retro
Vietcong: Fist Alpha

Vietcong: Fist Alpha
Vietcong: Fist Alpha
00:00, 27.02.2005

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Kdo by nehrál rád české hry? Česko může být pyšné na herní klenoty, jako jsou Operace Flashpoint, Mafia: The city of Lost Heaven, Hidden & dangerous 1 či 2, Vietcong a samozřejmě i mnoho dalších. Všechny tyto hry si oblíbilo několik tisíců, desetitisíců a možná i statisíců hráčů, ať už v České Republice, nebo někde za hranicemi naší vlasti. Poslední jmenovaný Vietcong dosáhl taktéž velmi kladného přijetí v hráčské komunitě. Překvapil převážně dokonalou atmosférou vietnamské války, perfektním grafickým zpracováním a taktéž vynikajícím dabingem (holt češi jsou na tohle mistři). Hra dosáhla velkého úspěchu a Pterodon si ho právoplatně také zasloužil. Byla by škoda neudělat na tak dramatickou akční hru datadisk a po pár měsících se tomu tak opravdu stalo a do naší rodiny přibyl další přírůstek. Dostal jméno Alpha, Fist Alpha...

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)

Zpátky na vojnu

S novým datadiskem přichází i nová, opět strastiplná a napínavá kampaň, která vás na několik hodin zaručeně přisadí k vaší už tak vyseděné židličce. V další kampani se budete prodírat v osmi misích, v jejichž lesních bludištích budete mačkat kohoutky, jak jinak, než znovu proti bambusákům, kteří opětovně nabyly odvahy odporovat vám a vašim vojákům. Celá kampaň vás zavede do míst, ve kterých budete takřka pořád kolem sebe vidět stromy, keře, bambusy atd., prostě vietnam jak má být. Můžete se těšit na dobívání chrámu, menší boje v podzemích, bránění vesnice spřátelených vietcongů a nakonec se zúčastníte i mise, ve které musíte vyzrát na žluté kámoše bez alarmu, atd.. Kampaň je zábavná, stejně jako její původní bratříček, avšak s tím rozdílem, že se zde rapidně více střídá lehká obtížnost s velmi těžkou. Také délka kampaně není nikterak výrazně dlouhá a větším pařanům postačí k dokončení hry jedno dlouhé odpoledne u monitoru.

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)

V Multiplayeru nepoznáte vlastního bratra

Multiplayer této hry by se dal přirovnat jako boj spermií mezi sebou o..., ale vždyť všichni víte co tím myslím:). Prostě je to jeden velkej nepřehlednej mumraj, ve kterém každá sekunda života má cenu zlata. Už původní Vietcong dokázal, že i češi umějí dělat kvalitní multiplayerové FPS hry. Fist Alpha přináší krom několika jiných věcí, také docela slušně pozměněný multiplayer (naštěstí k dobrému). S instalací datadisku budete mít verzi hry 1.50. Přibylo osm nových mapek a většina předešlých map dosáhla také několika menších změn (např. v Halong Portu přibylo několik nových průchodů, atd.), takže teď už je opravdu z čeho vybírat. Některé bludiště si budete moci zahrát až v 64 hráčích, takže o akci zde opravdu nebude nouze. Z nových map jsem si nejvíce oblíbil mapku Jarai. Multiplayeroví nadšenci v neposlední řadě ocení také větší množství skinů pro vaše vojáky/vietcongy a také jejich oblečení.

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)

Vietcongy na rýži nenalákáš

Vietcong je velmi pěkná česká hra, za což tvůrcům hry ještě jednou děkujeme, a má taky velmi povedené a realisticky vypadající zbraně, které se zalíbily mnoha hráčům již v prvním díle. V pěsti alfě si budete moci vystřílet v několika nových zbraních, jako jsou například M 14, Tokarjev SVT 40, Sten s tlumičem nebo Škorpión. Zvláště již zmiňovaný anglický fešák Sten s tlumičem je opravdovou lahůdkou mezi zbraněmi a ze všech zbraní mi udělal asi největší radost, ať už po stránce grafické, nebo té likvidační:). Zajímavým nápadem bylo přidání bajonetů na některé zbraně, jako třeba na zabijáckou M-16ku nebo sovětskou oblíbenku Ak-47čku. Jejich užití se bohužel moc neuplatní a tak místo na boj jsou spíše jen na okrasu. Každý nápad se však cení, a určitě lepší bajonet na flintě, než-li flinta v žitě, což sice nedává asi moc smysl, ale to je jedno.

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)

Pralesy kam se jen podíváš

Grafika hry dosáhla menší změny, je o něco málo hezčí, barevnější, ale také bohužel i o trochu náročnější na hardware, než-li je původní vietcong. Přibylo několik nových druhů prostředí, stromečků, balvanů, a tak podobně. Jak bylo zmíněno v multiplayeru, původní mapy dosáhl menších změn, jak grafických, tak i technických. Co se dabingu týče, ten opět dává hře onu správnou šťávu a potvrzuje české prvenství, které mezi nadabováním panuje. Z repráčků během hry znovu uslyšíte drsné a vtipné hlášky namachrovaných vojáků, čímž se ke hře neodvratně připoutáte a bude vás patřičně bavit.

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)

Dohraný Vietcong, dobrý Vietcong? Toť otázka...

Tak, to by jsme tak měli recenzi Fist alpha za sebou a teď k rozsudku smrti. Nemusím nijak někoho napínat, Vietcong se Pterodonu povedl na jedničku a Vietcong:Fist alpha ji ještě podtrhává. Vše co vás na původním Vietcongu bavilo zde najdete v mnohem větším a hezčím pojetí. Vrásky na čele mi vyvodila akorát délka kampaně, která by mohla být o něco málo delší, ale špatná rozhodně není a někdy taky zamrazující AI. Neříká se ale nadarmo, že češi umějí hrát hry a taktéž se říká, že je umí i vyrábět. Vietcong:Fist alpha je příkladem výborné hry z české dílny a ke všemu je to ještě datadisk, za což vývojářům mockrát děkujeme a už teď se těšíme na další pecky, které pro nás v budoucnu připraví...(Vietcong 2...?)

Klik pro zvětšení (Vietcong: Fist Alpha)Hodnocení: 81%


CGwillWin