preview
Ghost Recon Online - dojmy z betaverze

Ghost Recon Online - dojmy z betaverze
Ghost Recon Online - dojmy z betaverze
12:47, 12.06.2012

Když se řeknou zdarma hratelné střílečky (nebo hry obecně), většině z vás se zřejmě už lehce naježí chlupy po celém těle. Uznávám, po počátečním boomu už nejsou nic moc a pokud se nějaká nová objeví, obvykle jenom pokrčíme rameny a řekneme si něco ve smyslu „Hm, další?“. Možná je to také tím, že se do těchto vod příliš nehrnou ani slavné značky. Ano, ze začátku to tak sice vypadalo, vzpomeňme na Battlefield Heroes, Battlefield Play4Free, FIFA Online, Tiger Woods PGA Tour Online, Need of Speed: World... Jenže tohle všechno už dávno odnesla voda.

Proto může být lehkým překvapením, že se do těchto lehce zakalených míst vydá další slavná značka. Ghost Recon se po pětileté odmlce vrací na všechny hlavní herní platformy a společně s plnohodnotným pokračováním vývojáři z Ubisoftu připravují také zdarma hratelnou střílečku Ghost Recon Online. Rozhodně tuhle hru vzhledem k existenci Ghost Recon: Future Soldier a vyjádření zástupců Ubisoftu, podle nichž má být titul odpovědí na počítačové pirátství nezatracujte, rozhodně má co nabídnout. Minimálně tak soudím z toho, co mi ukázala uzavřená betaverze.

Tak trochu jiná střílečka

Ghost Recon Online se drží všech zavedených pravidel série Ghost Recon. Rozhodně tak tedy nepočítejte s tím, že budete po bojišti pobíhat jako šílenci a střílet po všem, co se hne. I když... samozřejmě to můžete zkusit a v některých případech vám to klidně i může projít, daleko častěji se však budete krčit za různými překážkami a střílet pěkně z krytu (ať už naslepo nebo pěkně se zaměřením). Jak už je patrné z okolních obrázků, herní kamera se pevně drží hráčových zad a toto místo opustí jenom ve chvílích, kdy potřebujete zamířit přímo přes mířidla vaší zbraně.

Klik pro zvětšení (Ghost Recon Online - dojmy z betaverze)Klik pro zvětšení (Ghost Recon Online - dojmy z betaverze)

Zajímavostí je, že hlasy z hráčské komunity porovnávající obě hry, či přesněji řečeno obě jejich multiplayerové betaverze, řadí kvality Ghost Recon Online o něco výše než v úvodu zmiňovaného Future Soldier. Prý je tato hra daleko věrnější odkazu původních dílů, zatímco plnohodnotné pokračování se prý snad až příliš snaží napodobit dnes populární střílečky (především Call of Duty). Upřímně řečeno, nedokáži tyto názory ani potvrdit, ani vyvrátit a to z logického důvodu – multiplayer Future Soldier jsem ještě neměl šanci vyzkoušet.

Vlajka tady, vlajka tam

Taktickému rázu hry jsou uzpůsobeny i zatím dva odhalené herní módy – Onslaught a Conquest. Oba se totiž de facto soustředí na to samé, zabírání vlajek rozmístěných na mapě. Jediný rozdíl mezi nimi je ten, že Conquest probíhá přesně tak, jak jste zvyklí například z Battlefieldu 3... Vlastně, když o tom tak přemýšlím, přesněji řečeno spíše jako z druhé Red Orchestry, neboť i zde je „přístupných“ pouze několik vlajek a ty ostatní jsou uzamčené. Odemykají se teprve ve chvílích, kdy se některý tým posune směrem dopředu. V Onslaught se jeden z týmů převtěluje do role obránců a pokud danou pozici (chcete-li vlajku) ztratí, nemohou ji získat zpět.

Těmto pravidlům podléhají také mapy. Každá z nich se totiž dá charakterizovat jako takový delší pás, z nějž je vždy přístupná pouze jeho určitá část. Pokud se jednomu týmu podaří zatlačit své protivníky zpět a zabrat pozice v dané oblasti, boj se přesouvá do další části mapy. Á propos, k samotným mapám, betaverze obsahuje několik rozdílných kusů a postupně zavítáte do prostředí metra, staveniště či mrakodrapu. Z tohoto hlediska si tedy zatím rozhodně není na co stěžovat.

Klik pro zvětšení (Ghost Recon Online - dojmy z betaverze)Klik pro zvětšení (Ghost Recon Online - dojmy z betaverze)

Klasická pravidla her zdarma

Systém hraní je velice podobný ostatním zdarma hratelným střílečkám. Získáváte zkušenosti, nakupujete předměty, zvyšujete úroveň svého vojáka... Zkrátka taková ta klasika. Hráči dostávají na výběr ze tří hratelných tříd – pěšák, inženýr a odstřelovač. Jednotlivé třídy se od sebe liší nejenom svým vzhledem, ale především používanými zbraněmi a dostupnými schopnostmi. Přesně tak, každá postava může na bojišti používat nejenom své zbraně, ale také schopnosti, které jsou uzpůsobeny její roli v týmu. Pěšák třeba dokáže štítem prorážet nepřátelské pozice, inženýr zvládne poskytovat bonusy okolním hráčům a sniper se umí na moment zneviditelnit.

Mimochodem, zajímavost na závěr – hra vám nedovolí pojmenovat si svoji vytvořenou postavu stejně jako se jmenuje váš účet. Upřímně řečeno nechápu proč tomu tak je, ale je to tak.

Pochopitelně nechybí ani ta „nejpopulárnější“ součást zdarma hratelných stříleček, nakupování předmětů. Musím uznat, že systém používaný uzavřený betaverzí se mi velice líbil. Každý kousek z dostupného vybavení totiž můžete získat jak „klasickou“ cestou, tedy za peníze vydělávané přímo během hraní, tak pomocí zkratky (rozumějte za reálné peníze). Obchod zatím nenabízí příliš rozsáhlý sortiment, přesto si myslím, že z nabídky několika útočných pušek, samopalů, kulometů, odstřelovaček, brokovnic, pistolí a dokonce granátů si dokáže vybrat kdokoliv.

Klik pro zvětšení (Ghost Recon Online - dojmy z betaverze)Klik pro zvětšení (Ghost Recon Online - dojmy z betaverze)

Stejně jako v případě Future Soldier si lze spoustu částí kupovaných zbraní i nadále upravovat (graficky už je však úprava vyvedena o poznání jednodušeji). Stejným způsobem lze ovlivňovat také svého vojáka (přesněji řečeno jeho ochranou vestu), místo udíleného zranění, dostřelu či zpětného rázu si ovšem pohrajete třeba s maximálním počtem životů, rychlostí běhu či odolností vůči nepřátelským střelám.

Vydržet!

Moc doufám, že se šanghajskému Ubisoftu podaří udržet trend, který předvedl v uzavřené betaverzi. Podle mého názoru je totiž tato zdarma hratelná střílečka přesně to, co tenhle notně zatuchlý žánr potřebuje: slavné jméno, solidní hratelnost, přístupnost a zábavnost. Je mi jasné, že minimálně v přístupnosti budou u plné verze učiněny řádné škrty, neboť si nedělám iluze, že by všechny předměty zůstaly přístupné i za peníze z hraní. Nicméně kdyby tomu tak bylo, dost možná bychom tu po delší době měli free2play střílečku, kterou má smysl hrát.

Klik pro zvětšení (Ghost Recon Online - dojmy z betaverze)


CGwillWin