retro
Vietcong

Vietcong
Vietcong
00:00, 29.12.2004

Nejdříve na cvičiště – Vietcong začíná ještě několik let před konfliktem ve výcvikovém táboře Fort Benning, kam jako nováček nastupujete, aby se zjistilo na co všechno máte. Na cvičišti vás přivítá seržant a během prvního rozhovoru zjistíte proč je hra určena až pro starší 18ti let. Výcvikový tábor sice není povinný, ale přišli by jste o hodně a já vám ho vřele doporučuji – ty hlášky prostě musíte slyšet. V táboře se naučíte ovládat vašeho hrdinu na opičí dráze, vyzkoušíte si střelbu z několika zbraní, budete házet granáty, zaměřovat určité místo pro navádění letadla s raketou a zkusíte si dělat velitele týmu. Celý tréninkový kurs nechává svou atmosférou všechny nudné obdoby z jiných her daleko za sebou a když vám seržant poví že jste o maličko chytřejší než otep hnoje, zjistíte že je to to nejlepší ocenění kterého jste se mohli od něho dočkat.

Klik pro zvětšení (Vietcong)Klik pro zvětšení (Vietcong)

Vítejte na základně - Vlastní hra začíná datem 27. června 1967. Když jste vy, Steve R. Hawkins převezen vrtulníkem doprostřed pralesa, na polní základnu Nui Pek, v jejímž okolí se budou odehrávat vaše následující dobrodružství. Seznámíte se s velitelem, ostatními členy oddílu a hlavními budovami v táboře včetně takticko operačního centra a vašeho bunkru, kde se zabydlíte. Klik pro zvětšení (Vietcong) Bunkr je propojen průchodem na cvičnou střelnici se zbraněmi které jste postupem hry získali. S nimi si můžete dle libosti zastřílet a tím i ulehčit výběru zbraně na další misi. Můžete ještě přejít ze střelnice přes chodbu do dvou místnůstek ve kterých se nachází stůl s vaším deníčkem co si pečlivě píšete a také rádio ze kterého se line příjemné brnkání kytary. Před většinou misí si vybíráte výbavičku právě na střelnici sousedící s vaším příbytkem a když si nevyberete zcela šťastně tak vám nikdo nebrání, aby jste obrali prvního mrtvého Vietnamčíka. Ve chvíli prozkoumání celého komplexu budov na Nui Peku budete mít rozkaz najít kapitána. Ten vám sdělí že se pojedete podívat do nedaleké vesničky. Když dorazíte na místo budete napadeni odstřelovačem a po jeho likvidaci zjistíte že nebyl sám a měl ještě několik kolegů. Po jejich úspěšném zabití záhy zjistíte že první mise je splněna a už se to s vámi veze.

Grafika a design misí – Grafika sice není úplně oslňující, ale drží se něco málo nad průměrem. Většinu času se budete pohybovat v džungli a ta je zpracována velice realisticky a opravdu dává dojem že jste v džungli. Grafici spolupracovali s botaniky a díky tomu se jim podařilo pěkně ztvárnit všelijaké liány, porosty, keře a spadlé kmeny. Džungle je poměrně živá a poletují tam motýli a různí ptáci. Mise jsou rozlehlé a hra vám nijak nebrání ve využití celého jejich rozsahu. Několikrát za hru budete chodit po nebo proti proudu řeky, uvidíte vodopády a jejich zpracování vypadá také dobře. Klik pro zvětšení (Vietcong)Klik pro zvětšení (Vietcong)

