preview
Sniper: Ghost Warrior 2

Sniper: Ghost Warrior 2 - preview
Sniper: Ghost Warrior 2 - preview
12:23, 25.06.2011

Vývojáři z polského studia City Interactive to mají u herních novinářů nesmírně těžké. Většina jejich her se totiž s velkým přehledem zařadila do podprůměru až bídy a tak není překvapením, že se od každého jejich nového titulu očekává podobný scénář. Loňský rok však pro autory znamenal možná až nečekanou výjimku. Druhý díl jejich série Sniper s podtitulem „Ghost Warrior“ se totiž těšil neobvyklému zájmu médií a popravdě, i my jsme měli pocit, že tentokráte Poláci vyrukují s něčím jiným, přesněji řečeno lepším. A ačkoliv hra nakonec znamenala jenom lehký nadprůměr (naši recenzi si můžete přečíst zde), pro City Interactive znamenala něco velkého, snad i přelomového.

Konečně si totiž dokázali, že dokáží vytvořit nejenom podprůměrné až bídné hry, ale také něco, co dokáže konkurovat i něčemu jinému než ostatním jejich hrám. Něco, s čím by nemuseli být spokojení pouze oni sami, ale i platící hráči. Rok se s rokem sešel a vývojáři nedávno oficiálně oznámili pokračování. Překonají opět svůj stín a bude jejich nová hra ještě lepší? I na tuto otázku by mohlo naše následující preview najít odpověď.

Nový odstřelovač – Cody „Sandman“ Anderson

O příběhu, jež by měl být podle informací od vývojářů skutečně „epický“ a dokonce napsaný „uznávanými spisovateli“, toho bohužel zatím příliš nevíme. Nicméně vám alespoň můžeme detailněji přiblížit hlavního hrdinu, kapitána Codyho „Sandman“ Andersona, který nahradí Tylera Wallese z prvního dílu. Tento, stejně jako Walles, Američan pochází z velice patriotistické a vojensky založené rodiny a momentálně je zaměstnán u soukromé bezpečnostní agentury. Ke střelbě z různých zbraní se dostal už jako malý kluk, kdy chodíval se svým velkým učitelem – tátou na lov ve své domovině, Aljašce.

Klik pro zvětšení (Sniper: Ghost Warrior 2 - preview)Klik pro zvětšení (Sniper: Ghost Warrior 2 - preview)

Idyla bohužel nevydržela příliš dlouho, táta padl ve válce ve Vietnamu a výchova malého Codyho padla na matku. Původní obyvatelka Aljašky se očividně s výchovou malého chlapce příliš nepárala a Cody už v útlém věku deseti let musel každý den vyrážet na lov, aby pro svoji rodinu zajistil něco teplého do žaludku. Tak to trvalo po několik roků, až se Anderson po ukončení střední školy dostal na vojenskou školu, kde byl vycvičen jako odstřelovač. Ve výcviku si očividně musel vést nad míru dobře, jelikož byl přiřazen do elitní mariňácké jednotky „Force Recon“, ze které však po nějaké době a za zatím nevyjasněných okolností odešel, aby nastoupil u zmíněné agentury.

Herní náplň příliš změn nezaznamená

Co se týče samotné hratelnosti singleplayerové kampaně, zde bychom se příliš novinek dočkat neměli. Podobně jako v předchozím díle bude hrát hlavní roli vaše odstřelovací puška a tichý postup danou lokací (prý by však neměly chybět ani akční scény). Fanatici do vojenských simulátorů se opět mohou těšit na realistické střílení z odstřelovacích pušek (těch bude oproti jedničce o dvě více, tedy šest) včetně vlivu balistiky, větru, střelcova tepu nebo vzdálenosti od daného cíle. Brutálnější povahy jistě potěší návrat „Bullet kamery“, která vás při každém zásahu do hlavy odmění brutálním zachycením nešťastníkovy smrti.

Klik pro zvětšení (Sniper: Ghost Warrior 2 - preview)Klik pro zvětšení (Sniper: Ghost Warrior 2 - preview)

Na většinu misí nebudete sami, důležitou součástí vašeho postupu bude také váš kolega plnící roli naváděče či pozorovatele. Autoři tak opět vycházejí z modelu reálného světa, máme však strach, aby se celé hraní nezvrtlo do jednoduchého procházení úzkého a přísně nacriptovaného koridoru, v němž bude jediným vaším úkolem čas od času zabít předem označený cíl. Největší zatím představenou novinkou je příchod ovladatelných vozidel, například skútru. Otázkou však zůstává, zda bude jejich používání založeno na zcela dobrovolném rozhodnutí hráče nebo vás autoři k němu jednoduše přinutí.

Návrat zaznamená také multiplayer, o kterém zatím můžeme říci pouze to, že jeho herní módy by měly být uzpůsobeny pro atraktivní sniperské duely. Nic dalšího vývojáři zatím neprozradili.

(gameplay záběry z E3 2011)

Grafické orgie s využitím CryEngine 3

Zásadní změna na hráče čeká v oblasti grafického zpracování Sniper: Ghost Warrior 2. Jak již je všeobecně známo, studio si pro tvorbu pokračování licencovalo grafický engine CryEngine 3 od kolegů z německého Cryteku (série Crysis) a jak jistě sami uznáte při zběžné prohlídce obrázků nebo gameplay videa, grafika druhého dílu zatím vypadá skutečně úchvatně. Mnozí dokonce tuto hru považují za pravého nástupce prvního Crysis a zřejmě mají částečně pravdu. Všechny nebo alespoň většina lokací by měla mít svůj vzor ve skutečném světě a během hraní bychom se měli podívat krom džungle také do městského prostředí, hor nebo do tundry.

Za zmínku také určitě stojí částečně zničitelné prostředí, které sice nebude tak propracované jako v konkurenčním Battlefield 3, na druhou stranu by však některé předměty neměly být zcela nezničitelné. S těmi by si měly poradit zbraně s větším kalibrem a samozřejmě také výbušniny.

Nadějné vyhlídky k příštímu roku

Vydání Sniper: Ghost Warrior 2 je sice ještě poměrně daleko, prvotní informace nám však dovolují mírný optimismus. Autoři se snad poučili z chyb prvního dílu a všem příznivcům odstřelovacích pušek nabídnou kvalitní stealth akci s dostatečnou porcí zábavy, napětí a pochopitelně také krve a rozstřelených hlav nepřátel. Když k tomu připočteme vysoce realistické zpracování samotné střelby a kvalitní grafiku, máme tu zatím velice nadějný titul, který má šanci překonat svého rok staršího bratříčka a opět zvýšit renomé studia City Interactive.

Klik pro zvětšení (Sniper: Ghost Warrior 2 - preview)Klik pro zvětšení (Sniper: Ghost Warrior 2 - preview)

Největším strašákem je zatím obava z přílišného využívání scriptů a velké linearity. Zveřejněné záběry z letošní výstavy E3 by tomu napovídaly. Snad se mýlíme a vývojáři nás všechny příjemně překvapí!

Sniper: Ghost Warrior 2 by mělo vyjít v první polovině příštího roku a zahrají si jej majitelé počítačů a konzolí Xbox 360 a PlayStation 3.

Klik pro zvětšení (Sniper: Ghost Warrior 2 - preview)


CGwillWin