retro
Return to Castle Wolfenstein

Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
00:00, 05.12.2004
Vlk samotář je zpátky

Přesně před 11 lety v roce 1993 spatřila světlo světa první hra, ve které jste před sebou mohli vidět svoji zbraň. Byla to hra Wolfenstein 3D a díky ní si dneska můžeme vlastně zapařit jakoukoliv střílečku, neboť právě Wolf 3D položil základy žánru FPS. Kdo by si na něj nepamatoval. Báječná VGA grafika, skvělé zpracování levelů a hlavně geniální hratelnost. Zhruba po 8 letech od této revoluční hry vychází jeho nástupce a nese jméno Return to castle Wolfenstein.

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Píše se rok 943 a na území dnešního Německa vládne nezkrotné zlo v podobě temného vládce Henryho. Bezmilostně pustoší zem a ničí vše co mu přijde do rukou. Už to vypadá, že země padne popelem, když v tom se odváží jeden kouzelník zabránit Henrymu úmyslům. Vyhledá ho u jedné zříceniny a varuje ho, ať toho všeho nechá. Zlomyslný Henry samozřejmě neuposlechne výzvu kouzelníka a zaútočí na něj. Při střetnutí mu vyrazí hůl z rukou a následně ho chce zabít. V poslední chvílí kouzelník vyryje magickým kamenem ze své hole něco do kamene, čímž uvězní vládce Henryho do země a následně ho zasype troskami...O tisíc let později svět provází válka v čele s Himmlerem. Nacisti pociťují blížící se prohru a tak ve snaze zvítězit vyhledávají pomoc černé magie. Vydávají se na hrad Wolfenstein, u kterého by měl být pravděpodobně uvězněn Henry se svou tajuplnou legendou. Prohledávají oblast a kopou kde jen to de. Naneštěstí toto místo nachází...Ve stejný čas na jiném místě řeší válečný problém s němci anglická Office of secret actions (kancelář tajným akcí). Ta samozřejmě nechce dopustit nacistům vyhrát jen tak pro nic za nic válku. Dozvídá se o hradu i o nalezení místa, kde je údajně zakopán Henry a vyšle na průzkum dva agenty. Bohužel tito dva agenti jsou zajati a jak na potvoru jste samozřejmě jedním z nich. Jmenujete se Williama J. \"B.J.\" Blazkowicz a jste uvězněn ve hradu Wolfenstein. Čekáte jen na německého vojáka, který vás má odnést na mučení, jenž už bohužel zastihlo vašeho anglického přítele...

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Návrat na hrad Wolfenstein v novém

Zhruba takto vás s příběhem seznámí počáteční intro hry Return to castle Wolfenstein(dále jen RTCW). Už jen intro vám napoví, že RTCW asi nebude žádná z těch zahrajhoďdopopelnice her a tuto domněnku potvrzuje též logo Id Software. RTCW taktéž běží na mastném Quake 3 enginu, který má na svědomí právě Id Software a jeho kvalita je asi nejvíce vidět na hře Quake 3:Arena, kde naplno ukázal co v něm všechno je a co dokáže. Nejedná se sice o nějaký herní extrém, je ale přesto velmi výkoný, spolehlivý a hlavně málo náročný, což potvrzují celkem malé nároky na hardware. První známky společného enginu poznáte například podle cursoru, který je zde stejný jako u Q3:A. Po prvních chvilkách hry zjistíte další milé překvapení a to je design úrovní. Na rozdíl od Quaka se RTCW nese v mnohem tmavším kabátku, což ale vůbec neubírá na jeho skvělé grafice. Nový wolf je opravdu velmi pěkně udělán a to jak graficky, tak i celkovým zpracováním levelů. Pokud se ptáte, jestli je zde pořád nějaká návaznost s původním Wolfem, tak vás můžu mile potěšit, neboť se zde opět setkáváte s různými tajnými chodbami, tak jak tomu bylo už i u jeho předchůdce a také s pastmi, doplňování zdraví, sbírání cenných předmětů a s mnoha dalšími vychytávkami, které hře dodávají tu správnou atmosféru. Zavítáte do oblastí jako jsou raketová základna, letiště, tajné laboratoře, norské břehy, katakomby, rozbombardované město a mnoho dalších, o jejichž náplň se předem nemusíte bát. Budete plnit úkoly jako ubránit/zničit nějaké místo, získat předmět, dostat se někam bez spuštění poplachu, zničit zařízení, prostřílet se pouze za pomoci tichých zbraní s tlumičem či naopak za pomoci odstřelovacích pušek. Jediným nedostatkem misí je jejich délka či naopak obtížnost. Některé mise jdou prostě udělat hned na poprvé a zaberou vám tedy jen chvilku času. Mnohokrát vás fascinuje ve hře rozmanitost hradu, postrach z hřbitova, mohutnost katedrály, rozlehlost kobky, atd., ale co by tohle všechno bylo bez dobrého ozvučení. RTCW se může pyšnit místy napínavou či klidnou hudbou, která dodává správný dojem ze hraní. Za zmínku stojí také hlášky nácků, či zvuky příšer a prostě všechny ostatní zvuky od střelby ze zbraní po výbuchy granátů atd.. Grafické a zvukové zpracování hry je tedy naprosto na jedničku a jak již bylo zmíněno, dodává hře takřka dokonalou atmosféru.

