preview
Brothers in Arms: Furious 4

Brothers in Arms: Furious 4 - preview
Brothers in Arms: Furious 4 - preview
20:25, 24.08.2011

Bratři ve zbrani – to byla vždycky záruka prvotřídní historické akce. Majstrštyk hochů z Gearboxu se mohl klidně rovnat, co do působivosti a velkoleposti, válečným snímkům v čele se Spielbergovým vojínem Rayanem. Call of Duty to tehdy – ještě v době „Před Modern Warfare“ – nemělo vůbec snadné. FPSky z druhé světové zavalily herní branži jako lavina - byl to fenomén, jakého se ale jednou museli všichni zřeknout. Ta doba nastala teď. Žánr historických stříleček praská ve švech a ještě dlouho praskat bude. Battlefield, Call of Duty, Medal of Honor – ti všichni to včas zabalili. Ale Brothers in Arms?

Gearbox si s touhle sérii hodně věřili. Není divu – její trojáčkovost by zpochybnil jedině člověk smyslů zbavených. I proto vyrukovali před třemi lety s Hell’s Highway. Trh už byl sice nasycený, přesto ještě jedno druhoválečné sousto – a pěkně tučné – s chutí skousl. Objevily se zvěsti, že by na letošní E3 mohli vývojáři přijet se zprávou o novém díle. A to i přes fakt, že mají v současnosti rozpracováno docela slušnou řádku titulů. Po peripetiích s návratem Dukea je možné, že si podobnými trablemi projdou i s Aliens: Colonial Marines, kolem nichž se také vznáší nepříjemná aura dlouhodobých odkladů. Nemluvě o kontroverzním Duke Begins, na němž se podle všeho i přes soudní tahanice dál pracuje.

Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)

Třetí hrou, se kterou v Gearboxu laškují, je nedávno odhalené Borderlands 2. A pak nové Brothers in Arms. Přídomek Furious 4 k němu sedí. Sedí k němu o mnoho víc než vznešená zkratka BiA.

Ptáte se proč?

Ať už oznámení hry vnímal kdokoli jakkoli, všechny emoce by se v tu chvíli daly bezpečně shrnout do jednoho slova – šok. Jako kdyby vás v létě v Krkonoších smetla lavina. Jedni nadávali, druzí nadšeně bouřili. Brothers in Arms se mění ze seriózní válečné akce na bezbřehou kooperativní vřavu. A proč to tolik připomíná Tarantinovy Pancharty?

Ale předně – seržant Baker, jehož osudy jsme nejen v Hell’s Highway s napětím prožívali, v sérii nekončí a měl by do ní ještě zasáhnout. Jinými slovy to znamená, že Furious 4 je pro Gearbox něco jako odbočka na nalákání nových hráčů. Ne začátek nové éry bez Bakera. „Na jeho příbězích a na historii bratrství bylo Brothers in Arms postaveno. Brzy bychom se k Bakerově příběhu měli vrátit. Teď to však není na pořadu dne,“ rozptylovali vývojáři nejčastější obavy hráčů, kteří například – a posuďte sami, zda oprávněně – často zmiňují, že hra podobného založení by jméno Brothers in Arms vůbec mít neměla. Nakolik by se ale Furious 4 obešlo bez slavného přídomku je otázka.

Místo ke špičkám žánru se šílená (zuřivá, chcete-li) čtyřka zařadí mezi co-opy a hříčky jako Team Fortress 2 nebo Left 4 Dead. Právě s těmito tituly jí pojí spousta společných znaků. Na druhou stranu přistupují k druhoválečnému tématu tak, jako snad ještě nikdo jiný. Hravě, přímočaře – a hlavně s velkou dávkou humoru.

Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)

Příběh sám o sobě není zajímavý skoro ničím. Poslání čtyř namakanců, jinak taky hlavních hrdinů, nemůže být snadnější – mají za úkol zabít Hitlera. Píše se rok 1944 a nad Německem se stahují mračna. Zatímco spojenci s vypětím všech sil osvobozují jednu vesničku za druhou, hluboko za nepřátelskou linií operuje skvadra – řečeno co nejšetrněji – na výsost podivná. Z valících se mas nácků si velkou hlavu nedělá ani jeden z nich, hektolitry krve stříkají všude kolem a to ještě ten nejmohutnější z nich – nějaký Montana, ani nenakopl motorovku.

Všechno tohle znamená, že půjde hlavně o jediné: Královsky se bavit. A to nejlépe s kamarády po síti. Přesně na to je totiž hra stavěná. Půjde dokonce hrát i skrz split-screen (maximálně dva lidé na jedné platformě). Singleplayerová kampaň nebude rovněž chybět, všichni ale už teď tak nějak tušíme, že boti ani náhodou nenahradí zábavu, jakou skýtá hraní po internetu.

Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)

Už tu padla řeč na chlapíka jménem Montana. Jeho zevnějšek odpovídá tomu, že zahrávat si s ním asi nebude vůbec snadné. Těžký kulomet dá tenhle borec z ruky jedině tehdy, když uškvaří hlaveň (to se pak ujme záložní zbraně) nebo když si „vyleveluje“ cestu až k motorové pile. Upgrade a vylepšování postav má být základním pilířem celé hry. Propracovaný (jinak by to ani nešlo) systém zlepšování sebe sama hře zajistí trvanlivost – jak velkou, to se bude odvíjet od jeho rozmanitosti.

Další v partě se jmenuje Stitch a že je jeho paralyzér skutečně účinný, pocítí nejen ve slabinách asi každý v německé uniformě, kdo s ním přijde do styku. Crockett – to je pro změnu drsný texaský nádeník, jehož jméno ani nemůže být výstižnější. Partu uzavírá indiánský Chok. Rychlé nohy a ještě rychlejší sekera – to jsou zase jeho devízy. Ať už se chopíte otěží kohokoliv ze zuřivé čtyřky, o zábavu je evidentně postaráno. Každý charakter pak plní napříč kampaní své speciální úkoly. Třeba ve slow-motionu postřílet trojici vojáků. Za to všechno vám pak hra přiřkne bonusy, jichž plně využijete v obchodě s vylepšením.

Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)

Už tu byla řeč o tom, jakým hrám chce Furious 4 fušovat do řemesla. Kromě herních mechanismů se jim navíc podobá i graficky. Hra poběží na třetím Unreal enginu, lze tedy očekávat, že vizuál nebude vůbec špatný. Navíc, komiksově laděná grafika dokáže zázračně vyhladit vrásky na několik let dopředu. Své o tom ví třeba právě druhé Team Fortress.

Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)Klik pro zvětšení (Brothers in Arms: Furious 4 - preview)

Onlajnová odbočka, lákadlo na nové hráče, snaha o změnu nebo snad nová série uvnitř série? Těžko říct, co z toho Furious 4 je, co není a co by mohlo být. Každopádně se jedná o velkou změnu – a pravda je taková, že není úplně jisté, zda o změnu nutnou. Každopádně nás čeká hra napěchovaná akcí, akcí zcela jiného druhu, jakou virtuální válka ještě nepamatuje. A i to je potřeba ocenit – že na to jde někdo po dlouhé úplně odjinud.

Kdy přesně Brothers in Arms: Furious 4 vyjde, ještě není oficiální. Bude to někdy v průběhu příštího roku, přikláníme se spíš ke druhému nebo třetímu kvartálu. Hra nemine PC, X360 a PS3.


CGwillWin