preview
Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema

Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema
Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema
14:35, 11.03.2012

Konečně! Ti z vás, kteří se zajímají podobně jako já o golfové hry a četli moji recenzi na počítačovou verzi Tiger Woods PGA Tour 12, jistě tuší, proč se tak raduji. Pro vás ostatní – po hříchu jsem si konečně mohl vyzkoušet tu plnohodnotnou verzi golfu od vývojářů z Electronic Arts. Protože to, co se loni objevilo na počítačích,... No nic, dost nepříjemných vzpomínek. Rok se s rokem sešel, EA již brzy plánují vydat nový díl s třináctkou v názvu a jako takovou ochutnávku nám předkládají zdarma hratelnou demoverzi. Ta je k dispozici na Xbox Live (respektive PlayStation Network) a na disku vaší konzole vám zabere nějakých 1.7 GB místa.

Šestina Augusty zdarma!

Ústředním obsahem dema jsou dvě hratelná hřiště, na nichž vám vývojáři umožní odehrát pokaždé tři jamky. Skvělé je, že jedním z nich (nové hřiště Kiawah Island, Ocean Course promine) je slavné hřiště v Augustě, kde se pravidelně od roku 1934 hraje nejslavnější golfový turnaj světa – The Masters. Stejně tak si můžete vyzkoušet tři dostupné golfisty z finální sestavy, která se objeví ve finálním produktu. Konkrétně to jsou Tiger Woods, Rory McIlroy a Rickie Fowler. Prvního zřejmě netřeba nijak zvlášť představovat, ale ani čerstvá světová jednička nebo mladý Američan tu nejsou jenom do počtu. Podle jejich virtuálních golfových vlastností jsou na tom totiž jenom o malinko hůř než legendární Tiger, i když podle výsledků v minulé sezóně by to možná mělo být jinak. Ale to je jenom takové rýpnutí, jdeme dál.

Nejzásadnější novinkou třináctého dílu je nový, či přesněji řečeno poupravený systém švihu. To základní a nejpodstatnější se nezměnilo – opět musíte pohybem levého (při změně nastavení klidně i pravého) sticku zvládnout nápřah a samotný úder. Autoři však tento systém doplnili o jakýsi ukazatel, jenž kopíruje pohyb konce hráčovy hole. Upřímně řečeno, tento nápad mi na zveřejněných videích přišel jako velice zajímavý, nicméně hned na první jamce jsem musel konstatovat, že jde o takřka geniální věc! Schválně jsem si stáhl demo předchozí hry a během jeho hraní jsem rozhodně neměl takový pocit ze švihu jako v letošní třináctce. Sluší se také připomenout, že jiné systémy švihu byly zcela vypuštěny, stejně tak lze vypustit i tuto novinku, stačí si ji v menu vypnout. Nesmím zapomenout pochválit i několik úprav nastavení samotného úderu, který je dle mého teď o něco přehlednější a snadno pochopitelnější.

Klik pro zvětšení (Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema)

Možnost vypnutí má i další zajímavá novinka, jíž je dodatečné hraní si s míčkem za letu. Může to znít naprosto šíleně, ale je to tak. Autoři (a vlastně i vy samotní, pokud si funkci nevypnete) totiž umožňují kdykoliv během letu zapůsobit na míč jakousi magickou silou a jakýmkoliv směrem jej roztočit. Zkrátka: vidíte, jak váš míč letí do roughu a tak rychle párkrát použijete svoji golfovou magickou sílu, roztočíte klidný letící míč požadovaným směrem a on vám hezky přistane uprostřed fairwaye. Golfový zázrak v přímém přenosu.

To však není jediná výhoda, kterou si lze ke klidnému putování po hřišti dopřát. Stejně jako v zdarma hratelné verzi golfu od EA si můžete ještě před nástupem na hřiště přidat několik výhod pro vašeho golfistu, které ovlivní buď vlastnosti vaší postavy nebo dokonce vlastnosti samotného hřiště. Vývojáři do demoverze zakomponovali několik ukázek těchto vylepšení, zároveň lze mít aktivované až tři. Pouhým kliknutím tak dokážete zvýšit vlastnosti svého hráče o deset bodů, prodloužit dolet míče po odpalu driverem a nebo snížit vlivy větru o nějaká ta procenta.

Klik pro zvětšení (Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema)

Lehce zamrzí osekání podoby vašeho cadyho. Nečekejte nic tak propracovaného jako loni, nosič holí se smrskl na obyčejné okénko, v níž vám nabídne doporučené nastavení následující rány a to je bohužel všechno. Je to opravdu škoda, loňský nápad s propracovanější rolí cadyho se mi opravdu líbil a vůbec bych se za jeho návrat nezlobil.

Televizní kamery v akci

Grafický vzhled Tiger Woods PGA Tour 13 musím až na jeden malý osobní postřeh pochválit. Oproti loňskému roku (myšleno xboxovou verzi, počítačová loni bohužel zaostala až příliš brutálním způsobem) se toho sice až zas tak moc nezměnilo, na druhou stranu mi hřiště a jeho okolí přišlo o trošičku uhlazenější a hezčí. Zmiňovaný osobní postřeh se týká samotných hráčů. Ano, každý z trojice Woods, McIlroy i Fowler je svému reálnému já velice podobný, lehký problém mám s jejich emocemi. Zvládnou sice při úspěšném úderu zamávat nebo se zaradovat, jenže v obličeji stále ten stejný kamenný výraz... Mimika vývojářům ještě stále bohužel nic neříká. Škoda!

Klik pro zvětšení (Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Tiger Woods PGA Tour 13 - dojmy z dema)

Pozitivní dojem

Z několikahodinového hraní demoverze Tiger Woods PGA Tour 13 mám zatím pozitivní pocity. Jistě, může to být způsobeno tím, že jsem docela velký golfový nadšenec nebo že jsem v sobě stále ještě držel to rozčarování z loňska, ovšem nikdo mi nevymluví, že tahle hra je skvělým golfovým zážitkem. Na druhou stranu uznávám, že pokud vlastníte některý z předchozích dílů (nejhůře právě ten loňský), je otázka, zda se vám opětovná koupě de facto toho stejného vyplatí (stejně jako u her ze série NHL či FIFA). To už si však bude muset rozhodnout každý sám.


CGwillWin