preview
L.A. Noire

L.A. Noire - preview
L.A. Noire - preview
06:22, 23.11.2010

Život je změna. U Rockstaru to tak možná nevypadá a změny v životě této firmy by se mohli zdát spíše kosmetickými, jenže jakmile se na to podíváme do hloubky, zjistíme, že jejich portfolio není složeno jen z her přes kopírák. Začalo to s GTA 3, pokračovalo dalšími GTA, a pak tu byly tituly jako Manhunt nebo Red Dead Redemption. Všechny hry z těchto si byly v něčem podobné a onen rukopis tam byl setsakramentsky znát. Jenže každá jejich gamesa byla něčím zvláštní a výjimečná. No, a když se zdálo, že Rockstar nemá po vydání Red Dead Redemption do čeho píchnout, vykukl na nás trailer z připravované hry LA Noire. A už je tu zase ten kolotoč, kdy jsou všichni plní očekávání, radosti a dost možná také skepse. Tak vesele do toho, třeba budeme plakat radostí.

Koneckonců, L.A. Noire bude takový šok pro všechny, kteří si dosud mysleli, že kriminálky se dají řešit jen pomocí 9mm pistole a pořádně prořízlé huby. Team Bondi, jež hru pro Rockstar vyvíjí, na to jde jinak, dalo by se říct úplně jinak. L.A. Noire bude kriminálka, využívající dosud ve hrách nevídaných metod a postupů. I když hodně věcí bude jen reinkarnováno a předěláno tak, aby to působilo svěže, i tak čeká nás opravdu nálož skvělých nápadů a inovací.

Coby mladičký a velmi nadějný policista vstupujete do úřadu v LA. Jste úplný zelenáč, ale díky svému umu a velmi pestré vojenské minulosti se po chvíli jako Cole Phelbs stanete detektivem. Podle prvních trailerů se předpokládalo, že si zahrajeme za nějakého mafiána. Není tomu tak, nic však není černobílé, a pokud předpokládáte, že se vše bude řídit podle jasně stanovených pravidel a policejních kodexů, jste na špatné adrese.

Klik pro zvětšení (L.A. Noire - preview)Klik pro zvětšení (L.A. Noire - preview)

Phelbs se stane takovým prostředníkem mezi vámi a mezi velmi dobře rozehraným divadélkem okolo. Děj hry se odehrává ve čtyřicátých letech, tedy v době, kdy se Hollywood začal hemžit perverzními uchýláky, v kasinech se to počalo plnit nafoukanými (a bílým práškem zamatlanými) nosánky a vůbec, už to nebylo jen o cti. Z toho těží scénáristé, protože díky tomu mají opravdu na čem stavět.

Touhle dobou (tedy léta čtyřicátá) už byly složky s kriminálními případy k prasknutí a každý z případů, jež vám přistane na stole tak bude mít pevné a reálné základy. Jde tedy často o mravenčí práci, vysléchání svědků, sbírání důkazů, no prostě taková ta klasická práce, již známe z každého krimi seriálu.

Jakmile se ale dostanete ve hře k oněm případům a budete jim muset přijít, tak říkajíc, na kobylku, bude to pro nás znamenat zcela odlišný rozměr. I když hra bude podle posledních trendů celkem otevřená (když prostě budete chtít zkoumat město, dělejte to), hlavní důraz tu bude kladen na vcelku lineární postup. Nehledejte tedy žádné vedlejší úkoly nebo prostory k vyblbnutí se, na tohle se tady nehraje.

Klik pro zvětšení (L.A. Noire - preview)Klik pro zvětšení (L.A. Noire - preview)

V kanclu dostanete na starost nějakou tu špatnost (vražda, vloupačka, znásilnění) a váš úkol začíná klasicky po detektivsku. V této části se uplatní spíše vaše adventurní dovednosti. Na místě činu bude vaším úkolem prokecávat svědky, sbírat důkazy a zapisovat si poznámky do vašeho notesu.