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Zákeřní i stupidní oponenti

Dalším důležitým faktem ve hře jsou oponenti neboli nepřátelé. Během hraní této hry jich potkáte několik desítek druhů a každý s různým typem útoků. Setkáte se jak se starými známými němčoury v uniformách, tak i s příšerami, jako jsou různí zombí, mutanti, roboti a androidi, které vynikají perfektním zpracováním a dobrou umělou inteligencí. Vojáci pokud vás uvidí, tak se pokud možno pohybují, skrývají za překážky a při házení granátu okamžitě unikají, či ho dokonce s odvahou vezmou a hodí drze zpátky. Bohužel se avšak někdy také stane, že se nevědomky zaseknou o nějaký roh nebo dveře, takže jsou pak snadnou kořistí, ovšem toto mínus zase vyvrací tvrzení, že v některých mapách lze prostřelovat dřevěnou podlahu a podobně, což hru opět o něco obohacuje. S likvidací nepřátel si ale nijak zvlášť hlavu nelámejte. Téměř každou situaci lze provést stylem přijít, střílet po všem co se hýbe a zase jít dál.

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

S čím na němce

Celá válka je jenom o zbraních. Jde jenom o to, kdo jaké použije. Taktéž ve RTCW by jste se jen asi těžko mohli bez zbraní obejít. Arzenál zbraní je zde celkem velký. Ve hře se setkáte až s 16 zbraněmi, což se dá považovat za velmi dobré s podkladem, že zbraně vypadají krásně a o to lépe se s nimi ještě zachází. Když to vezmeme hezky popořádku, tak se zde setkáte s nožem, dvěma pistolemi(Luger a Colt), třemi automatickými kulomety(MP-40, Sten a Thompson), dvěma puškami(Mauser a FG42), Assault Rifle, třemi granáty(německý, anglický a načasovaná výbušnina), raketometem, Venomem, plamenometem a Tesla gunem. Dále zde můžete ještě kopat a sbírat třeba židle, které následně můžete také použít jako zbraň. Zbraní je zde tedy habaděj a rozhodně o ně nouze. Mezi asi nejlépe provedené zbraně patří Venom a Tesla gun, při čemž Venom je těžký kulomet s extra velkou kadencí a Tesla gun vytváří elektrické výboje, díky kterým můžete útočit na několik jednotek najednou. Za zmínku také stojí, že některé zbraně v RTCW se přehřívají, takže s nimi můžete střílet jen omezenou dobu a pak musíte chvilku počkat než vystydnou. Setkáte se s tím například u Stenu nebo Venomu.

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Multiplayer

Velkou roli ve hře tvoří také velmi dobrý multiplayer. I když je ve hře sice použit sice engine, který je převzat ze hry Quake 3:Arena, tak narozdíl od Quake, kde se dá hrát multiplayer jak v málem, tak i ve velkém počtu hráčů, tady tomu moc tak není. Multiplayer RTCW se upírá spíše pro hry ve více hráčích a to ještě specificky pro kooperativní hru. Základní hra vám nabídne celkem 3 druhy módů(Objective - wolf MP, Stopwatch - wolf SW a In Checkpoint - wolf CP), ve kterých si budete moci zahrát 8 různých map. Mapy jsou taktéž dobře zpracovány a jsou velmi dobře hratelné. Najdete zde třeba mapu charakterizující vylodění v Normandii, která mi přišla asi z jednotlivých map nejlepší. V módech si můžete zvolit jedno z několika povolání(Soldier, Engineer, Medic a Lieutenant), přičemž každé z nich nabízí samozřejmě jiné možnosti a schopnosti pro používání zbraní. Některé zbraně jako plamenomet, raketomet nebo Venom při jejich aktivování také snižují schopnost pohybu, takže s nimi musíte patřičně taktizovat.

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)Klik pro zvětšení (Return to Castle Wolfenstein)

Dobrý nebo špatný návrat?

Tak jak to všechno vlastně schrnout? Jako velké plus můžete vzít jak celý singlplayer, tak i multiplayer, dále pak návaznost na legendárního Wolfensteina 3D a prakticky všechny věci, která vás v něm kdysi bavily najdete i zde, avšak v lepším zpracování a v mnohem širším pojetí. I po několikátém zahrání se budete stále kochat krásným hradem Wolfenstein, jeho tajemnostmi a skrýšemi, která hra nabízí. Kdyby byla hra o něco málo delší a obtížnější, mohl by se stát Return to castle Wolfenstein takřka dokonalou hrou. Válka je hloupá a špatná věc a člověk by se měl určitě pro příště více rozmyslet, než něco podobného znovu začne. Zabíjení nacistů na monitoru sice nepatří taky k nějakým dobrým věcem, ale v tomto zpracování jaké nám nabízí hra Return to castle Wolfenstein v nás budí aspoň fakt, že jde pouze o fikci a vzhledem k tomu, že zde bojujeme vlastně proti „zlu“, tak svým způsobem o nějak špatnou věc nejde. Tohle ale svým rodičům stejně nevysvětlíte:) I přes některé nedostatky vás hra bude stejně setsakramentsky bavit. Po dohrání RTCW zjistíte, že je konec hry ještě částečně otevřený. K této věci si vzpomínám, že nedávno šokoval nejlepší programátor světa a majitel id Softwaru John Carmack svět tím, že po vydání Quake 4 ukončí svoji karierů, avšak ještě před koncem vydá jeho poslední herní titul, který by měl definitivně završit jeho už tak slavnou existenci ve světě her. Otázkou zůstává, jestli to bude právě pokračování Return to castle Wolfenstein...

Web: Return to castle Wolfenstein

Hodnocení: 88%

CGwillWin