preview
Left 4 Dead 2 - dojmy z dema

Left 4 Dead 2 - dojmy z dema
Left 4 Dead 2 - dojmy z dema
06:56, 04.11.2009

Do redakce se dostala předplatitelská hratelná PC demoverze připravovaného pokračování hororové multiplayerové akce Left 4 Dead od vývojářského týmu Valve. Stejně jako starší bratr, tak i Left 4 Dead 2 nabízí velmi hororové pojetí střílečky odehrávající se z pohledu první osoby a i když se tentokrát pohybujete spíš na světle než ve tmě, světlo na vaší zbrani doporučuji nechat zapnuté po celou dobu. Vašim hlavním úkolem, ať už v singleplayerové části nebo té multiplayerové, je probojovat se hordou krvelačných zombíků k úkrytu. Cesta je to však nelehká, jelikož proti vám stojí opravdu mnoho nejrůznější nemrtvých stvoření a vám nezbývá nic jiného než popadnout se svými spolubojovníky brokovnice, samopaly, pistole, lékárničky, pánvičky, granáty a další vybavení a vyrazit do boje.

Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)

Demoverze Left 4 Dead 2 nabízí jednu mapu z přístaviště, konkrétně se jedná o The Parish, kde vás čekají opravdu krvavá jatka. Jakmile vyjdete po molu, tak se na vás začne hrnout hned několik zombíků, kteří vypadají na to, že mají pořádný hlad. Pokud jste si vzali na stole před molem brokovnici, tak jste docela za vodou, poněvadž zombie ze začátku nemají žádné zbraně ani neskáčou a tak se k vám snaží akorát dobelhat a roztrhat vás na malilinké kousíčky. Pokud se k vám dostanou, tak si vás potom v klidu dají k obídku nebo k večeři. Když se však dostanete o trochu dál, začnete zjišťovat, že to nejhorší vás teprve čeká. Postupně se totiž budete seznamovat s dalším druhem zombíků, a to je Boomer, Jockey, Charger, Spitter a Hunter. Všichni jmenovaní jsou velmi nebezpeční a dokážou z vás velmi jednoduše a bez mrknutí oka udělat fašírku. Buďte proto velmi obezřetní a dávejte si na ně velký pozor.

Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)

Boomera a Witchera znají hráči z prvního dílu, ale pro upřesnění prozradím, že se vás snaží nalákat takovým podivným zvukem. Přibyl nám však Jockey, což je rychlá potvora, která si vás hodí do náruče a snaží se s vámi odskákat pryč. Oproti tomu Charger by se dal přirovnat k nějakému tanku, jelikož ho jen tak nic nezastaví. Spitter na vás zase bude plivat nějakou hnusnou zelenou kyselinu a Hunter má dlouhý jazyk či co a tím si vás hezky přitáhne k sobě a s ostatními zombíky sežere. Nemohu zapomenout ani na zombíka, jež je oblečen do speciální policejní uniformy, která je pěkně bytelná. Proto je lepší si ho obejít a střelit do něj brokovnicí ze zadu. Udělá to hezky prásk a je kaput!

Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)

Velký důraz se v Left 4 Dead 2 klade na boj zblízka. V demoverzi můžete popadnout pánvičku, obušek, elektrickou kytaru nebo železnou tyč a vyrazit do boje. Dokonce za boj blízka dostáváte i nejrůznější ocenění, což by mělo v plné verzi hráče motivovat, aby se pokusili zabít několik nepřátel nejrůznějším harampádím. V plné verzi dokonce naleznete i motorovou pilu, což budou určitě ještě větší jatka, než když střelíte zombíka z blízka brokovnicí. Své si však užijete i s mačetou, kterou naleznete na konci dema.

Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)

Jsou zombie hluché? Tuhle otázku jsem si při hraní pokládal několikrát. Občas se vám totiž stane, že na nějakého narazíte, a když se nepohnete nebo po něm nevystřelíte, tak si vás vůbec nevšímá a jde si po svém. Jakmile na něj však vystřelíte nebo ho udeříte pánvičkou, tak se začnou objevovat další a nastávají jatka, jak mají být.

Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)

Strach ze smrti je opravdu velký. Když váš život visí opravdu na vlásku, obrazovka změní barvu na takovou černobílou a slyšíte tlukot srdce. V tomto případě je nejlepší rychle najít lékárničku. Jenže co když nikde není? Začít utíkat nebo přijít o zdraví rozum a snažit se prostřílet tou hordou krvelačných nemrtvých? A co když k tomu všemu mám ještě málo nábojů? Vítejte v pekle!

Zahrajte si na archeologa, vyplatí se to! Určitě nezapomínejte prozkoumávat nejrůznější místa ve hře, jelikož můžete naleznout ukryté lékárničky, potřebnou munici a hlavně bomby, které když hodíte do blízkosti zombíků, tak se k ní hezky všichni přisunou a společně vybuchnout. Nejspíš je láká to červené blikající světlo a pípající zvuk.

Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)

Co vyzdvihnout? Pokud se na tuto otázku ptáte, tak by to bylo určitě grafické zpracování (i když mnoho změn od jedničky nečekejte), kooperativní mód a zapomenout nemohu ani na umělou inteligenci spolubojovníků v singleplayerové části. Několikrát se mi totiž stalo, že mi počítač zachránil život. Řekl bych, že AI prošlo dost velkou revizí a Valve vychytalo chybky, které byly v jedničce, což je samozřejmě jenom plus.

Jsem přesvědčen, že Left 4 Dead 2 je dobrý nástupce jedničky a nejedná se pouze o nějaký datadisk, ale o plnohodnotnou hru, což uznala i početná skupinka fanoušků, která podepisovala petici proti druhému dílu. Nakonec jim Valve dalo možnost zahrát si skoro finální verzi a vzápětí byla petice z internetu stažena.

Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)Klik pro zvětšení (Left 4 Dead 2 - dojmy z dema)


CGwillWin