Bude kladen důraz na značnou filmovost, a když tedy budete blízko nějakého důležitého důkazu, hudba náhle změní motiv a přejde do vážnějších, napínavějších tónin. Nebudete ale vedeni doslova za ručičku. V rámci hratelnosti autoři dodávají, že nás nebude nijak trápit to, kolik důkazů sesbíráme. Pokud jich je na místě činu třeba patnáct a vy jich objevíte třeba kolem poloviny, můžete stejně v misi pokračovat. Ovšem počet předmětů vedených ve vaší evidenci bude nepřímo ovlivňovat to, jak lehký (nebo těžký) bude váš další postup příběhem.

Další část bude kapánek ukecanější. No co kapánek, pořádnou kapku! Totiž, během sbírání oněch důkazů se vám v notýsku bude hromadit seznam otázek, jež budete moci později položit svědkům, příbuzným zavražděných či jiným osobám s případem nějak propleteným. A to se ke slovu dostává zcela nová technologie snímání, kterou mají australští vývojáři v malíku. Jejich technologie motion-scanning totiž dokáže velmi dobře snímat každičký úcul či vrásku v obličeji. Použití figuranti jsou vesměs samí herci a je až k nevíře, co všechno se dá s tímto systémem vyvádět za divočiny. Motion-scanning totiž dokáže snímat pohyb obočí, očí nebo pusy a potom to narvat do jedniček a nul a až k vám hezky do domu.

Klik pro zvětšení (L.A. Noire - preview)Klik pro zvětšení (L.A. Noire - preview)

Rozhovory s ostatními osobami tak získají větší hloubku a kooperace s nimi bude trošku odlišná, než jsme tomu byli navyklí v jiných hrách. Na vámi kladené otázky budou svědci odpovídat a vaším úkolem bude zjistit, zda mluví pravdu či naopak. Tím to ale nekončí, dalším bodem bude vybrat ze tří možností. O odpovědích svých „kamarádů“ totiž můžete pochybovat, považovat je za pravdu nebo je můžete nařknout ze lhaní. I tyhle vaše reakce budou mít vliv na další postup. Pokud například budete považovat všechno za lež a dostatečně se nevžijete do dané situace, může to vyústit až v to, že s vámi nebudou chtít nadále mluvit. Dokonce můžete přijít i o některý z vašich důkazních materiálů. Jakmile ale budete při vyšetřování reagovat bystře a použijete dostatek empatie, lehce tak můžete získat další informace k vyřešení případu. Každý jednotlivý případ pak nebude svou délkou sahat ani po paty misím třeba z GTA. Některé vám můžou zabrat i něco kolem hodiny, vypadá to spíše na takové epizodní vyprávění.

Dosud jsem tady v podstatě mluvil jen o povídání si a o titěrné práci pro kancelářské krysy. Můžeme být ale rádi, že nám chlapci z Bondi nesvěří vyplňování formulářů a zapisování denních hlášení. To už by byl trošku extrém. Víceméně se ale můžeme těšit na spoustu akčních honiček, sledovaček a přestřelek. Mluví se i o jakémsi boji na blízko, o něm se ale neví tolik, abychom mohli si říct víc.

Je pochopitelné, že se studio vytahuje s tím, co mají a s tím, co je pro veřejnost tak novátorské. Pokud ale pro samé lebedění si v důkazech a v upatlaném notýsku nenajdeme čas na pořádné střílení a akční řež, bude něco špatně. Je brzy vydávat soudy, LA Noire ale vypadá k světu a už teď se jedná o takový malý animátorský zázrak. Co se týče vyšetřování samotného, neměli bychom nikdy uvíznout na mrtvém bodě, ale kdo ví, jak to vůbec bude. Tedy nezbývá nám, než se těšit na konec první poloviny roku 2011, majitelé PC by ale měli bohužel ostrouhat. Ach jo, zase jenom na konzole… (Pozn. šéfredaktora.: Nééé...)


CGwillWin