkázy začala o místo na slunci bojovat nová civilizace. Nemnoha šťastlivcům se podařilo dosáhnout relativního bezpečí obřích podzemních Vaultů. Tvoje rodina spolu s několika ostatními vyhledala Vault 13. Bezpečně uvězněny za masivní branou Vaultu, pod masou neprodyšného kamene, celé generace žily bez potuchy o vnějším světě. Ale to všechno se má brzy změnit.

Klik pro zvětšení (Fallout)Klik pro zvětšení (Fallout)

A všechno se taky změnilo, když Interplay se svou novou postapokaliptickou RPG naprosto změnil podstatu čísla 13, které doposud nepatřilo mezi nejšťastnější (vzpomeňte třeba na pátek 13.). Pokud se dneska zeptáte jakéhokoliv služebně mírně staršího pařana, co pro něj znamená číslo 13, je dost možné že se ten den už nikam nehnete, protože Fallout je – pánové a dámy – jedním z nejlepších RPG vůbec a já sám se nemohu dobrat k výsledku při pokusu spočítat hodiny strávené absorbováním obrovského množství radiace, kterou Fallout září na všechny světové strany. Tahle hra má všechno, má perfektní děj, propracovaný RPG element, živoucí svět s vlastní historií, uvěřitelné charaktery (i když věřit tomu, že Rhombus je opravdu tak čistý paladin se mi věřit nechtělo :)), hutnou atmosféru, perfektní dialogy, skvělý soubojový systém… no, zase to nesmíme přechválit, i když Fallout se dá vytknout jen máloco.

Klik pro zvětšení (Fallout)Klik pro zvětšení (Fallout)

Předtím, než se opravdu pustíte do hry vás čeká setkání s panem S.P.E.C.I.A.L. neboli skvělým (a licencovaným) systémem vytváření a rozvoje postavy, který byl mnohokrát úspěšně/neúspěšně kopírován/licencován dále a vlastně jednoznačně určuje, co daný atribut ovlivňuje, což je mnohdy k nezaplacení. Tady máte pěkně jasně všechno v tabulkách a každá změna se projeví. Své postavě kromě rozdělení bodů do základních atributů (použití předdefinovaného charakteru je u hry tohoto kalibru přímo zakázané!) se musíte ještě rozhodnout, pro co bude mít váš hrdina vlohy a jaké povahy bude. Toto nedoporučuji brát na lehkou váhu, protože třeba pokud si zvolíte malého a agilního človíčka, dostanete sice bonus na hbitost, ale vaše nosnost půjde rapidně směrem ke dnu. Jednoznačnou výhodou tohoto systému je jednoznačně variabilita nabízející obrovské množství možností jak hrát (a vyhrát :)). Je to tak fascinující a jednoduché zároveň, že to nakonec vypadá dost trapně o tom psát (ale což, vybral jsem si to, tak musím :D).

Retro o Falloutu nemůže být nic víc než omílání dávno známých fakt, a tak se vrhněme do víru událostí přímo po hlavě… Náš hrdina se ocitá v situaci, kdy byl vybrán spolu s několika dalšími mladými obyvateli Vaultu 13 aby táhl slámku. No a protože mu štěstěna „přála“ a on vytáhl slámku nejkratší, mohl si pěkně sobecky nechat všechna dobrodružství jen a jen pro sebe a navíc mu Správce sdělil velmi důležitou zprávu, která dost kruciálním způsobem ovlivnila budoucnost severní Ameriky. Za všechen ten humbuk mohl pouhý kus křemíku, který ale měl na starost filtrování a recyklování veškeré vody v celém Vaultu. Jak už to v klasických pohádkách bývá, něco se pokazilo a v tomto případě se čip odporoučel do věčných recyklovišť a s ním i naděje na dlouhověkou izolaci ve sterilním prostředí. Zakladatel, jak se mu bude za pár let říkat, musel do světa najít čip nový a zachránit přitom svět před armádou mutantů, ale to už bychom zabíhali moc do samotného děje:).