Každý v týmu má svoji roli – Jste členem týmu Americké armády, který se skládá z doktora, stopaře, radisty, inženýra a kulometčíka. Klik pro zvětšení (Vietcong) Vy se jmenujete Steve R. Hawkins a jste velitelem týmu. Stopařovi můžete kdykoliv když jste s ním dát příkaz aby vás vedl cestou k cíli – doporučuji se potom držet u něho a odrážet případné útoky. Doktor má samozřejmě za úkol ošetřovat zraněné, doplní vám všechny chybějící životy, ale musíte se k němu dostat. Jinak se dají pro doplnění zdraví najít u padlích Vietnamců lékárníčky. Inženýr je užitečný, kdykoliv je třeba vyhodit něco do povětří, ale častěji od něj budete chtít střelivo. Klik pro zvětšení (Vietcong) Radista vám zprostředkovává váš jediný kontakt se světem. Činí tak s pomocí vojenského rádia PRO-25, které je obrovské a on ho nosí na zádech. Rádio budete používat, kdykoliv bude třeba spojit se s velitelstvím, přivolat dělostřeleckou podporu, vrtulník, který vás má dopravit zpět do základny, anebo když budete posílat hlášení o situaci. Klik pro zvětšení (Vietcong) Kulometčík s sebou nosí kulomet M-60, což samo o sobě je úctyhodný výkon. K tomu je ještě celý omotaný nábojovými pásy. Jeho úlohou je obstarat kulometnou palbu při útoku i obraně a donutit tak nepřítele, aby se držel při zemi. Kohokoliv z týmu si můžete k sobě zavolat předem definovanou klávesou a pokud má aspoň trochu čas tak k vám přiběhne. Klik pro zvětšení (Vietcong) V průběhu všech 12 misí si vyzkoušíte jaké to je střílet z vrtulníku těžkým kulometem, projedete se na loďce a dokonce budete řídit Americký Jeep po úpatích hor. Ne vždy budete chodit s vaší partou a někdy se budete muset spolehnout i sám na sebe. Klik pro zvětšení (Vietcong) Podíváte se do spleti bludišť úzkých podzemních tunelů sotva tak pro Vietnamčíky, kde se budete plazit s baterkou a hledat cestu ven. Jedna z takových těžších misí je dobít jeden kopec a udržet se na něm dokud pro vás nepřiletí vrtulník, přitom budete odolávat hromadám Vietnamců toužících po vašem krku. Klik pro zvětšení (Vietcong) Hru si můžete projít na tři obtížnosti, přičemž už ta střední je poměrně oříšek a opakování si užijete dost. Ukládat může kdykoliv si zachcete pouze na nejjednoduší obtížnost a v těžších obtížnostech už je ukládání značně omezeno. V důležitých místech se hra ukládá sama. Na obtížnost vietnam je to opravdové peklo, protože vůbec nevidíte stav vašich životů a ani stav zásobníku. Možná můžete být rádi že vám tvůrci na tuto obtížnost nechali zaměřovač. Nemůžete ukládat a je také dosti pravděpodobné že hned první kulky vás položí na zem - no přeji hodně štěstí!

Zbraně a vybavení - Ve hře najdeme 22 různých zbraní, které jsou rozděleny mezi Američany a vietnamské bojovníky. Každá zbraň je důkladně vymodelována a tvoří ji spousta polygonů, takže vypadají všechny opravdu pěkně. Jednou ze zajímavostí je také zpracování detekce kolizí. Přiblížíte-li se k nějaké překážce příliš blízko, automaticky zvednete zbraň, což vám umožní přitisknout se blíže k ní a taktéž by to mělo zabránit prolínání textur. Nyní se pojďme podívat na zbraně samotné. Mezi zbraněmi Americké armády můžete najít v pistolích Colt M1911A1, Revolver 38, Smith & Wesson Model 39. V karabinách se nachází M1 Carabine, M1 Garand, a Winchester 70. Dále je to samopal M3 Grease Gun, uravená verze Thomsonu 1928 M1A1 Thomson a výborná útočná puška M-16A1. Nechybí zde ani oblíbená pumpovaní brokovnice Remington 870, univerzální lehký kulomet M60 a vrhač granátů M79. U vietnamských bojovníků jsou dvě pistole TT-33 Tokarev a Makaron. Potom PPS-41 s obvroskou kapacitou zásobníku a PPS-43 Sudajev. Vietnamci mají i sniperku Mosin-Nagant jejíž historie sahá až do roku 1891 a také jistě všem známý Dragunov. Je zde také dvouhlavňová brokovnice Twin barrel shotgun, karabina SKS Simonov, lehký kulomet RPD-Degtarev a AK-47. Ve vaší výbavičce se nachází baterka a mapa na které lze jednou přiblížit. Na mapě vidíte směr jakým jste natočeni a také místo plnění úkolu.

Klik pro zvětšení (Vietcong)Klik pro zvětšení (Vietcong)

Vietnamští nepřátelé - Pokud budu Klik pro zvětšení (Vietcong) mluvit o AI, tak zde najdeme její klasické prvky jako nepřátele umístěné do mapy, čekající až se mihnete v jejich dohledu. Mají sice předem dané cesty po kterých se mohou pohybovat a také skrývací místa, ale nejedná se pouze o nastražené panáky, kteří se nehnou z místa a tam, kde je do mapy píchli je i vy cestou okolo zastřelíte. Často pobíhají, velice chytře se schovávají za různé překážky. Vy se můžete skrčovat, plazit, vyklánět do stran, dívat se přes hledí vaší zbraně a lze vykukovat z poza překážek. To lze využít například když ležíte za kmenem padlého stromu nebo nějaké zhruba půl metru vysoké překážky.

