preview
The Witcher 2: Assasins of Kings

The Witcher 2: Assasins of Kings - preview
The Witcher 2: Assasins of Kings - preview
20:52, 12.04.2010

Prvý diel sa stal v roku 2007 hitom nie len v Polsku, nielen u nás, ale aj vo svete. Cez milion predaných kusov na PC, na ktoré bol vyvíjaný, o tom svedčí. A určite nie som jediný, kto si pamätá v prvý deň jej predaja dlhé rady do obchodov s hrami. A keď sa začali recenzenti a hráči sťažovať na chyby v hre, CD Projekt Red nelenil a do roku vydal opravenú a rozšírenú edíciu s množstvami bonusov za vynikajúcu cenu.

Zaklínač obsahoval mnohé neštvari. Nemožnosť preskočiť alebo preliezť malý plot, stále dookola sa opakujúce tváre aj dôležitých NPC postáv a mnohé iné, ale iba drobné chybičky. Keďže v rozšírenej edícii už neboli už dlhé načitávania ako v pôvodnej hre, tak neviem či to vôbec stojí za zmienku. No boli veci, v ktorých Zaklínač jednoznačne vynikal. A tými boli unikátny bojový systém, príbeh a rpg prvky. Takmer nič z toho sme v hernom svete ešte nemali možnosť zažiť. Robiť v príbehu rozhodnutia, ktoré mali ohromný dopad na svet, nevedeli ste však ako sa rozhodnúť, nebolo totiž veľmi komu veriť. Nikto nebol len zlý alebo dobrý. Každý mal svoje tajné úmysli. A pokračovanie bude v zabehnutom tempe, alebo si najde inu cestu? To sa teraz pokúsime objasniť.

Klik pro zvětšení (The Witcher 2: Assasins of Kings - preview)Klik pro zvětšení (The Witcher 2: Assasins of Kings - preview)

The Witcher 2 s hlavným hrdinom Geraltom bude hlavne akčnejší, filmovejší a lepší. Všetky tie hollywoodske kecy o pokračovaniach sa bohužial prejavili aj u tohoto RPG. Mne osobne vyhovovala hra tak ako bola a nie, aby boli každú chvíľu nejaké videosekvencie a podobne. Dokonca má byť v pokračovaní aj akčnejší bojový systém, ale bojím sa, aby to nedopadlo ako obyčajná akčná rúbačka. To by bola škoda. Už teraz to mnohí porovnávajú s God of War 3. V prvom diely ste mali možnosť si bojový systém prepínať v troch rôznych možnostiach. V pokračovaní budú kombinované. Neviem, či sa to autorom podarí spraviť tak, aby z toho nevznikol chaos.

Čo ma však zaujalo, sú dialógy, na ktorých staval už Sapkowski vo svojich románoch. Tu oproti predošlej hre totiž nadobudnú nový charakter, postavy budú reálnejšie. Budú si v rozhovoroch skákať do reči, zapájať sa, bude tam vidieť interaktivita. Tento nový prvok môžeme vidieť už na prvých videách.

Príbeh bude samozrejme ešte lepší ako predošlí, aspoň podľa CD Projektu. Aj keď nepochybujem, že už množstvo zvedavých tvári čítalo rôzne iné články o pokračovaní zaklínača a vedia už niečo o deji druhého dielu, tak sa vám ho tu pokusím aspoň zhrnúť.

Klik pro zvětšení (The Witcher 2: Assasins of Kings - preview)Klik pro zvětšení (The Witcher 2: Assasins of Kings - preview)

Na kráľa Foltesta niekto zaútočil, no vládcovi Temérie sa podarilo prežiť. Samozrejme si preto najíma ochrancu. A koho iného, než známeho zaklínača Geralta, ktorý sa síce tvári neutrálne, no ku Foltestovi aj napriek svojej nevôli ku kráľovstvám, predsa len nejakú tu sympatiu má. V prvej poviedke od spomínaného autora Sapkowského pomohol odčarovať jeho dcéru a v prvom dieli hry ste tiež mali podobnú možnosť. Tak vidíte, vychádzajú spolu lepšie než by sa mohlo pri Geraltovej povahe zdať. Tak isto ako v románoch a v seriáloch, tak sa aj v hre Zaklínač objavuje nenávisť medzi ľuďmi a neľuďmi (elfovia, trpazlíci). Dryády, Druidi a Gnómovia sa tej nenávisti viacmenej vyhýbajú. Tak isto aj nie všetci ľudia sa nenávidia s inými rasami. V pôvodnom hernom Zaklínačovi bola, ak si dobre pamätáte, vyhrotená situácia. Neľudia pod svojou teroristickou organizáciou Skoi´atiel zaútočili na hradby Temérie a vy ste sa objavili na jednom alebo druhom brehu rozhodnutí. A v pokračovaní sa niekto s neľudí snaží práve zabiť, zastreliť, alebo inak usmrtiť kráľa severného Kráľovstva, Temérie.

