preview
Inversion

Inversion - preview
Inversion - preview
16:20, 03.01.2011

Pravdu má ten, kdo říká, že stříleček, co do žánru vznesou cosi nového, je rok co rok míň a míň. V záplavě jednotvárných rádoby trojáčkovek aby se čert vyznal. Málokdy se nějaké hře povede v tomhle žánru rozčeřit už tak poměrně kalné vody, a když už, většinou je z toho pozdvižení až na půdu. Když se pak akční hra nepovede nebo je přinejmenším natolik kontroverzní, že to vyvolá rozruch, hráči nadávají a hromadně pálí symboly příslušných vydavatelských domů. Mají to ti vývojáři stále těžší a těžší, není-liž pravda. Obzvlášť pak na tolik přesycené půdě, jakou žánr akčních her bezesporu je.

Inversion se přesto chce protlačit mezi elitu. Dopomoci mu k tomu má stylová hračka Gravlink a taky fakt, že se tváří jako Gears of War, jen s třikrát tlustějším scénářem. Jestli to je na škodu nebo ne, to prověří až čas a hlavně recenze, které k počinům tohoto zaměření nejsou zrovna přívětivé. Saber interactive se tak společně s Namco Bandai zdánlivě pouští na velmi tenký led. Tihle zkušení borci ale – doufejme – vědí, co dělají. A když ne, tak co – pytel pro neúspěšné akční počiny je stejně bezedný jako kelímek v nejmenovaném fast-foodu.

Nepředbíhejme ale dobu a pojďme ve stručnosti vylíčit příběh, jaký si pro nás Inversion přichystalo. Dějová linka totiž má hrát poměrně vůdčí roli, a tak by bylo bezesporu nehezké, kdybychom se o ní alespoň slovem neotřeli, byť tvůrci drží nejdůležitější fakta pod pokličkou. Nicméně – chopíte se otěží strážníka Davida Russela, který se připlete do invaze mimozemských Lutadorů tak nešikovně, že ho společně s parťákem Leem Delgadem nepřátelská monstra zajmou s cílem nadělat z nich jedny z mnoha nemrtvých kreatur.

David má na Lutadory hned dvojitou pifku – jednak jeho žena při invazi zemřela, jednak se mu při ní někam vytratila dcerka. A tak společně s parťákem vyrážejí na zdánlivě sebevražednou misi do týla nepřítele. Zdánlivě proto, že se jim při útěku z mimozemského zajetí povedlo ukořistit zajímavou zbraň – výše zmíněný Gravlink. S touhle hračkou se stávají pány gravitace. Můžou jí použít jako účinnou zbraň k neutralizování nepřítele, jíž lze ale stejně dobře uplatnit třeba při zdolávání překážek. Tak a je to tu. Město se otřásá v základech, mimozemšťané postupují bez slitování a někdo je musí zastavit. Tisícátá osmá variace téhož klišé může začít.

Klik pro zvětšení (Inversion - preview)Klik pro zvětšení (Inversion - preview)

Největším – a pojďme si říct, že vlastně jediným – lákadlem bude ona neznámá hračka zvaná Gravlink. S ní lze natropit poměrně slušný paskvil, a to hlavně když do něj zapojíte i nepřátele. Stačí zamířit, vypálit a už se vznáší v beztížném stavu. K zemi je pak navždycky přikove pár dobře mířených ran. Není to ale všechno. Ale pozor, nepřátelé touhle zbraní samozřejmě disponují rovněž.

Hrátky s gravitací však tímhle jen začínají. Přitažlivost můžete regulovat kohoutkem skoro jako ústřední topení. Zvýšení znamená, že vám najednou o dost ztěžknou nohy, které se budou lepit na zem jako magnet. Snížení zase vyvolá beztížný stav. Nejednou budete plavat v prostoru a společně s Delgadem sestřelovat jednoho netvora za druhým. Gravlink můžete taky použít k mrštění výbušných (ale nejen těch) předmětů po nepříteli, čímž ho oslabíte a ušetříte munici.

Klik pro zvětšení (Inversion - preview)

Když se kolem vás nepřátelé semknou anebo se na vás seběhne horda rychlonohých nemrtvých z dílny Lutadorů, není nic lepšího než použít tzv. Shockwave, po němž všichni kolem rázem odletí o míli zpět. David prostě uhodí pěstí do země a následná gravitací posílená tlaková vlna nedá nepřátelům nejmenší šanci. Napsané to vypadá hezky, tak snad to bude podobné i v reálu.

Jenomže ejhle - když se díváte na videa ze hry, příval trudných myšlenek lze jen těžko zastavit. Proč? Davidova zbraň, a zvlášť pak ten řezák pod hlavní, jako by z oka vypadla Marcusově samopalu a krycí systém? I kdyby mi dali milión na ruku, stejně řeknu, že je prachbídně opsán od Gears of War. Kooperace s parťákem taky není žádná novinka, tak hlavně pozor, aby to ve split-screenu až příliš nepřipomínalo třeba nepovedené Army of Two, rovněž čistě konzolistický počin. Ze zdánlivě nové značky se tak rázem klube jakási neurčitá spleť cizích nápadů.

Klik pro zvětšení (Inversion - preview)Klik pro zvětšení (Inversion - preview)

Třeba to ale ve výsledku zafunguje. Dopomoci by hře měl i silný multiplayer, který kombinuje hned několik módů. Na povrch prosákly informace třeba o jednom z nich zvaném Hourglass. Variace na klasické seber vlajku je doplněná o přetočení mapy vzhůru nohama pokaždé, když se jednomu z týmu povede vlajku vzít a skórovat. Klasický deathmatch pro 16 hráčů pak ještě doplní třeba čtyřčlenná kooperace, kdy se musíte v daném časovém limitu ubránit nabíhajícím nepřátelům a na závěr pak velkým či malým bossům.

Inversion může uspět. To koneckonců každá hra. Je to nová značka, která sází na osvědčené modely z jiných her a navrch přidává hrátky s přitažlivostí. Bude to stačit? Těžko říct. Hru bude pohánět Saber3D engine společně s Havokem, který celé prostředí učiní stoprocentně zničitelným. Takže to bude brutální, lineární a destruktivní scifi řežba, kterých na trhu rozhodně není málo. No, hoši ze Saber Interactive, jsme na vás zvědaví.

Klik pro zvětšení (Inversion - preview)

Další vysokorozpočtová gamesa se vřítí do evropských regálů přesně 10. února 2012. Na PC se neobjeví, vyjde jen na PS3 a X360.


CGwillWin