Klik pro zvětšení (Fallout)Klik pro zvětšení (Fallout)

Už při prvních krocích hrou na vás Fallout dýchne mrak radiace a pořádně hutnou depresivní atmosférou, kterou jenom podporuje všudypřítomný černý humor (You see Ed. Ed dis dead.) lehčího kalibru. Interface hry není nijak přehnaně složitý a každý se v něm zorientuje za pár minut. Všechny možnosti taky máte skryty pod pravým tlačítkem, jehož podržením vyroluje menu, takže vlastně nemusíte spodní lištu za celou hru vůbec použít (tedy až na několik případů, kdy prostě musíte – ukončení kola/boje, konec hry atd.) - no není to skvělé, Bobe? Je to skvělé, ale ještě lepší je ve Falloutu boj. Ten se odehrává klasicky na kola (neboli je turn-based), takže máte na všechno dost času, což ale neznamená že by byl boj nudný a jednoduchý! Váš hrdina má určitý počet AP (Action Points), který závisí na hodnotě vaší Agility Hry je postavena na hexovém (šestiúhelníkovém) podkladu a každá akce (pohyb, nabití, výstřel, otevření inventáře…) si z vašich AP určitou hodnotu vezme. To je klasika, ale proč to měnit, když to tak skvěle funguje. Boj ve Falloutu má pár svých specifik… Zaprvé je celkem jednoduchý a nečekejte žádné taktické orgie ani možnosti jako je skrčení, plazení se apod. a ani natočení vaší postavy nemá žádný vliv (prostě taktický boj = Jagged Alliance). A zadruhé je zde perfektní systém zaměřování na jednotlivé části těla (hlava, trup, levá a pravá ruka/noha, dokonce i genitálie a u mě tak oblíbené oči :)), kde přesně vidíte i procentuální šanci na zásah. Toto míření vás ale stojí více AP než standardní míření na trup, ale možnost vyřadit někoho sniperkou přes půl mapy střelou do očí je k nezaplacení :). Škoda jen je, že střelba ze sniperky stojí víc AP :(, což mě donutilo používat vylepšenou Plasma Rifle. S bojem se úzce pojí jedna veledůležitá věc v každém RPG (Tibiu nevyjímaje) a to je systém skillů (+ zde i tzv. perků), kterých je ve Falloutu hafo. Od klasických „zbraňových“ (lehké, těžké, energetické) a „zlodějských“ (lockpicking atd.) přes řeč, 1.pomoc apod. až po menší rarity jako je gambling a zálesáctví. Na začátku si zvolíte 3 skilly, na které budete mít „talent“, dostanete k nim bonus a pokud k nim přidáte body, kterých získáte za každou úroveň určitý počet (závisející na hodnotě vaší Inteligence), porostou vám rychleji než skilly, na které nemáte talent. Čím skill více zvyšujete, tím jste v daném oboru pochopitelně lepší. Odemknete zamčené dveře na méně pokusů (bez klíče samozřejmě :)), máte vyšší šanci na zásah na delší vzdálenosti atd. Jak jsem zmínil, hra obsahuje systém tzv. Perk, což je něco jako speciální vlastnost, kterou získáte pokaždé za 3 (respektive 4, pokud máte povahový rys „Zkušený“) levely. Některé vám zvednou nosnost +50liber, jiné přidají několik bodů k určitému skillu, přidají jeden AP anebo můj oblíbený perk „Sniper“ zase způsobí, že asi 80% vašich zásahů bude kritických, což na úrovni kdy ho dostanete znamená - co rána, to smrt.