A kto iný by to mohol byť než relatívne mladý ambíciozný Elf Iorverh? Alebo to je tajomný muž známy len ako zabijak kráľov? Po anglicky Kingslayer. Vo videu sme svedkami toho, že obaja stoja na rovnakom brehu rieky, no druhý menovaný má iné dôvody ako nenávistný Elf. A má tajomné dôvody, ktoré sa dozvieme zrejme až o rok v hre. A zatiaľ čo títo dvaja plánujú útok a spoznávajú sa, Zaklínač Geralt a jeho verná spoločníčka Triss Raruncul, ktorá je mimochodom veľmi sebavednomá a ešte k tomu čarodejníčka, sa plavia za pomoci ďalšieho rasistického človeka a ochrancu kráľa, Rocheho, do jednej milej lokality. A tou lokalitou je Flotsam. Mimochodom práve pri vylodení je vidieť rozpor medzi Triss a Vernonom Roche. On nechápe ako môže žena vôbec ísť do nejakej akcie, však žena má byť pri hrnci a variť, no nie? A môžete hádať, čo si zase myslí sebavedomá Raruncul.

Klik pro zvětšení (The Witcher 2: Assasins of Kings - preview)Klik pro zvětšení (The Witcher 2: Assasins of Kings - preview)

Trojčlenná partia chodí po miestnych lesoch. A Vernon Roche začuchá nepriateľa. Áno, Roche ho pozná. Vie, že je psychopat a zabijak ľudí. Stretávajú sa s Iorvethom, ktorého už vidia všetci, no ten je vo výšine. Najprv dialóg s viacerými možnosťami a už spomínaným zapojením i ďalších osôb. Tá interaktivita je naozaj fajn. Ak sa Vám páčilo ovládanie všetkých postáv v RPG hite od Bioware Dragon Age, tak tu našťastie ovládate len Geralta. Predsa len je to osobnejšie a pre tento Geraltov svet aj lepšie. Sitúacia je nebezpečná, Triss sa neovládla a zaútočila bleskovým útokom, keďže je to už skúsena kúzelníčka (Bola aj členkou čarodejníckej rady). Problém je v tom, že nečakala, že v kríkoch a stromoch sú skrýtý Elfí lukostrelci. Raruncul síce stihne vykúzliť obranné zaklínadlo, no upadá do Vernonovho náručia. A Geralt musí zachraňovať situáciu.

A po tejto zaujmavej situáci prichádza ďalšia. Ako fanúšik kníh sa môžem konečne potešiť. Geralt sa stretáva v meste so svojim kamarátom básnikom Marigoldom a starým známim trpazlíkom Zoltanom, so zvláštnou intonáciou a slovnou zásobou. Avšak, mnoho radosti s priateľmi zaklínač nezažíva. Všetci sú totiž v dosť veľkej nenávisti strážcov. Boju sa vyhnúť nedá a vy znova zachraňujete. A aj tak sa vám to hneď tak nepodarí. Tí dvaja totiž spadli do pasce a sú uveznení. A čo iné pomôže na ich oslobodenie ako peniaze? No dúfam, že v plnej hre budete mať v takýchto situáciach viac možností. Predsa len chcem RPG a nie akčnú lineárnu hru. Na to sú iné tituly.

A aby tých bojových pasáži nebolo málo, aj v lese kde šiel Geralt so zotavenou Triss, sa vydáva do Elfskych ruin, kde bojuje s Goblinmi. Roztomilé to príšerky. Geralt, používaj strieborný meč! Po úspešnom boji nasleduje pasáž, ktorá je trošku viac emotívna. Totiž Geralt v rukách stíska hrsť červených ruží, ale pozor, blíži sa ďalší boj. Tento krát sú to ľudský banditi.

Ak sa nič nepokazí a autori dokážu ovládnuť svoje hamižné chute po úspechu a ostanú pri starom dobrom, no zároveň inovitávnom RPG, tak sa máme načo tešít. Rozhovori, príbeh, a vykreslenie postáv vyzerá zatial zaújímavo. Dúfam, že ten necelý rok, čo na vyvíjanie titulu CD Projekt má, vyladí aj všetky nedostatky a budú sa o svoje „dieťa“ starať ako o jeho staršieho brata. Viem, že na to majú a už neraz Poliaci dokázali, čo v nich je.


CGwillWin