Rychlá bitka – Když dohrajete hlavní kampaň tak si ještě můžete zahrát rychlou bitku. Na té máte k dispozici tolik map, kolika jste během kampaně prošli. Můžete si vybrat zda budete hrát za Amíky nebo Vietnamce, zvolit libovolnou dostupnou zbraň a také spoluhráče. Klidně se můžete navolit hraní za jednoho Vietnamce proti desítce Američanů. Chodit lze i s jedním členem týmu – například s doktorem nebo i s celým vašim týmem. Hra končí když jedna ze stran nemá žádného hráče. Map pro rychlou bitku je celkem devět.

Ozvučení – První co ve hře uslyšíte bude nejspíše skvělé brnkání kytary v menu. Zvuky zbraní znějí věrohodně a hustý je přidat volume u repráčků když letíte ve vrtulníku a střílíte u toho z kulometu. Dabing je jistě povedený, Vietnamci mluví mateřským jazykem a hlášky vašich kolegů nebo nadřízených vás vtáhnou do hry. Sice jsou vulgární, ale hře to jedině prospívá. Zvuk je samozřejmě šestikanálový s podporou efektů EAX.

Nároky na železo – Klik pro zvětšení (Vietcong) Jednou z mála výtek je málo optimalizovaný engine s kterým souvisí i hardwarové nároky. Větší část hry je vyladěna poměrně dobře, ale v nějakých místech, hlavně ke konci hry kde se na mapě nachází velké množství nepřátel se začne hra nepěkně škubat i na poměrně silných počítačích. Jako minimum bych doporučil procesor taktovaný na 1Ghz, 384MBRAM a 64MB grafickou kartu počínaje tak GeForce 4. Bezstarostné hraní si užijete s 2,5Ghz procesorem a 768MB paměti RAM a nějakou novější 128MB grafickoou kartou.

Multiplayer – Jak čas ukázal multiplayer se chytnul a Vietcong stal se jednou z nejhranějších her. Vybíráte si stranu za kterou budete hrát a to buď za Američany nebo Vietcong. Multiplayer obsahuje tyto mody:

Deatmatch (DM) - Deatmatch je nejvíce samostatný mód. Všichni hráči na mapě bojují navzájem proti sobě, každý proti každému. Jediným vaším úkolem, je zabít co nejvíce ostatních lidí a sám se nenechat zabít. Když vás někdo sejme, objevíte se za chvíli na mapě, budete však mít pouze základní zbraň. Ostatní zbraně jako samopaly, pušky atd. jsou rozmístěny na různých místech mapy.

Team Deatmatch (TDM) - Stejné jako deatmatch, ale tentokráte jste v týmu. Pro ten musíte získávat body. Dávejte si pozor, abyste zbytečně nezabili vojáky na vaší straně. Byl by to pro váš tým bod dolů.

Capture the flag (CTF) - Každý tým má svoji vlajku. Vaším úkolem je ukořistit vlajku protihráče a přinést ji k vlajce své. Je také nutné svou vlajku dobře ochránit a ne jenom chodit do útoku.

Assault team game (ATG) - V tomto módu má jeden tým jako úkol něco udělat (např. Američané musí ochránit a dovést svého pilota na přistávací zónu) a druhý tým mu v tomto úkolu musí zabránit.

Real war (RW) - Na mapě jsou stojany určené pro vlajky a úkolem každého týmu je na všechny tyto stojany zavěsit svoji vlajku. Kdo tak učiní, vyhrává.

Last man standing (LMS) - V tomto módu bojují tak jako v deatmatchi všichni proti všem. Je tu však jeden zásadní rozdíl. Když padnete, znovu se ve hře neobjevíte a můžete jen pozorovat ostatní. Ten kdo zůstane jako poslední naživu, vyhrává. Hra se pak může restartovat a vítěz minulého kola začíná s M-60 a bonusem zdraví. Klik pro zvětšení (Vietcong)Klik pro zvětšení (Vietcong)

Verdikt – Vietcong mě příjemně překvapil a díky výbornému českému dabingu budete vtaženi do hry. Některé mise se vám vryjí do paměti navždy. Jediné menší mínus bych viděl v hůř optimalizovaném enginu. Novinkou je vykukování z poza překážek přes hledí zbraně které je dobře vychytané a hlavně často použitelné v samotné hře.

Hodnocení : 90%

CGwillWin