preview
Rayman Legends

Rayman Legends - preview
Rayman Legends - preview
20:53, 18.08.2013

Je to tak. V roce 2011 překonal Rayman Origins všechna možná očekávání. Ubisoft tehdy učinil nebývale silné rozhodnutí, když rozkázal vzkřísit sérii, která se propadala do stále větší mizérie. Tedy takhle, on Rayman jakožto samostatná série neexistoval, jen se objevoval v cameo roli ve Wii sérii Rabbids. A to hrdinovi, který v roce 1995 debutoval ještě na MS-DOS (tehdy hra vyhrála cenu za nejlepší hudební doprovod), rozhodně neslušelo. Přišlo tedy Origins a návrat do precizně vystajlovaného 2D světa. A světe div se – byl to kasovní trhák. Zjistilo se totiž, že ve dvou dimenzích je Rayman jako doma. A tak bylo jen otázkou času, kdy se konečně zjeví pokračování.

A ono to dlouho vypadalo, že si ho zahrají jen na Wii U. Není to tak dávno, co se s novým Raymanem počítalo jako exkluzivním počinem, který má nalákat skeptické hráče k této futuristické konzoli. Možná to byl ale jen chytrý trik, kterým Ubisoft držel fanoušky napjaté, aby jim pak mohl ulevit oznámením, že tedy toho Raymana nakonec vydá i pro ostatní platformy. A jako třešnička na dortu se pak vynořilo prohlášení, že souběžně s konzolemi vyjde Rayman Legends i na PC. A bude to už sestakramentsky brzy.

Klik pro zvětšení (Rayman Legends - preview)Klik pro zvětšení (Rayman Legends - preview)

Co ale měnit na něčem, co se jeví jako naprosto dokonalé už v době svého debutu? Nebyl to vůbec snadný úkol, avšak v Ubisoftu s ním naložili s patřičným umem. Překopali hlavní menu. To bude přehlednější a cestování v mapách by nemělo být tak kostrbaté, jako tomu bylo v předchozím dílu znovuzrozené raymanovské ságy. Teď bude Rayman jednoduše skákat z jednoho obrazu do druhého. V každém obraze na něj pak čeká několik map, kterými musí proskákat, aby se mu otevřel další obraz, tentokrát jinak tematicky laděný.

Tvůrci se totiž rozhodli popustit uzdu své fantazii ještě víc než v případě minulého dílu. Čekají vás tak mapy orientované do stylu Jamese Bonda nebo do antického Řecka. A bude jich rozhodně víc než 40, o kterých se zatím bezpečně ví. Stejné množství map pak tvůrci přichystali i pro ty z vás, kteří by se rádi vrátili do časů Origins. V Legends se totiž budete moci vrátit do starého známého prostředí a ještě jednou si to všechno projet. Díky tomu se šplhá hrací doba prudce nahoru a znovuhratelnost jednotlivých levelů bude jistě také vysoká.

To znamená, že mimo Raymana samotného se můžete těšit na všechny staré známé – Globoxe a dalších.

Co odpadá, je často frtustrující „chest-chase“ styl hraní, což znamená, že se mapa pohybovala s vámi a vy jste nesměli udělat jedinou chybu, jinak vás pohltila a vy jste museli začínat znovu. Jinak ale probíhá vše úplně stejně. Sbíráte Teensies a osvobozujete „Lumíky“. Za to vás pak hra v cíli ohodnotí podle počtu dosaženého skóre buď zlatou, stříbrnou nebo bronzovou medailí. Dosáhnete-li určitého počtu, otevře se vám také tajný bonusový level. Dále se vám pak otevírají další výzvy poté, co dosáhnete určitého počtu bodů v tzv. Awesomeness levelu.

Klik pro zvětšení (Rayman Legends - preview)Klik pro zvětšení (Rayman Legends - preview)

To však stále nejsou žádné převratné novinky. Ty přijdou teď. A první z nich jsou tzv. Swarm Stage. Na Youtube jste to už určitě zaregistrovali jako tzv. musical levely. A to je teprve paráda. Těžko říct, jestli slova dokážou popsat, co se děje na videu. Prostě se vše odvíjí od hudby. Autoři Raymana vědí, že právě soundtrackem je jejich počin živ, a tak dovedli devízu svého titulu k dokonalosti tím, že celé levely přizpůsobili hudbě. Asi nejlépe to vystihuje vystřižený level, který se zakládá na hudbě Eye of the Tiger. Jakékoliv zaváhání nebo jakákoliv nejistota je rychle potrestána, proto musíte držet rytmus a být dostatečně přesní a rychlí. Na to se koneckonců v hopsačce raymanovského stylu hraje především. Ovšem nemusíte se bát, když vám to nepůjde, hra přizpůsobí tempo vašemu stylu.

Další velkou novinkou je účast žabáka Murphyho, nového hrdiny. Roli však zastane čistě jen vedlejší. Občas ho využijete tehdy, když budete potřebovat třeba zlechtat hlavního záporáka, a tím ho vyrušit ze soustředění. Na Wii U ho budete ovládat na dotykové obrazovce svého gamepadu. Jinak samozřejmě platí, že nového Raymana půjde hrát až ve čtyřčlenné kooperaci (Na Wii U dokonce až v pěti). To znamená, že mimo Raymana samotného se můžete těšit na všechny staré známé – Globoxe a dalších.

Klik pro zvětšení (Rayman Legends - preview)

Jestli se vše povede – a zatím to vypadá, že ano – pak má Rayman Legends našlápnuto ke stejnému úspěchu jako jeho předchůdce. Je fajn vědět, že se na trhu rýsuje nová série, která neřeší současné trendy a velmi jasně vymezuje, kudy se bude chtít ubírat. Nové hráče zaujme jednoduchost a nadnesenost skloubená s profesionalitou trojáčkových vývojářů, staré zasáhne jako amorův šíp přímo do srdce nostalgie a vzpomínky na první díl je přesvědčí dát dalšímu Raymanovi opět šanci. Je to prostě povinnost pro všechny. Ne každá hra musí nutně, aby byla vnímána jako dobrá, vést hráče koridorem a co pět sekund vystřelit z nepřítele aspoň jeden virtuální mozek.

Už se to blíží. Rayman Legends vychází pro PC, X360, PS3 a Wii U 2. září.


CGwillWin