Klik pro zvětšení (Fallout)
Snip3r)-(ell_11-03-2005-21-02-31_007.jpg
Klik pro zvětšení (Fallout)
Snip3r)-(ell_11-03-2005-21-02-31_008.jpg

Kdo nezná Pip-boye, jako by nežil. Teď nemyslím toho otravného člověka z Level fór, ale příruční počítač, který ve Falloutu plní funkci deníku, kam se zapisují úkoly a můžete s jeho pomocí přečíst holodisky, které plní ve hře funkci knih budoucnosti. Občas je sice trochu mrzutý a ale funguje. Přes něj jsme se konečně dostali k něčemu, co je ve Falloutu zpracováno opravdu fantasticky a to jsou rozhovory. Všechny dialogy ve Falloutu by vyšly na pěkných pár knih, o čemž se mohli přesvědčit hlavně lidé, kteří měli na starosti jeho překlad do češtiny. Tahle hra má tak úžasně propracované a větvené dialogy, až nad tím zůstává rozum stát. Pravda, kdo hrál Planescape:Torment, může říct že Fallout je mnohem méně „ukecanější“, ale v PT to bylo někdy až otravné a zdlouhavé. Zde najdete opravdu vyvážené dialogy, nad kterými se někdy i zasmějete a které vás dokonale vtáhnou do hry a vytvářejí iluzi opravdového a do detailu propracovaného postapokaliptického světa. Během rozhovorů se můžete dozvědět informace o úkolech (zapisují se do Pip-boye) nebo se jen tak zeptat farmářovy holky, jak se jí vede (z čehož se občas taky může vyvinout úkol :D). Za úkoly většinou dostanete tunu zkušeností nebo peněz, což jsou zátky od lahví :). Perfektní měna, jen mě trochu zamrzelo, že když vypiju Nuka Colu nebo pivo, tak nedostanu zátku :(. Ve hře najdete opravdu velké množství zbraní, od těch nejklasičtějších jako je Desert Eagle a raketomet, po ty méně klasické jako je energetická pěst a podobné vylomeniny. Osobně miluji loveckou pušku, která mě doprovázela snad přes polovinu hry, než jsem ji vyměnil za plasma rifle:) v kombinaci s plamenometem (nikdy jsem ho nepotřeboval, ale ten efekt tančícího hořícího člověka je k popukání:)).



Klik pro zvětšení (Fallout)
Snip3r)-(ell_11-03-2005-21-02-31_009.jpg
Klik pro zvětšení (Fallout)
Snip3r)-(ell_11-03-2005-21-02-31_010.jpg

Technické zpracování Falloutu opravdu má své kouzlo. Na dnešní poměry to rozhodně není nic moc, ale v porovnání třeba s Shadow Vaultem mi grafika nepřijde tak sterilní a plochá (to plochá berte hodně subjektivně, protože já sem schopný říct třeba o muzice že je modrá :)). Některé speciální postavy mají při rozhovorech i dokonale ztvárněnou hlavu s přesně odpovídající mimikou a jejich namluvení je prostě awesome (nenašel jsem české slovo pro to jaká je :)). Nikdy nezapomenu na starého ghoula Harolda a jeho „kašlo-smích“, stejně jako na pevný a vůdcovský hlas Killiana Darkwatera, když se mi představoval (o tom, jaký měl hlas když umíral raději pomlčím:)). Vzhled vaší postavičky sice nemá mnoho variací a nejrazantnější změnu způsobíte jedině přehozením brnění, ale to u této hry ani moc nevadí, protože její kvality leží naprosto v jiné rovině, jen mě mrzí, že plasma rifle (jo, tu zbraň taky miluju, jak jste to poznali :)) vypadá stejně jako plamenomet, přitom na obrázku vypadá tak exoticky:).

Klik pro zvětšení (Fallout)Klik pro zvětšení (Fallout)

Jak bych to celé shrnul… O kvalitě tohoto retra raději polemizovat nebudu, protože pokud to odráží stav ve kterém to píšu, bude to ten nejhorší článek na webu :). Falloutu nemůžeme upřít jedno – je to KULT a jako takovému mu nemužu nic vytýkat. Ono taky neí co. Skvělý příběh, dialogy, herní systém atd. Jediné co můžu dodat -> Kdo to ještě nehrál, tak ať si to sakra kua sežene!


CGwillWin