preview
Splinter Cell: Blacklist – preview

Splinter Cell: Blacklist – preview
Splinter Cell: Blacklist – preview
20:48, 06.08.2012

Už je to poměrně dlouho, co se kolem nás naposledy mihl agent zrozený z pera mistra žánru Toma Clancyho. Říkám mihl, jelikož výstižnější popis jeho obvyklého pohybu byste asi nenašli. První Splinter Cell se objevil na obrazovkách před deseti lety a za tu dobu urazil jeho hlavní protagonista poměrně dlouhou štreku. Do té doby ryze stealthová záležitost nakoukla v roce 2009 i na pole stříleček, a ne snad že by okamžitě s jásotem prorazila, ale spíš ukázala, že akčnější Splinter Cell se herní veřejnosti může za určitých okolností líbit. Pomstychtivý Sam se zatím v posledním Conviction ukázal v tom nejlepším možném světle (nebo stínu?).

A tak se není čemu divit, že na letošní E3 vzbudil nový přírůstek do rodiny Splinter Cellů obrovský povyk. Sam Fisher opět v akci, ve fešácké a ultramoderní uniformě – prostě tak, jak ho známe a jaký vždycky byl. Jenomže…nepřipomíná ta hratelnost něco? Když pomineme všechno ostatní, jelikož na to padne řeč později, nelze si nevšimnout mnoha podobností, které nový Splinter Cell až příliš pevně spojuje s prvky jiné obří série Ubisoftu: Assassin’s Creed. Šplhat po zdech umí Sam prakticky úplně stejně jako renesanční Ezio. Náhoda? Určitě ne, když se podíváte na přiložené gameplay záběry z ukázky na letošní E3, zjistíte, že nejen šplh mají tihle dva podobný. Shození přes římsu probíhá prakticky na ten samý princip jako v AC. Tam to sice sklidilo úspěch, ale opakovat úplně totéž v jiné hře?

Nový Splinter Cell spadl do klína nejmladší pobočce Ubisoftu – té torontské. Na hře ale nepracují samostatně, vyvíjejí ji společně s dalšími přidruženými centry rozesetými po celém světě. Příběh začíná asi půl roku po událostech z Conviction. Sam Fisher je zpátky ve službě, a to z jednoho jediného důvodu: vláda si ho vyžádala. Jakási blíže ještě nespecifikovaná teroristická organizace totiž dala dohromady list. Tedy…lépe řečeno blacklist. Tenhle seznam poprav obsahuje jména, jaká by rozhodně měla zůstat na živu, a proto by měl někdo tenhle seznam co možná nejrychleji z teroristických spárů vyvlastnit.

Nabízí se tedy práce pro Sama, který přijímá vedoucí místi v organizaci Fourth Echelon, což mu dává prakticky neomezené pravomoci, a vydává se po stopě blacklistu. Lze s docela velkou pravděpodobností očekávat, že nás tvůrci protáhnout skrz desítky lokací. Iráckou pouští ukázanou na úvodním videu počínaje a konče…čím? To ještě nevíme, autoři toho na hru ještě moc nepráskli. Nicméně už teď otevřeli docela zajímavou debatu. Točí se kolem poměru čisté akce a stealthu. Nový Splinter Cell by ale měl být natolik kompaktní záležitostí, že nechá jen a jen na hráči, jaké tempo zvolí. Mapou se buď může prostřílet se samopalem v ruce, anebo pěkně stín po stínu pokračovat vpřed a nechávat za sebou jen nicnetušící nepřátele. Tempo hry tedy nově neudává hra, nýbrž hráč.

Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Blacklist – preview)Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Blacklist – preview)

To je zaprvé vítaná změna, a za druhé – a to hlavně – změna nutná. Vzpomeňte si, kolik humbuku dokáže vyvolat otázka financí. A jestli se Splinter Cell doteď orientoval hlavně na vyzrálé hardcore nadšence stealthové akce, nyní dělá – jako ostatně všichni (viz Dead Space 3) – ústupky střednímu proudu. Na druhou stranu je ale ponechání volnosti více než vítané zpestření, které hráč jisto jistě ocení. Stejně tak vás hra nechá v určitých částech sama rozhodovat o vývoji příběhu. Hlavně pak tedy dostanete volnou ruku nad vyslýchaným, který už se nejeví jako užitečný zdroj informací. Zkrátka: všechno už jste z něj vymlátili a je na vás, jestli ho dorazíte nebo necháte jít. Tvůrci dokonce tvrdí, že mnohdy sice budete mít na výběr, jenže z vpravdě nehezkých možností. Občas prostě ta „správná“ bude úplně chybět a nahradí jí horší a…ještě horší.

Sam ovšem nebude postrádat ty nejmodernější vychytávky, které mu umožní být vždycky o jeden krok napřed. Kromě jiného to určitě bude sonda, která vám s jistotou určí, kdo všechno se zrovna nachází v místnosti za zavřenými dveřmi. Ale samozřejmě to není všechno, další zajímavá a na E3 představená zbraň vysílá elektrické šoky, které paralyzují jednoho i víc v hloučku shluklých nepřátel. To se hodí hlavně tehdy, když nestihnete ukrýt tělo, zbylé stráže se k němu seběhnou, a než abyste rozpoutali přestřelku, tak je jednoduše zničíte drobným elektrickým výbojem. Rychle, jednoduše efektivně. Stejně tak funguje rychle, jednoduše a efektivně možnost označit si až tři nepřátele a pak jenom sledovat, jak je Sam v rychlosti pošle k zemi jednou kulkou mezi oči. Vývojáři rovněž potvrdili účast Kinectu v celém díle. Ten vám poslouží třeba pro provokaci nepřátel. Něco zakřičíte zpoza rohu, čímž se protivník vydá vaším směrem…a zbytek znáte.

Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Blacklist – preview)Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Blacklist – preview)

Graficky se jedná o velmi vyspělý počin, což se dalo očekávat. Jestli jste si už zvykli na Samův hlas, mám pro vás ale špatnou zprávu. Michael Ironside byl vystřídán Ericem Johnsonem. Tak alespoň hovoří britská Wikipedie, byť jiné zdroje zase přisuzují roli Sama Nolanu Northovi, který propůjčil hlas už desítkám postav. Jedněmi z nich byl třeba kapitán Walker ze Spec Ops nebo Nathan Drake z Uncharted.

Nový Splinter Cell bude jednoznačně patřit mezi trháky roku. Představená ukázka se tváří neskutečně vyspěle a hlavně kombinuje profláklé prvky, které by ve výsledku mohly zaručit úspěch. Těšíme se, jak si s tím tvůrci poradí. Jsou noví, nicméně za zády jim stojí protřelé týmy z celého světa. Koncem roku a začátkem nového tedy rozhodně nebude ve stínech bezpečno. V jednom číhá agent 47, ve druhém Sam Fisher.

Klik pro zvětšení (Splinter Cell: Blacklist – preview)

Splinter Cell: Blacklist vychází na jaře roku 2013. Všechno zatím nahrává březnu. Dočkají se majitelé PC, X360 a PS3.


CGwillWin