preview
NHL 11

NHL 11 - preview
NHL 11 - preview
07:27, 13.08.2010

NHL společně s fifou lze označit za jedny z nejstabilnějších sérií na trhu. Fanoušky budou mít vždy. A ještě aby ne, vždyť NHL od EA Sports hravě vymýtilo všechny své konkurenty a ve svém žánru si tak provádí, co se mu zlíbí. FIFA sice stále soupeří s konkurenčním Pro Evolution Soccer, ale ten jí na problémy zatápí jen na počítačích, na něž má EA Sports – co si budeme povídat – dosti vyhraněný názor a všichni to o ní vědí.

NHL každoročně přitáhne se změnami. Malými či velkými, většinou však tvůrci namixují jakousi směsici obojího. Proč ale jeden ročník kompletně nepředělají a vždy jen po částech rok co rok vyměňují vrzající součástky za nové? Jednoduché. Ve svém okolí zkrátka nemají konkurenta. Necítí potřebu boje o zákazníky. Přesto ale i letos vytáhli z rukávu novinky, jež nejenom udrží trvanlivost titulu do doby, než vyjde NHL 12, ale také posunou virtuální hokej zase o něco blíž realitě.

Nejdřív však špatná zpráva pro PCčkaře. Zase. I nadále to totiž vypadá, že NHL 09 se stane posledním titulem, který v rámci NHL vyšel i na PC. Důvodů, proč se EA Sports rozhodla opustit tuto platformu, se nabízí hned několik. Frustrace z pirátů, nízké prodeje, dlouhodobě špatná hodnocení. Vyjádření tvůrců na sebe nenechalo dlouho čekat: Zkrátka nemůžeme vytvořit kvalitní hokej pro klávesnici. Logické zdůvodnění. Je pravda, že SkillStick od dob NHL 07 už značně zdomácněl a jen těžko si hru představit bez něj. Na konzolích se zkrátka NHL cítí nejlépe a i přes neutuchající protesty PCčkářů se ani tentokrát situace nezmění.

Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)

První z řady novinek asi nejvíc ocení za velkou louží, nicméně mohla by zaujmout i hráče na starém kontinentě. EA uzavřela lukrativní smlouvu s kanadskou nejvyšší hokejovou soutěží (CHL). Abychom porozuměli spletitému systému kanadsko-amerických lig, musíme si říct, že CHL je odlišná od NHL. A dokonce i od AHL, farmou Národní ligy a druhou nejvyšší ligou v USA. Vítěz CHL si odnáší trofej jménem Memorial Cup – Pamětní pohár. CHL se ale dělí na tři menší ligy: OHL (Ontario Hockey League), WHL (Western Hockey League) a QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League). V každé z nich nastupují mladíčci od 16 do 20 let a každou z nich bedlivě sledují hledači talentů z NHL. Vítězové těchto tří „mini-lig“ se pak utkají o zmíněný Memorial Cup. Otevírá se tak možnost zahrát si za ohromné množství klubů.

A nejen to. V rámci dobře známých módů Be a Pro a Be a GM můžete tento tým ovládat coby manažer nebo se zkusit jako teenager prokousat od píky až do slavné NHL. Hratelné zůstanou tyto ligy i v klasické sezóně či play-off nebo přátelském utkání. Zní to nadmíru lákavě a ke všemu to prodlužuje hrací dobu jednotlivých modů, hlavně prvních dvou. Co se týče evropských soutěží, tvůrci potvrdili jen švédskou Elitserien. Jestli v tomto směru očekávat nějaké zemětřesní, to zatím nevíme. Nejen nad českou TipSport extraligou se tak dál vznáší otazník.

„Obránce napřahuje ke střele od modré ale né! Netrefil přesně! Zlomil hokejku vejpůl a soupeř ujíždí sám na bránu!“ řvou komentátoři nejednoho hokejového přenosu. A komentátoské duo Gary Thorne a Bill Clement (jestli se oba objeví) si do nového ročníku musí připravit podobné hlášky. Jedna z dalších novinek totiž vnáší do NHL 11 něco, co v hokejových arénách vídáme více než často. Zlomené hole. Ačkoli se vyrábí z moderních materiálů, extrémní zátěž častokrát nevydrží a v nejnovějším ročníku tomu nebude jinak.

Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)

Přelomenou hokejku hráč po nepovedené střele zkrátka a jednoduše upustí. Je pak na vás, zda si dojedete ke střídačce pro novou, nebo – třeba při oslabení – počkáte, než vám jí ochotně zapůjčí spoluhráč. Nalomit hůl vám však dokáže i protivník nebo naopak ji zničíte vy soupeřovi. Za tento nesportovní čin vás ale většinou sudí pošle na dvě minuty pykat.

Hokejka překáží na ledě až do přerušení hry. Ovlivňuje směr kolem letícího puku a vychyluje jej z jeho dráhy. A v neposlední řadě o ní hráči zakopávají.

Nový engine, jehož služeb NHL 11 využije, dovoluje třeba také každý hit provést jiným způsobem. Vše závisí na několika okolnostech. Na tom, zda hráče udeříte opravdu čistě, potom zda jej takříkajíc „přišpendlíte“ na mantinel či nikoliv, na fyzických proporcích „hitovaného“ a „hitujícícho“ a taky na načasování. Provedete-li bodyček pozdě, trefíte jen část soupeře a to už hraničí s podražením. Mizí tedy naskriptované pády z předchozích dílů. Tenhle systém logicky zvýhodňuje především řádně muskulaturní hráče, které k ledu už jen tak nesložíte. Viz Zdeno Chára.

Další inovaci hledejte ve středovém kruhu pro vhazování. Ale nejen v něm, samozřejmě i ve všech ostatních. Systém pro buly už, přiznejme si, beze změn funguje hezkou řádku let, a tak by si nějaké vylepšení rozhodně zasloužil. Místo klasické přihrávky spoluhráči ihned po vhazování se objeví několik nových možností, jak se situací naložit.

Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)

Buď se do protivníka ihned po buly zaklesnete a necháte spoluhráče, aby vyvezli volný kotouč pryč. Nebo se pokusíte překvapit gólmana střelou ihned z vhazování. Anebo zariskujete a puk po uvedení do hry sám převezmete a kličkou se zbavíte soupeře. Poslední možnost pak ctí tradici a dovoluje vám užít téhož způsobu, na jaký jsme byli doposud zvyklí. Konečně snad ztratí náhoda volnost a do popředí se dostane trochu taktizování a umu.

Tím jsme ale výčet novinek ještě nevyčerpali. Jistého vylepšení se dočkají i přihrávky. Tvůrci se snaží, seč můžou, aby je hráčům co nejvíc ztížili. Více než kdy jindy bude záležet na tom, jak jste k adresátovi přihrávky natočeni, zda jste pod tlakem anebo na zpracování puku. A konečně i na schopnostech toho či onoho hokejisty rozdávat přesné pasy.

Mimo to přibude i možnost vyhnout se obráncově rybičce při nájezdu na gólmana. Stisknutím tlačítka jej hráč prostě přeskočí a pokračuje v zakončení. Anebo jej zmáčknete příliš pozdě či vůbec. V takovém případě hráč ztratí rovnováhu a zakončuje v dosti krkolomné pozici. Třeba Alexander Ovechkin je na góly v leže specialista. Vy teď můžete být taky. Tahle nová vymoženost nahrazuje skriptovaný pád na kolena z předchozího ročníku. Samozřejmostí jsou nové pohyby jako třeba kličky pro nejlepší, které do zdárného konce dovedou jen ta největší esa zámořské ligy.

Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)Klik pro zvětšení (NHL 11 - preview)

Novinek, inovací, zlepšováků se sešlo poměrně hodně. Navíc nezapomínejme, že se neztratí ani novinky z NHL 10, jako třeba rvačky z pohledu první osoby nebo souboje u mantinelu. Vše zkrátka projde větším či menším faceliftem.

Jen jedno mi nahání hrůzu. A sice fakt, že tvůrci zarytě mlčí ohledně brankářů. Doufejme, že i je zasáhne plánovaná vlna změn. Stále totiž trpí mnoha nedostatky. Ale zatím se snad ještě nestalo, aby jim vývojáři zapomněli namíchat nějaký pohyb navíc. Jen aby právě oni nebyli kamenem úrazu hry, která se na své poměry tváří poměrně dost novátorsky.

Přičtěte k tomu všemu zase o něco lepší grafiku, živější fanoušky nebo zdařilý multiplayer a máte hru, kvůli které se vyplatí 7. září vyrazit do obchodu. Přesně v ten den totiž zaplní americké regály. Evropské pak o několik dnů později.


CGwillWin